Hej å hå!


Har ju nästan inte bloggas alls på hur länge som helst och det beror på att jag inte har internet till min datorn och att jag varit ute på äventyr. Använder Julias dator för tillfället där jag har satt in några av mina bilder som jag tänkte ladda upp, men varje bild tar cirka 20 minuter att få upp så det blir bara två. Mer kommer förhoppningsvis...

På äventyret har jag hunnit med att besöka olika ställen i Malawi. Jag kan dra det i korthet: spendera natten i en buss, bada och sola, Rosa bussarna och en älvsbybo, två nationalparker (zebra, flera olika slags antiloper, flodhästar, elefanter, leopard och krokodiler), lite mer bad, pizza till frukost, mer bussåkande, åskoväder och hawaiifest. Ja, och så var det ju julafton där någonstans...


Det blev bilder på det som jag kommer ihåg mest och bäst:
 
Zeeebror vilken fin bild jag tagit! (ordvits till Joel)


Tre krokodiler.


Häftigt, häftigt! Men här vill jag inte stanna... Jag tänker fortfarande på svensk mat varje dag och hela tiden. Man kan äta så mycket gott och laga i stort sett vad som helst. Micke har i alla fall lovat att göra kanelbullar någon dag (inte för att det är min favorit hemma, men här kommer det bli underbart) så idag köpte vi ingredienser.

Och idag marinerade jag kycklingfiléer med soya, ingefära och vitlök och sen stekte vi det med lök, paprika och morötter. Grymt gott. Ska göra det hemma hos min värdfamilj sen då jag flyttar tillbaka. De lagar bara kyckling på samma sätt om och om igen, de kokar alla kycklingdelar i olja. Friterat! Mums, eller så inte...



Jag lever!

...men jag har inget internet. Sitter nu vid Susannas dator istället för min.

I lördags kväll kom Micke hit till Malawi. Sedan dess har vi hunnit äta middag hos min familj (jag bor numer på AYISE's guest house), varit på möte med BAHASI, druckit te hos familjen, tränat judo två gånger, undvikit regnet, varit på BAHASI's Christmas Party, ätit lunch hos familjen, ätit glass, gjort annat BAHASI-jobb som gått till företag för uppföljning av bidragsansökningar och hämtat river sand, ätit lunch ute två gånger och handlat handgjorda trägrejer och målningar.

Eftersom jag använder Susannas dator har jag inga bilder. Tyvärr.


Imorgon, lördag, är det judo igen och på eftermiddagen åker vi mot norra Malawi. Är tillbaka igen den 28:e december tror jag. Vi får se vad som händer.


Jag packade Mickes resväska idag med alla mina trägrejer jag köpt. Mickes kläder lindade jag runt så att inget ska gå sönder. Och vips så vägde väskan 22,5-25 kg! Den får ju bara väga 20 och jag som trodde den skulle väga 15... Jaja.


Veckans vecka

Här kommer en kortfattad Moa-vecka!


Måndag:

Julia och jag tränar på ett gym på morgonen. Tar sedan ut BAHASI-pengar och åker till BAHASI för det vanliga måndagsmötet kl 10. Vi betalar arbetarna och kommer inte hem förrän 13.30. Det regnar. Äter lunch (spagetti, kyckling och vitkålssallad) och går sedan till AYISE för lite datatid.

 

Dricker varm choklad och doppar vitt bröd. Följer sedan Gibson till en tjej han känner och sen går vi förbi kyrkan. Åker bil hem med pastorn (min värdpappa) och pojkarna. Äter middag (ris, potatis och biff) och sedan gör Gibson och jag lite styrka.

 

Tisdag:

Går till Bright Era där jag hjälper ettorna på mattelektionen. Sedan går jag till BAHASI för att sedan gå vidare till ett företag som vi vill ska skänka ägg och kyckling till en julfest BAHASI ska ha nästa onsdag. Det går inge bra, vi får inte ens komma innanför stängslet och de har tappat bort vårt ansökningsbrev. Det regnar och jag gick den 30 minuter långa promenaden hem. Värmer havregrynsgröt som jag äter till lunch + mango och svenskt hårdbröd. Går hem till Julia och sen går vi till AYISE för lite datatid.

 

Till middag blev det ris och biff.

 

Onsdag:

Gick till AYISE och skrev ut bidragsbrev. Sedan gick jag tillbaka till äggföretag och åkte sedan in till Blantyre för uppföljning av tidigare bidragsbrev. Åt lunch hemma och sen åkte Julia och jag in mot Blantyre igen (för att vissa företag slarvat bort våra tidigare brev och vi var tvugna dit med nya). Vi handlade och åkte sen hem. Jag fick potatismos, kyckling och vitkålssallad till middag. Yeay!

 

Torsdag:

Var på Bright Era kl 7.15 och det var nästan tomt på barn. Jag blev ensam med Std 1 cirka 30 min. Försökte lära dem bättre engelska, men det var svårt. Då jag sa "How old are you?" fick jag svaret "I'm fine madame and how are you?". Suck. Gick till kontoret och där fick jag ansvaret att skriva the headteacher's commet på terminsbetygen. Jag skrev till exempel has improved, has really imroved, keep it up, congratulations, work very hard next term, put much effort next term, pull up your socks!

Åt nsima, kyckling och oljiga grönsaker till lunch. Sedan åkte jag, Julia och Youjoung till judon. Efter judoträningen gick jag hem till Julia där vi gjorde en ugnspannkaka. Gotteligottgott! Hann även med att äta fem mango och träna med Gibson.


Några av barnen i standard 1



Sitter i kontoret där jag skriver och stämplar terminsbetygen. Har kofta och regnjacka på mig för kallt är det.

Fredag:

Alltså nu. Är på kontoret, AYISE, nu och ska vara här till cirka 9. Ska sen hem till Julia där vi ska baka banankaka, kladdkaka och hallongrottor. Vår judotränare fyller år idag så vi har tänkt fira honom. Ja, så det kommer bli bakning och lunchätande och s

 

en ska vi då in till Blantyre där han ska firas. Kommer förmodligen hem i natt.

 

Lördag:

Dagen kommer ägnas till att städa, tvätta och packa. Ska flytta från familjen till AYISE. På eftermiddagen ska jag och Gibson till flygplatsen för att hämta upp Micke. Som jag längtar!

 

Söndag: Sovmorgon. Möte på BAHASI kl 14.

 

Trevlig helg!

 


Uppdatering: BAHASI

Tack vare bidrag från ODD-Fellowlogen Cevia i Boden, Älvsbyns församling och alla vänliga privata människor Julia och jag känner har vi nu kunnat färdigställa båda klassrummen med innerväggar och cementgolv på BAHASIs förskola.


Från börjar såg klassrummen ut på detta vis:

Golvet var jord, så barnen blev väldigt smutsiga och det var svårt att rengöra.


Nu ser det ut på detta sätt:

Innerväggar och cementgolv. Det går lätt att rengöra efter att barnen ätit och spillt gröt och de blir inte lika smutsiga.


Hur bra som helst är det! TACK!

Det som är kvar att göras nu är:

- fixa ytterväggarna lika fina som innerväggarna
- måla väggarna
- göra en vattenränna utanför byggnaden (för när det regnar här så regnar det kan jag lova)
- montera upp svarta tavlor i klassrummen
- köpa stolar och bord till barnen
- montera hyllor för förvaring i klassrummen
- köpa leksaker och skolmaterial

Listan går att göra lång. Barnen har i nuläget ingenting att leka med och inga skolmaterial. De har inte heller nog med mat och hygienen är bristande. Sorgligt är vad det är.


Men det går att förändra! Vi har ju som sagt kunnat förbättra klassrummen jättemycket. Dessutom har vi också kunnat färdigställa toaletterna och byggt ett nytt kök som håller för regnet.


- Känner du för att stödja vårt projekt att hjälpa barnen, tar vi gärna emot bidrag i form av pengar. Vi har öppnat ett nytt konto för att lättare hålla koll på ekonomin. Det finns inga mellanhänder utan det är bara Julia och jag som har hand om pengarna.

- Har du tips på vart vi kan söka pengar?

Skriv en kommentar här på bloggen så mailar vi dig med mer information (glöm inte lämna din mailadress).


Zikomo kwambiri!




Vart tog arbetsveckan vägen?

Veckorna går så rasande fort här, så det känns som om det är helg jätteofta. Då måndagen kommer börjar planeringen för kommande helg och vips så är det fredag helt plötsligt.

Denna helg spenderas i Mulanje. Mulanje är Malawis högsta berg och Afrikas tredje högsta (om jag inte är helt ute och cyklar). Vi har en volontärkompis från Japan som bor där och vi fick bo hemma hos honom. Snällt, snällt.

Vi hann med cykeltaxi, gå i berg, bada vid ett vattenfall, grilla, äta papaya och ananas, sova på golvet, umgås med japanska volontärer och bli dränkta av regnet.


Bakgården



Kan aldrig få nog av att stå på händer...


Så vackert med berg



Gå i flipflop i berg är kanske inte det smartaste. Ena gick sönder och det blev en nödlagning med en handduk.


Det var en bra helg och nästa komma bli ännu bättre!


Mat och träning

Jag har börjat träna judo här och det är så sjukt kul! Här är en bild, tagen med självutlösare, från torsdagens träning:


Han i blått är vår japanska tränare.


Idag var Julia och jag till en gym och tränade. Hur skönt som helst. Det känns verkligen bra att ha kommit igång med träningen nu.


Och här är en bild från en middag hemma hos familjen:

Spagetti, köttfärssås och vitkål!

Bilder från veckan...

I tisdags fyllde Joel 20 år så jag och Julia bakade massor med fika. Det blev kladdkaka med jordnötsglasyr, hallongrottor, havrekakor, Mariekex (som vi köpte), chokladbollar och banankaka. Tid tog det, men gott var det.

Stolta bagerskor


Efter fikat hade vi bbq-fest. Både för att Joel fyllde år och för att Andy och Rachel skulle lämna landet. Det var också väldigt gott och trevligt.


Julia agerar grillmästare


Och så en bonusbild på min söta lillebror:

Han heter Joel, han med.

Toppenhelg!

Vilken rolig helg alltså. Det har varit fullt upp, från morgon till kväll. Stressigt emellanåt, men det gillar ju jag.

 

Lördag:

Judo, kl 8-10

Träffa Judiths pojkvän, kl 12

Förbereda maten, kl 17

Internationell middag, kl 19

 

Söndag:

Födelsedagsbakning:

Förlovningsfest, 12.30

Avskedsfest,

 

Började med att stiga upp kl 6 för frukost på lördagen. Ingen sovmorgon här inte. Jag åt yoghurt, en banan och två mango. Superfrukost! Saknades bara ett kokt ägg på det. Vid 7 åkte jag, Julia och Youjoung (volontär från Sydkorea) en minibuss till Limbe, där vi tränade judo med en japan som vi träffade förra lördagen. Vi höll till i The Police Training School, vi hade lite svårt att hitta och kom något sent, men det gjorde inget. Det var bara vi tre, en till japankompis och en malawisk man. Så det blev som att vi hade en egen privat tränare. Jag trodde det skulle vara många där och att vi skulle ha svårt att hänga med. Men nu blev träningen anpassad efter oss, vi var ju fyra nybörjare. Det var grymt kul och vi kommer fortsätta gå dit. Judo, judo, judo! Jag måste ju säga att jag har gympan att tacka för mycket. Utan gympan hade jag ju varit sämst på judo.

 

Efter träningen gick Julia och jag till marknaden för att handla grönsaker eftersom vi volontärer skulle ha en internationell middag på AYISE och vi skulle bland annat göra en sallad. Vi var hemma vid 11.30, så jag slängde i mig en banan och en mango för jag var inte säker på att jag skulle hinna äta. Hoppade in i duschen och bytte om till rena kläder. Maten var då klar så jag snörde i mig den innan alla andra hade hunnit börja äta. Det var förresten spagetti, köttfärssås och vitkålssallad som bjöds. Hur gott som helst och det måste vara hur ovanligt som helst för en malawisk familj att äta det till lunch. Lyckos mig då att jag hamnat i Malawis bästa familj! Sprang och köpte socker innan jag anlände till Julia och då hade jag ju hunnit bli svettig igen. Fick veta att det inte var någon stress för Judith var inte ens hemma. Låg och vilade på soffan en halvtimma så svetten torkade och sen då Judtih kom hem gick vi till hennes pojkvän. Jag tror vi gick i en timma. Det var varmt, jag blev svettig igen och det kändes i benen att jag hade tränat på förmiddagen. Judiths pojkvän bor med två av hans yngre bröder. Vi såg en knäpp komedi, åt mandazi (en friterad sockerkaksboll), rostade nötter och popcorn. Då vi gick där ifrån var jag så mätt, så mätt.

Hos Judiths pojkvän

Vi var tillbaka 18.30, lite sena alltså, så vi skyndade oss till AYISE för att förbereda salladen. Det är ju tur vi är i Malawi för här börjar ju ingenting i tid, så det gjorde inget att vi var sena. Vi gjorde även en sommarkaka som blev skitgod! Vi är fem volontärer från Sverige och sen har vi ensamvargar från Sydkorea, Belgien och Italien. Alla hade förberett någonting och på buffén hade vi lasagne, biffar, potatismos, löksås, pastalåda med ärtor, svamp och ost, köttgryta, sallad och bröd med en italiensk tomatröra. Till efterrätt åt vi sommarkaka, pepparkakor, kladdkaka, rostade nötter och mandazi (som Judith skickade med). Det var så gott, så gott och jag som redan var mätt innan vi började äta...

Lite av middagen och folket.

Ja det var lördagen det...

 

På söndagmorgonen gav jag min värdmamma som fyllde år en grattiskram. Hon blev jätteglad för hon hade glömt bort att hon fyllde år. Vi åt lite sommarkaka som hade blivit över till frukost och sen åkte alla till kyrkan, förutom jag då... Julia kom hem till mig och vi bakade sega chokladrutor och banankaka. Det blev väldigt uppskattat.


Smälte smöret i vattenbad. Är så glad att vi har vattenkokaren för annars hade det blivit svårt, då hade jag fått göra upp en eld.

 

Min värdmamma och pojkarna plus en kompis.

På kvällen var det middag på AYISE. Det var AYISE som ville tacka Andy och Rachel (två volontärer från Skottland) som åker hem imorgon, torsdag. Julia fick ett sms om att middagen skulle börja kl 18, Susanna hade fått veta att det var kl 19 så då antog jag att den skulle börja kl 20 eftersom inget startar i tid i detta land. Men ack så fel jag hade, middagen var klar 21.30. Yeay, tjohej!

 

Då jag kom hem fotade jag min rygg som brändes ett och ett halv dygn tidigare (då jag tvättade). Jag spände mig allt vad jag orkade, men ändå syns inga ryggmuskler. Vad är detta?



RSS 2.0