Heja heja!

Ska ju som jag skrivit tidigare träna och äta bättre. Började väl idag kan man säga och det har sett ut så här:

makrill med kvarg på finncrisps, surdegsbröd med smör, te
ganska lugn promenad i 2-3 timmar
fiskgryta, vatten
föreläsning
keso-, kvarg-, banan- och hallonröra
ett kokt ägg
gym (ben och mage)
ett kokt ägg
bodybalance
bön- och linsgryta med pasta och broccoli, vatten
sötmandlar
plugg och städning


Tro det eller ej, men jag har både städat rummet (från soptipp till palats) och pluggat. Kors i taket!

Egentligen är det typ ingen skillnad från tidigare, men i alla fall. Morgondagen kommer förhoppningsvis innehålla en morgonpromed och sen en timmas Indoor Walking på IKSU. Och så skola då, hela 5 timmar faktiskt. Ska agera gymnastiktränare tre timmar på kvällen också.
Det blir nog en bra dag!

Pissväder och pissfärgad soppa

Har inte föreläsning förrän kl 13 idag, men ingen sovmorgon för det. Jag och en klasskompis gick ner till stan och inventerade matvarubutiker för Naturskyddsföreningen (vi är båda medlemmar i Naturskyddsföreningen). Gick hemifrån 8.20 och var hemma och såg ut som en dränkt katt 11.40. Så vi var igång ganska länge, synd att det regnade och blåste så fasligt mycket.

Det var skönt med en värmande soppa i magen då jag kom hem. Eller gryta kanske jag skulle kalla det.

Vatten, kokosmjölk, buljong, lök, curry, bulgur morötter, paprika, blomkål och vit fisk.


Första gången jag gör en fisksoppa/-gryta och ååh så gott det blev.
Jag ska nog bli en kock i mitt nästa liv.

Udda mellanmål

Blev så sugen på något sött nu på kvällskvisten, men godiset sen tidigare är redan i magen och mer finns det inte. Men då kom jag på att jag hade vitkålssallad i kylen sen igår. Så sallad fick det bli. Egentligen är jag nog mest sugen på att äta någonting, det spelar nog inte roll om det är sött bara jag får något att äta på.


Jag har aldrig gjort sallad av vitkål tidigare. Eller i Malawi gjorde jag det, för där var det den bästa salladen som finns. Men här i Sverige gör jag aldrig det, förutom nu då. Vitkål, tomat, morötter, rödlök, salt och peppar. Gurka kan man ju också ha, men det känns så himla dyrt för så lite näring så den ratar jag. Vitkål är det för övrigt jättebra pris på, så åk och handla!

Tidigare idag efter godiset och innan middagen var jag fortfarande sötsugen, men också lite småhungrig. Så då blev det en finn crisp med ädelmjukost. Superdupergott! Alltså den där ädelosten måste jag snart ha förätit mig på. Kanske inte den godaste mögelosten, men så praktiskt att ha i tub och så håller den sig typ hur länge som helst.


Men jag ska inte köpa den mer. En aluminiumförpackning kan ju inte vara bra. Okej, den går att återvinna men ändå. Vill jag ha ädelost så ska jag köpa "vanlig" och det kommer jag ändå inte göra för det tycker jag är för lyxigt dyrt för mig. Jag får passa på då jag åker hem för i mammas och pappas kylskåp brukar det finnas goda ostar.

Eftertentaångest

Öhh, jaa. Och så var det ju det här med tentan då. Den gick inte så bra så det är bara att ladda för omtentan då... Det kändes som om jag har pluggat på fel saker och så tyckte jag den var allmänt svår. Jaja.

Ändå laddade jag med proteingröten på morgonen och några skivor rökt kalkon. På tentan åt jag torrostade solrosfrön med lite salt och en blandning av keso, kesella, matlagningsyoughurt, banan, hallon och vanlijpulver. Jag tyckte jag laddade så himla bra men det räckte visst inte. Borde kanske ha koncentrerat mig på att ladda med kemiplugg istället för mat.

Jaja, ska tänka på det till nästa gång...


På väg hem smög jag in på COOP och köpte godis (bland annat salta sillar) bara för att jag "inte får" göra det imorgon och framöver. Var ju tvungen passa på kände jag...

För imorgon tänker jag börja vara lite nyttigare än vad jag redan är och träna lite annorlunda än vad jag gör nu. Mer om det sen.

Så sjukt sjukt


På dn.se såg jag detta. Men det är väl självklart att han är sjuk.
Ingen frisk människa begår väl ändå massmord?

Det löser sig...

Har suttit i skolan från 8.30 till kl 14 idag och det måste nog vara rekordlänge för mig. Vi har oftast föreläsning 10-12 och ibland 8-10 och 10-12.

Efter föreläsningarna cyklar jag alltid hem och tänker att jag ska plugga hemma istället för att sitta kvar i skolan som många andra gör. Det är bara det att tankarna aldrig blir till handling. Det slutar oftast med att jag tränar, handlar eller lagar mat istället.

Så jag har det ganska slapp tills helgen innan tentan. Då försöker jag plugga lite i alla fall. Det är lite skillnad jämfört med bästa grannen som är i skolan 8-17 nästan varje dag och då är det obligatorisk tid. Helt galet! Och vi båda pluggar 100 procent.


Imorse på skolan... Trött som en död tomte som blivit väckt


Imorgon är det dags för tenta och jag är inte alls så förberedd som jag borde vara. Jag hoppas det går ändå. Det brukar liksom lösa sig. Annars är det ju bara göra en omtenta, farligare än så blir det inte. Men jag måste medge att jag blivit lite nonchalant efter tentan i statistik. För den hade jag pluggat uruselt till och klarade den fast jag inte hade någon förståelse för det jag gjorde. Eftersom jag klarade den så tror jag liksom att ingenting är omöjligt och att jag kommer klara allt hädan efter.

Jag inser inte riktigt att jag måste plugga för att klara tentorna...

Dagen i mat

Idag åt jag min proteingröt till frukost. Hur gott och mättande som helst!

Till lunch blev det äckelsoppa som jag gjorde i torsdags. Det är morötter, potatis, lök, vitlök, cayennepeppar, spiskummin, buljong, röda linser och vatten. Och sen en mixerstav till det... Egentligen smakar den gott, det är bara konstistensen jag inte gillar. Jag tänker bara på barnmatspuré och får kräkreflexer. Det hade nog varit bättre om det varit något slags tuggmotstånd som till exempel rivna morötter.


Idag åt jag soppan med stekt bacon, soltorkade tomater och en klick matlagningsyoghurt kryddad med curry och lite annat. Då gick soppan faktiskt att äta helt utan uppstötningsreflexer.


Har pluggat ett stund i skolan idag och dit tog jag med mig en blandning av hallon, banan, keso och kesella. Jag använde mixerstaven där med, mest för bananens skull. Jag tryckte i mig nästan en full matlåda!


Helt klart ett av de bästa och godaste mellanmålen. Perfekt när jag sen cyklade direkt till ett träningspass från skolan. På IKSU testade jag Total Training för första gången och det är något jag ska fortsätta med.

Hemma från träningen såg jag ett fat med lussekatter och pepparkakor stå framme i korridorsköket och jag högg in direkt. Men lussekatter ger väl bra energi för återhämtning efter träning, eller?


Till middag blev det äckelsoppan igen. Även denna gång med tillbehör som bacon och soltorkade tomater.
Nu är det bara en portion soppa kvar och sen är det över.

CaCaO


Jag har bara mig själv att skylla att jag spenderar lördagkvällen med att räkna kemi. Det är i alla fall tur att jag har en chokladkaka som sällskap.

Lördagsaktiviteter

På dagens schema står det:

- plugga kemi
- handla på ICA Maxi
- ta en promenad med bästa grannen
- koka palt med bästa grannen


Nästa vecka efter tentan ska jag sätta igång med en striktare kost. Blir ju lite irriterad när min träningskompis går ner i vikt och jag går upp i vikt. Men egentligen gör inte kilona mig något, det är fettprocenten som ska sänkas. Mitt största problem är att jag äter för mycket, för maten jag äter är nyttig. Ska även lägga till morgonpromenader innan skolan också. Det kommer nog bli bra.

Har aldrig varit så här tung i hela mitt liv. Herregud! Och det kan inte vara att jag har mer muskler än förut, för en gång i tiden var jag minsann starkare än vad jag är nu. Ska i alla fall bli spännande och se om det blir något resultat.

Dags att sätta igång med dagen då! Kemiboken tar snart livet av mig...

Ett frukostliknande mellanmål vid lunchtid

Sist jag handlade köpte jag hem en ny müsli med jordgubb och quinoa. Bara för att den var på extrapris... Jag faller himla lätt för dessa extrapriser alltså.

Mina favoritflingor är Kellog's All Bran med de innehåller ganska så mycket socker även fast man kanske inte tänker på det. Den här müslin känns mycket sötare, men det är den inte. Den är till och med nyckelhålsmärkt. Men nej, den slår inte favoriten. 

Fil, rivet äpple, kanel och müsli


Och idag är det fredag, klockan är bara 13 men det känns som om den är runt 20. Jag har gjort allt som jag brukar göra på en dag, varit i skolan, tränat, ätit tre gånger och duschat. Men nu gäller det att plugga för brinnande livet! Antar att jag kommer sitta uppe med kemiboken till midnatt. Suck...




Det är en månad kvar...

...och önskelistan har blivit längre minsann. Det som är grönt önskar jag mig kanske lite lite mer än det som står med svart text.


MOAS ÖNSKELISTA 2011

 

  • Wake Up Light
  • febertermometer
  • ute-/innetermometer
  • eltandborste, munskölj och flourtabletter
  • hudkräm + ansiktskräm (gärna ekologiska)
  • shampo + balsam (gärna ekologiska)
  • sängkläder (gärna ekologiska)
  • 2-3 handdukar och 2 badlakan i samma färg (gärna ekologiska)
  • stekpanna
  • tidskriftssamlare
  • bläck- och blyertspennor
  • träningskläder (sport-bh, linnen, tights, överdragsbyxor)
  • kläder
  • presentkort (på tex Stadium, Indiska, Vila, Rut mfl, Make Up Store)
  • apotekssaker (kan tex vara tandkräm, Helosan och annat bra)
  • mat (All Bran, Rågfras, müsli, olivolja, Ryvita och Finn Crisp)
  • vetekudde
  • DVD-skivor (tomma alltså)
  • böcker
  • den lilla svarta jordgloben som inte finns på Indiska längre
  • olika sorters stora tekoppar som finns på Indiska
  • grönt ekologiskt te
  • prenumeration på en träningstidning (tex BODY, STARK eller Hälsa och Fitness)
  • trosor och strumpor (gärna ekologiska, men annars funkar Björn Borg och Pieces också bra)
  • märkpenna
  • tandborstfodral
  • tidningsställ/tidningsförvaring som hänger på väggen
  • hörlurar till min iPod
  • hårtork med tratt
  • bidrag till träningsavgift för kampsporten

Nästan vegetarisk middag

Laddar upp inför kvällens träningspass med gómat!


Stekt halloumiost med sesamfrön, paprika, tomat, några ynka salladsblad och rostade surdegsbröd med leverpastej och ett glas vatten. Sesamfröna satte en bra smak på osten, supergott blev det!

Nu ska magen vila ett tag innan det är dags för kroppen att jobba! Heja heja!

Labbråtta

Nu är två kemilaborationen gjorda och det känns skönt att ha dem avklade. Vet dock inte om de har blivit godkända då vi inte fått rapporterna rättade än. Ena laborationen gjorde vi idag och där gjorde min grupp fel... Så fel att vi inte kunde göra färdigt labben. Så irriterande! Men jag hoppas vi blir godkända i alla fall för rapporten tyckte jag blev riktigt bra.

Det gäller att vara utrustad med rock och skyddsglasögonen. Egentligen handskar också, men det hade jag visste inte då bilden togs.

Ett av våra provrör

Våra uträckningar.


Det är sjukt kul att skriva med whiteboardpenna, nästan så kul att jag vill sadla om till lärare. För lärare får ju skriva hela dagarna.

Bänkpress för nybörjare

Jag är så glad för det gick bra på gymmet idag! Det var bröst och rygg som stod på schemat vilket betyder bänkpress.

Har bara kört bänkpress en gång tidigare här i Umeå och innan dess provade jag för första gången 2-3 gånger i somras. Förra bröstpasset körde jag 3 set på lutande bänk i smithen (ställning med fixerad skivstång) på 40 kg och 8 reps. I somras vill jag minnas att jag provade 50 kg så idag testade jag det. Var skitnervös innan att jag inte skulle klara det, men det gjorde jag!

50 kg - 6 reps
50 kg - 6 reps
50 kg - 7 reps

Fick dock lite pass på sista...

Kul! Nästa gång blir det nog bänkpress som vanligt utan smithen. Så det ska bli spännande att se hur det går då. Kan ju ingen teknik än och vet inte riktigt hur jag ska göra...

Idag blev det också bodybalance. De är en ny koreografi nu som passar mig helt fantastiskt bra! Det var mycket rumpstreching vilket jag behöver.

Imorgon har jag tänkt gå på Indoor Walking och CXWORX, eftersom jag inte tar mig ut på promenader passar Indoor Walking mig bra. Man står då på en cross trainer i 40 minuter med en instruktör som puschar på. CXWORX-passet är direkt efter så då är det ju lika bra att gå dit också. Det är ju grymt bra träning med egen kroppsvikt och sånt gillar jag.


Nu är det dags för en banankaka och lite plugg!

Kul mat

Något som jag verkligen gillar att roa mig med förutom att träna är att handla mat. Jag tror detta intresse kommer från att jag sommarjobbar hemma på Konsum. Jag gruvar mig dock alltid för att cykla till affären men då jag väl är där kan jag strosa omkring nästan hur länge som helst.

Här på ICA Mariehem har de så roliga varor som jag aldrig sett tidigare. Idag kom jag hem med bland annat tahini (sesampasta) som hade flera olika miljömärkningar, ekologiska sojabitar, organiskt te, en sorts bar och så bara vanlig juice. Nu ångrar jag att jag köpte juicen. Handlar i vanliga fall aldrig jucie, men nu var det extrapris och jag föll för REA:n. Typiskt.


Den där Raw Bite innehöll bara frukter och nötter. Helt organisk och god var den också. Synd att alla roliga varor ska vara så dyra... Sojabitarna har jag aldrig provat förr, men jag inbillar mig att de ska vara nyttiga och samtidigt bra för miljön.

Perfekta julklappen till den som redan har allt!

Ett superduperbra julklappstips är att skänka pengar till välbehövande. Exempel på organisationer är Rädda Barnen, Amnesty, Läkare utan gränser, BRIS, Friends, Röda Korset, WWF, Action Aid, Naturskyddsföreningen, Cancerfonden och sen finns det ju även lokala projekt och organisationer. Det finns hur många organisationer som helst som skulle behöva ditt bidrag så det är bara att googla och hitta den som passar dig bäst.


Så de som brukar få en klapp från mig kan nog räkna med en god gärning istället för en pryl.



Keso + hallon = sant!

Som efterrätt efter middagen blev det hallon blandat med keso. Hur gott och nyttigt som helst! Det är även ett bra mellanmål och helt utan tillsatt socker.


Sen behöver vi ju inte tala om att jag åt chips efter lunchen och banankakor efter hallonkesoblandningen.

Ekoguide

I julklapp önskar jag mig bland annat hudvård, hårvård, frotté och sängkläder. Helst ska allt vara ekologiskt. Man kan kanske tro att det inte finns så mycket ekologiska produkter. Men det är fel! Man kanske inte hittar det då man går på stan mellan H&M och Lindex, men det finns att beställa på webben. Internet är ju underbart, där kryllar det av ekologiska produkter! Det är bara att välja och vraka!

Hudvårdsprodukter finns bland annat på Welda och Softskin. Frotté kan man hitta på Mollio.
Hos Ekogarderoben finns hudvård, hårvård, frotté och sängkläder + mycket annat. Superbra!

Satsa på ekologiskt då ni handlar! Gärna rättvisemärkt också. Om man ger bort något ekologiskt och/eller rättvisemärkt i julklapp tror jag att man kan sprida medvetenheten och att fler börjar handla rätt.

Tummen upp för ekologiska produkter!


(TIDSINSTÄLLT INLÄGG)


Sweeeet aaas

Nya Zeeland är fantastiskt. Får man chansen att åka dit så ÅÅÅÅK!

Här är några bilder från då jag och min bror var där under årsskiften 2009-2010. Alla bilder är tagna av min bror:


Tomato face and Carrot head


Ni som sett senaste Narnia-filmen, känner ni igen er?






Underbara land.

(TIDSINSTÄLLT INLÄGG)

Julen närmar sig och önskelistan blir längre och längre

Jag kommer ganska ofta på att "det där där ska jag önska mig" och några timmar senare eller nästa dag är det som bortblåst. Därför har jag nu satt upp en lista på dörren, då kan jag enkelt fylla i då jag kommer på något smart.

Önskelista står ej i någon sorts vill-ha-mest-ordning.


Jag har skrivit en dataversion också så det blir lättare för mamma och pappa att läsa (och glöm för allt i världen inte att visa listan för mormor):


MOAS ÖNSKELISTA 2011

 

  • Wake Up Light
  • febertermometer
  • ute-/innetermometer
  • eltandborste, munskölj och flourtabletter
  • hudkräm + ansiktskräm (gärna ekologiska)
  • shampo + balsam (gärna ekologiska)
  • sängkläder (gärna ekologiska)
  • 2-3 handdukar och 2 badlakan i samma färg (gärna ekologiska)
  • stekpanna
  • tidskriftssamlare
  • bläck- och blyertspennor
  • träningskläder (sport-bh, linnen, tights, överdragsbyxor)
  • kläder
  • presentkort (på tex Stadium, Indiska, Vila, Rut mfl, Make Up Store)
  • apotekssaker (kan tex vara tandkräm, Helosan och annat bra)
  • mat (All Bran, Rågfras, müsli, olivolja, Ryvita och Finn Crisp)
  • vetekudde
  • DVD-skivor (tomma alltså)
  • böcker
  • den lilla svarta jordgloben som inte finns på Indiska längre
  • olika sorters stora tekoppar som finns på Indiska
  • grönt ekologiskt te


Sista punkten tillkom efter fotot. Listan ligger under ständig uppdatering.

(TIDSINSTÄLLT INLÄGG)

De där himla poliserna alltså. De gör ju så att jag inte kan tänka klart...

Nu har poliserna tagit över köket här i korridoren igen! När jag kom hem från skolan för att äta lunch satt de där och jag var ju tvungen gå in i köket för magen kurrade. En av poliserna frågade om jag hade mjölk som han kunde få till kaffet. Ja, och det hade jag ju och det slutade med att jag gav bort hela mjölkpaketet. Jag förstår inte vad som flög i mig, jag hade ju tänkt äta min proteingröt till kvällsmat... Jaja. Tur att jag har annan mat.

Men gröt hade varit helt perfekt för jag vill nämligen ha en jättemätt och glad mage ikväll eftersom jag ska åka nattåg till Stockholm och sen vidare till Eskilstuna. Jag ska vara gymnastiktränare där hela helgen och kommer inte tillbaka förrän sent på söndag.

Jag åt såklart min lunch inne på rummet och nu vågar jag inte gå ut och diska tallriken... Alltså jag förstår inte varför jag har blivit så sjukt skygg för de stackars polisstudenterna.




WOOW!

Fick tillbaka statistiktentan idag och jag klarade den! WOOHOO! Var dessutom 0.75 poäng ifrån VG. Helt galet. De måste ha rättat sjukt snällt för jag förstod inte ens vad jag räknade på de flesta av uppgifterna. Haha! Stoppade in tal i formler och gjorde en uträkning, men på många tal visste jag inte vad jag hade räknat ut. Och så får jag godkänt.

Knasigt, men jag klagar inte.


Det här bevisar alltså att min studieteknik fungerar. Ta det lugnt tills tre dagar innan tentan. Då går du igenom allt, men räkna med sena nätter. Det fungerar till och med att lära sig sista delen samma dag som tentan (om du inte har en förmiddagstenta dvs).



I saved them

Någon i korridoren hade lagt fram halvgamla halvbruna bananer i köket och jag var rädd att de skulle bli helgamla och helbruna och kastas bort. Jag får så dåligt samvete och nästan ont i magen då mat kastas bort så därför gjorde jag en banankaka.

Och den blev skitagod! Så nu ligger det mumsiga banankakor på bordet i korridoren istället för taskiga bananer.

Åh, det är nästan så jag blir kär i mig själv!



Och jag som gjorde en ny kategori igår Istället för socker... Hmm. Men vad gör man inte för att inte behöva kasta mat?

Redo för vintervägarna igen!

De var skitsnälla på Biltema. Fast jag inte hade kvitto fick jag ett nytt däck och de drog på nydäcket på fälgen pumpat och klart dessutom. Schysst!

Gjorde en liten cykelverkstad i korridoren. Kan inte vara ute utan vantar för då försvinner bloder ur mina fingrar.


Och så måste jag visa maten jag lagade för någon dag sedan men fortfarande äter av (bara för att göra pappa glad, jag har hört att han gillar bilder på mat). Gjorde ju köttfärs! Hej och hå, det händer inte ofta.

Köttfärs, gul lök, salt, en burk kesella, en burk salsa och kidneybönor. Ner i stekpannan bara. Och så sallad och tortilla. Mums!



Tryckte i mig två stycken bamsestora efter träningen. Idag var det benen och magen som fick jobba i gymmet.

Snabeldrake eller kvistar, det beror på vart i världen du är född

Ledig idag = städning, tvättning, pluggning, träning och försöka tigga mig till ett nytt cykeldäck.
Jag var faktiskt riktigt duktig och snabeldrakade rummet igår, men det är ändå massa stök som måste fixas undan.

Hos min familj i Malawi fanns ingen dammsugare utan där använde de en bunt kvistar att sopa golvet med. Det blev väl aldrig helt rent, men det värsta försvann i alla fall. Golven sopades och moppades varje dag faktiskt. Jag är så himla tacksam att jag har en dammsugare som jag kan använda. Och jag är grymt tacksam över att det finns tvättmaskiner och torkskåp jag kan använda. Tvätta för hand är sjukt tidskrävande och tröttsamt.


Nemi från MSN.

No sugar added

Ibland blir jag så himla sötsugen så att jag bara tar och slänger ihop en kladdkaka och gluffsar i mig. Eller bara sugen på att äta något "förbjudet" och då kan det bli popcorn. Därför har jag skapat en ny kategori Istället för socker där jag kommer lägga in andra alternativ till kladdkakan och även popcornen. För jag slänger ju inte alltid ihop en kladdis när suget kommer...

Idag mixade jag hallon, mjölk, matlagningsyoughurt och vaniljpulver. Det är alltså inte vanliljsocker utan bara själva vaniljkornen (ett svart pulver).



Perfekt då jag har både mjölk och matlagningsyoghurt som ska ätas upp innan torsdag. Passade bra efter beach volley-passet också. Gott var det ju med!



Älska träning

Vaknade 6.15 för att träna på IKSU kl 7. Indoor walking och CXWORX hade jag och en vän planerat att gå på. Men då ser jag att jag fått ett sms under natten från min vän att hon inte skulle gå och då tappade jag lusten och ställde klockan på 8.30 istället.

Fast jag han bara slumra till och sen flög jag upp ur sängen 6.30. Jag hade ju bokat första passet och då måste man ju gå. Jag hann få i mig en finncrisp med leverpastej och sen iväg.

Det känns skönt i kroppen och det är så härligt att komma igång på morgonen. Har ganska mycket träningsvärk från gårdagens gympass, i rygg och bröst, och det känns hur bra som helst. Är i skolan 10-12 och kl 13 är det dags för beach volleyboll med klassen.

Frukost nr 2. Gröt av fiberhavregryn, rågflingor, linfrön, ägg, kanel med mosad banan, keso och mjölk till. Finncrisp med leverpastej och ett stort glas vatten.

Däcket är paj

Mitt nya vinterdäck är trasigt! Som tur är har jag brorsans cykel som jag kan använda. Men den har inga vinterdäck, inga lampor, ingen handbroms, växlarna fungerar inte och den är alldeles för stor. Känner mig som Lotta på Bråkmakargatan då jag flyger fram på cykelvägarna.

Sen det där med att den inte har handbromsar är ett litet problem. Jag kastar alltid över benet flera meter innan jag ska kliva av. I vanliga fall nyper jag bara lite i handbromsen, men nu finns det ju ingen sådan och fotbromsen går inte att använda då jag står med hela kroppen på samma sida av cykeln så jag får alltid hoppa av i farten. Det är bara att hoppas att det inte är någon isfläck på landningsbanan.


Ska ringa Biltema och höra vad det har att säga. Det var där jag köpte däcken för inte alls länge sedan. Tyvärr har jag nog inte kvar kvittot...

Fett, sött och flottigt

Det blev fetfrulle på morgonen. Hade ingen mjölk, eller fil så därför blev det matlagningsyoghurt. Behöver ändå äta upp den snart för jag vill inte att den ska hinna bli gammal. Till matlagningsyoghurt eller turkisk yoghurt äter jag alltid honung eller bär. Idag blev det honung. Och så bacon och te till det.

Ett äpple till mellanmål och så lins-och böngryta till lunch. Till middag funderar jag på en köttfärsröra (!) eller halloumiost... Vi får se! 

Dagens frukost

Kl 14 är det dags gör gymmet och 18.10 aerobic dance. Ska hem därimellan för att handla och stoppa ner lite mer mat i magen. Ja, och så ska jag ju hinna plugga idag också...

'cause this is Africa


Gluffsarhelg

I fredags var det bröllop. Jag tog knappt några bilder eftersom så många andra gjorde det och dessutom hade jag bara lillkameran med mig. Micke och jag var värdpar och det gick väl bra. Brudparet var så himla fina att jag fick gåshud i hårbotten då de kom in i kyrkan.

Här är typ ena bilden på mig under kvällen. Står och äter tårta ute i förrådet och ser smått galen ut. Tårtan var chokladig och god och jag undrar varför jag hamnade ute i förrådet.


Igår tog Micke, Boris och jag en promenad till mormor där det blev fika som alltid.
Bullar, toscakaka, hallongrottor, kokostoppar, pepparkakor, sockerkaka och äppelpaj med vaniljsås och grädde.



Sedan promenerade vi hem där det blev middag och så budapestrulle på det. Och sen blev det film och chips lite senare. Jag älskar OLW:s cream cheese men egentligen är det bara smaken jag vill åt så jag sitter och suger på chipsen i munnen så jag blev nästan sårig i gommen och på tungan. Jag borde ta reda på om man kan köpa själva smaken/kryddan så slipper jag äta chipsen och få sår i munnen.


Ska bli skönt att komma tillbaka till Umeå där jag själv väljer vad jag ska äta. För det känns ju liksom oartigt att tacka nej då folk bjuder...



1111111111

Idag är det ju 11-11-11 och jag missade klockan 11.11! HERREGUD OCH FRU GUD. Hur kunde jag?

Det är Boris fel. Åh, vad irriterande. Om inte han hade behövt en promenad hade jag förmodligen inte missat det. Typiskt.

Han har så himla mycket hår nu, men på söndag ska han klippas. Och det är frost på mark och träd idag så lite vinterkänsla får man allt.


Det har för övrigt tittat in cirka 70 extrapersoner utöver de gamla vanliga. Och inte en enda kommentar. Hm. Inte för att jag heller brukar kommentera på bloggar, men ändå.

Det skulle ju liksom vara kul med någon slags respons. Eller bara ett hej kanske.

Bild från 2010


Bröllopsfix på agendan

Ja, vad får jag att äta då jag kommer hem om inte köttfärsbiffar. Ha! Jag som just skrivit om hur onödigt det är med kötfärs. Men dessa biffar var himla goda. De innehöll parmesanost, skinka och soltorkade tomater.

Idag är det bröllop som gäller och jag ska hålla tal och hålla på. Herregud. Men innan dess ska jag ta en tur med hunden. Om jag orkar ska jag försöka jogga, annars blir det att gå. Förhoppningsvis hinner jag med lite kemi också. Och så måste jag duscha håret och fixa och trixa för nu har det gått så långt att jag nog skulle kunna använda hårfettet istället för bregott på mackan.

Hem-hemma i helgen

Slevar i mig av den köttfärsfria köttfärssåsen nu innan jag ska ta bussen hem till Norrbotten. Måste säga att den är grymt god och den är sådär perfekt stark så att det hettar precis lagomt i munnen.

Köttfärs är överskattat. Och jag som har jättemycket köttfärs i frysen sen jag flyttade hit för drygt två månader sedan.. Suck. Men skulle kanske kunna göra biffar, fast då kan man ju i för sig använda sig av kikärter och rotfrukter istället. Tänkte äta tacos någon dag också, men då har jag sojafärs som jag tänkte använda.

Det får nog bli då jag och bästa grannen ska koka palt. För visst kan man ha köttfärs i mitten?


Imorrn är det bröllop och jag är sjukt nervös och ändå är det inte jag som ska gifta mig. Sen ska jag hinna med att träffa mormor, ta en promenad/jogging-tur med hunden och så måste jag tyvärr plugga kemi. Missar två timmars föreläsning + två timmars lektionstid med övningsuppgifter imorrn.

Matvett

Det blev impulsmatlagning idag. Hade en stackars gammal lime utan skal i kylen som höll på att bli dålig. Så då blev det köttfärssås utan köttfärs i. Eller lins- och böngryta kanske är ett mer passande namn.

Jag tror många inte tänker på hur mycket mat de slänger. Slänger "gamla" varor där datumet har gått ut med som inte alls behöver vara gamla/dåliga. Slänger möglig eller mjuk frukt för att den glömts bort att ätas. Det man inte tänker på är all energi som gått åt till att producera produkterna för att sen inte användas. Slöseri på resurser om något! Sen är det också en ekonomisk fråga. Då man går där i affären känns det dyrt med allt man köper, men sen tänker man inte på att allt man slänger... Det kostade ju också. Slöseri på resurser igen! Jag måste säga att jag är grymt duktig på att äta "gammal" mat och inte slänga något.

Jaja. Hela 9 stora matlådor fick jag ihop! Det är skönt att alltid ha matlådor i frysen.


Olivolja, gul lök, vitlök, krossade tomater med chili, krossade tomater med vitlök, rivna morötter, grönsaksbuljong, vatten, röda linser, kidneybönor, svarta bönor, pressad lime, spenat, spiskummin och ingefära. Fullkornspasta och broccoli.

Skitgott, nyttigt, vegetariskt, hyfsat miljövänligt och billigt borde det också vara.

Varför inte skriva ordentligt med en gång?

När jag var liten förstod jag inte varför de hade stavat Disnep på teven för jag visste ju att de hette Disney. Tänkte väl att det kanske var någon utländsk stavning som engelska eller något.

Jag kopplade inte att det där p:et kanske var ett y ändå. 

Sen så kommer jag också ihåg att jag hittade på ord som rakabilja och så frågade jag mamma vad det betydde på engelska. För om det inte var ett svenskt ord så måste det ju betyda något på engelska. Ja, så tänkte jag.

788 sidor kemi på engelska

Ny kurs och nytt att plugga. Nu är det kemi som gäller. Hej och hå, protoner och elektorner, hit och dit. Har ändå varit duktig och börjat med lite frågor i boken. Jag ska försöka att inte hamna i samma sits som inför senaste tentan där jag gick igenom sista kapitlet + gamla tentauppgifter samma dag som tentan. Nu ska jag försöka ligga i fas genom hela kursen.


Ligga och plugga i sängen fungerade faktiskt riktigt bra. Man får bara se upp så att man inte är jättetrött då det är lätt att man somnar.


Dagens träning: Bodybalance kl 20.

Har galet mycket träningsvärk i ryggen idag från gårdagens gym. Och jag som körde axlar, biceps och triceps (har träningsvärk där också, men det går inte att jämföra med ryggen). Jag förstår inte!?



(Pappa, pappa! Ser du att jag gör reklam? Det är farsdagspresenten i förskott...)



Fiil the power

Tillbaka till träningen. Gymmade i lördags och så nu idag igen. I lördags blev det ben och mage. Idag körde jag axlar, triceps och biceps + lite mage. Fast jag började dagen med cirka 1,5 timmas promenad (men i två omgångar). Sen hade jag planerat beachvolley med klassen också, men jag hann inte med det tyvärr.

Till frukost blev det gröt med kanel och ägg i. Sen så har jag hunnit med 1 liter fil, en banan och två måltider bulgur med kyckling, svamp och bambuskott.

Jag måste försöka behärska mig då det gäller fil... Det är inte OK med 1 liter fil om dagen.

Nu hoppas jag att jag i alla fall kommer igång med träningen igen efter nästa två veckors uppehåll. Jag hälsar morgondagens träningsvärk varmt välkommen!

Gymmet i Limbe, Malawi

Statistik är intressant när andra gör uträkningarna

Statistiktentan är avklarad och den gick bättre än förväntat. Gränsen för godkänt var 12 poäng och om jag hade rättat min egen tenta hade jag gett mig 13 poäng. Så jag hoppas innerligt att den som rättar rättar lika snällt som jag gjorde.

Sen om den nu skulle bli en omtenta så skulle det väl egentligen vara bra för mig. För nu har jag räknat men inte förstått vad jag har räknat ut. Om jag pluggar mer och gör tentan igen kommer jag förmodligen få mer förståelse och bli mycket bättre. Men det skulle ju vara skönt att slippa...

Men det är inte slut på statistik. Såg nyss avsnittet av Skavlan på SVT Play då Hans Rosling var med. Han gör verkligen statistik intressant och roligt att lyssna på.

Han är grymt duktig så ta er tid att lyssna!





Det här var ju bara två kortisar. Det finns hur mycket som helst där ute på nätet! Sök på Youtube eller ännu bättre - kolla in på Gapminder eller TED.

Om det var så här på IKSU skulle jag lätt gå på spinningpassen


Nej till statistik - JA till Malawi

Har tränat, pluggat, varit tränare och bara varit i helgen. Det är tentadags imorrn och jag har fortfarande ett kapitel kvar i boken. Herregud vad jag är seg.

Men än är kvällen ung... Sen så är inte tentan förrän kl 16 imorgon, så där finns det också tid att plugga. Det är bara det att jag skulle behöva cirka fem dagar till. Aja, det finns en liten möjlighet att jag klarar tentan... Hoppet är det sista som överger en.

Det enda jag har i tankarna nu (förutom tentaångesten) är Malawi. Snart blir jag galen, jag måste tillbaka dit! Så här kommer några Malawibilder. Bilderna är tagna i Bangwe, området där jag bodde.


På läktaren vid en idrottsanläggning. Det är en tävling i teater som anordnas.


Solnedgång i Bangwe. Mitt kvarter var väl något finare, men det är så här det ser ut...

Dåliga vägar, kvinnor som bär vatten och sommarvärme.

Morotskaka

Igår kväll bakade jag och en klasskompis morotskaka som vi sedan åt tillsammans med bästa grannen. Den blev tyvärr inte så för den var så himla kompakt och degig. Tror det berodde på att vi tryckte ner för mycket rivna morötter i smeten. Ändå så tog vi fyra omgångar från kakan, eller jag gjorde det i alla fall.

Tänkte att den skulle bli saftigare och "nyttigare" med mer morötter. Men man kanske ska följa receptet ändå...


Och så blev det morotskaka till frukost idag. Som efterrätt på gröten.

Yesu Yesu, it's part of life

Lite uppiggande musik nu innan jag ska ta tag i statistiken. Jag har sökt runt på Youtube efter musik som vi lyssnade på hemma hos familjen i Malawi. Vi såg mycket på musikvideor som de hade på DVD. Tyvärr kommer jag inte ihåg namn på varken artister eller låtar. För det mesta sjöngs det på chichewa så det är väldigt svårt att komma ihåg.

Här är i alla fall två låtar som är liknande de jag lyssnade på varje dag hemma hos familjen. Eller det var ju inte så att det var jag som slog igång musiken, utan det spelades alltid musik hemma hos mig och det var gospel som gällde. Inget jag saknar direkt... I andra videon finns det engelsk text så man kan hänga med på vad de sjunger.



Det är så här alla gospelmusikvideor ser ut. I alla fall alla jag såg och det var en del. Lite skillnad på musik videorna vi har här...

Däremot så har Dan Lu en bättre video. Bättre text också. Ja, allt är bättre med honom. Jag har postat den här förut, men nu kommer den igen!

Tyvärr är mycket av texten på chichewa så det kan vara svårt att förstå.

Iwe betyder you och chonde betyder please. Sedan brister tyvärr mina kunskaper...

Jag är körd!

Sitter med statistiken... Började räkna på en gammal tenta och första uppgiften gick jättebra. Den var så lätt att jag säkert hade klarat den redan på mellan- eller högstadiet. Men så kom jävulsfrågorna KAABOOM bara! Redan andra frågan knäckte mig.
FAIL


Shit pommes. Jag som just fått tillbaka självförtroendet om att det kanske fanns en möjlighet till att klara tentan. Det ska till ett under om jag ska få grepp om det här tills på måndag.

Tentan smyger sig närmare och huvudvärken ligger och ruvar

Huvudvärk, mensvärk + muntlig redovisning i morgon, måste komplettera en rapport, tenta på måndag och så ligger jag minst tre långa kapitell efter.

Kul. Nä.

Men på tal om huvudvärk så träffade jag en läkare igår. Hon var duktig, men det finns ju liksom inget svar på varför jag har huvudvärk. Eftersom inget hittades när jag gjorde en magnetröntgen är det ju inget farligt som en tumör eller liknande. Det är ju i alla fall skönt att veta.

En ofarlig huvudvärk alltså. Ändå är den förjävlig. Eller jag skulle ju kunna ha mer ont än vad jag har, men huvuvärken förstör liksom min vardag (eller påverkar i alla fall). Det är inte optimalt att sitta med huvudvärk under föreläsningar, inte heller att sitta hemma och plugga och sen att träna med huvudvärk är ingen höjdare. Dessutom blir jag mer lättretlig och irriterad vilket oftast går ut över Micke och mamma.

I alla fulla fall skickades en remiss till nerulogen. Hoppas de vill ta emot mig bara. Hemma i Norrbotten fick jag också en remiss dit, men då ville de inte ta emot mig då jag hade för lite symptom. Jag håller mina tummar för Västerbottens landstings nu!

Om jag inte får komma dit är det slut på läkarbesök och jag får helt enkelt bara acceptera att ha ett värkande huvud varje dag vid 22 års ålder.

Sånt som jag har lyssnat på idag


Frukostmys

Jag hade frukostbesök på morgonen! Redan vid kl åtta dök min kompis Niklas upp och åt proteingröt med mig. Och så åt vi lite av den där korven jag köpte igår. Och så drack vi saft från Malawi. Och så pratade vi en hel del.

Det var trevligt, men jag glömde ta en bild på honom. Det blev bara en bild på mig och korven. Typiskt.

Nu är det plugg som gäller. Har redosivning på fredag och tenta på måndag. Gah. Har redan ställt in mig på att jag inte kommer klara tentan, men det skulle ju ändå vara skönt att klara den på en gång och inte behöva tänka på statistik mer. Så därför ska jag plugga nu.

Har förresten fått tillbaka förra tentan och den klarade jag. Tycker dock att en lärare var snål med poäng, borde haft 1-2 poäng mer. Men i och för sig så spelar det ju ingen roll eftersom jag klarade den ändå.

MAATförvaring

Jag har upptäckt ett nytt skåp i korridorsköket. Upptäckten gjordes igår kväll. Vi har ett skåp ovanför respektive fläkt där det står fullt med kryddor och det är därför besvärligt att öppna. Ett av dessa två skåp var helt tomt så idag roffade jag åt mig det.


Jag flyttade över alla kryddor till ena fläkten så att jag ska kunna öppna mitt skåp.


Det ryms ju typ hur mycket som helst och jag är så himla nöjd att jag hittade skåpet. Allt detta har jag förvarat i mitt rum så det var skönt att få ut det till köket.

Mitt vanliga lilla skåp

Kylen

Frysen


Det är typ fullt överallt och det känns bra. Har fortfarande kvar lite saker i rummet som flingpkaket, frukt, pasta och akutnudlar (som jag hoppas jag aldrig ska behöva använda (alltså nudlarna)).

RSS 2.0