Back in the days

Sitter med en afrikasnubbe i högsta högg och drömmer mig tillbaka till Malawi. Till värmen, till min familj och till frukten.

Inte till maten, jorddammet, strömavbrotten, avgaserna och kackerlackorna. Det där negativa är sånt man glömmer och tänker "nä, det var väl inte så farligt", då man i själva verket höll på bli uppäten av världens största kackerlacka under ett strömavbrott.

Alla jobbiga dagar då jag svettades bort eller huttrade i regnet, hade diarré, vantrivdes på jobbet, hade noll energi och kände mig helt vilsen, ja det är sånt som man inte heller tänker på. Och tur är väl det.


Ja, men nu var det inte det jag tänkte berätta. Det jag hade på hjärtat var att jag har nu en helkropsspegel! Woho! Nu slipper jag stå och balansera på toaletten för att se en del av nedre delen av kroppen. Livet blev just så mycket enklare!

Huvudvärken är min fiende

Idag vara min plan att ta en promenad till IKSU för ett pass bodybalance klockan 7.45. Lagomt tidigt och en bra start på dagen. Tyvärr blev det inte så. Då jag vaknade hade jag så satans ont i huvudet att jag inte visste vart jag skulle ta vägen. Tog mig ett piller och stannade i sängen och vaknade först efter kl 10. Har fortfarande ont i skallen (har ju alltid det), men inte alls lika intensivt men ändå grymt mycket mer än vanligt.

Frukosten idag bestod av fil med banan, kanel och rågfras. Och så brödet som jag bakade igår. Det blev helt okej, men inte superbra.


Hade ju problemet där igår att jag inte hittade en bördform. Gick då till bästa grannen och frågade om hon visste om det fanns någon och det skulle det göra tydligen. Jag hade visst bara inte tittat bakom alla köksluckor.
Jag har aldrig varit bra på att leta...

Vad har hänt?

När jag kom hem hit måndagkväll såg det hur fint ut som helst. Jag förstår inte hur det har kunnat bli så här.


Börjar nästan misstänka inbrott... Ja, för vad skulle det annars vara?






Feel the power

Nu har jag kommit in i träningsrytmen känns det som. Igår blev det pilates. Kl 7 imorse körde jag ett yoga-pass och senare idag ska jag nog prova på core. Imorgon blir det bodybalance innan det är dags för en klassresa till Lövånger. Ska ta med mig träningskläder dit så jag kan ta en rask promenad och kanske göra lättare styrka. Nu ska vi bara vara borta två dagar, men jag ska försöka få in träningen varje dag.

Eftersom jag har tränat cirka 20 timmar/vecka tidigare så borde det inte
vara något problem att träna lite varje dag


Det behöver inte vara mycket träning dagligen, huvudsaken att jag rör på mig. Dessutom har jag fått ett mer träningsaktivt tänk, till exempel när jag går i trappor så koncentrerar jag mig på benmusklerna och skjuter ifrån ordentligt med foten för att aktivera så många muskler som möjligt.

Kul! Ja!


Nu hade jag planerat ett ICA-besök för att handla ingredienser till det här brödet. MEN så upptäckte jag att vi inte har någon brödform. Vad gör jag då? Ja, vad gör jag nu?

Typiskt.

Fy tussa vilken dålig lunch

Idag har nu ätit ännu en måltid blodpudding. Jag har inte hunnit handla sen igår så det blev tyvärr ingen vitlkål, men det gick helt okej i alla fall. Jag läste på datorn samtidigt och åt på automatik och tänkte därför inte så mycket på själva blodpuddingen. Var inte nära på spy en enda gång, vilket är ett klart framsteg.

Bilden stämmer inte riktigt överrens med vad jag åt. Syltmängden borde öka till det tredubbla.


Måste ju säga att bacon är skitgott. Klart det godaste på denna tallrik. Dock mycket dyrare än själva blodpuddingen, i alla fall om man köper ekologisk bacon och det gör man ju. Nä, denna maträtt kommer jag verkligen inte äta ofta. Det är nog det sämsta jag någonsin lagat.

Mattrubbel

I min familj har vi aldrig ätit blodpudding. Om vi har gjort det så är det så länge sedan att jag var för lite för att komma ihåg det nu. När det serverades blodpudding i skolan gällde det att ha med sig frukt hemifrån. Jag åt alltid, men inte så mycket att jag klarade mig resten av skoldagen. I alla fall så köpte jag blodpudding idag för att testa om jag tyckte om det nu.

Ibörjan gick det bra att få i sig. Åt bacon, en tomat och massor med lingonsylt till. Men i slutet så var jag tvungen hålla för munnen då jag svalde för jag var rädd att det skulle komma upp igen. Usch.

Nästa gång, för jag ska äta det igen, ska jag steka puddingen längre. Då kanske det blir bättre. Och så ska jag äta vitkål till.

Här sitter jag hemma i huset och äter palt vilket är mycket godare


Ska verkligen försöka lära mig äta den där himla blodpuddingen. För det är ju billigt och innehåller dessutom järn.

Lite dyrare, men så mycket bättre

Det blev att vara i skolan två timmar idag.
Universitetet är bra.

Just nu jobbar vi med grupparbeten. Min grupp har om ekologiskt lantbruk och jag har blivit väldigt inspirerad både från studiebesöket vi gjorde förra veckan och från det jag läst mig till själv. Jag var nyss iväg och handlade och då blev det:
- ekologiska bananer
- svenska äpplen (fanns inte ekologiska)
- blodpudding (fanns inte ekologiskt)
- ekologisk mjölk
- ekologisk A-fil
- naturgodis (fanns inte ekologiskt)
- ekologisk bacon
- ekologiska ägg

Synd att inte min butik har filmjölk och turkisk yoghurt som ekologiska alternativ. Jag får helt enkelt vänta med inhandligen av det tills nästa besök på stormarknaden.

Ekologiska kalvar


Vissa tycker att det är för dyrt med ekologiska produkter och handlar därför andra alternativ men sedan så kan man gå ut på krogen och dricka öl. Det handlar bara om att prioritera.


Köp KRAV-märkta produkter - det är sååå mycket bättre. Det är bättre för klimatet, innehåller färre tillsatser (bättre för dig), bättre för miljön, bättre för arbetarna och bättre för djuren.

Om fler handlar ekologiskt kanske fler börjar producera enligt KRAV:s regler och det kanske sker det en prissänkning.

Morgon

Äter gröt och tittar på gårdagens Idol. Vaknade med igentäppt näsa, en hals som kändes som sandpapper och svullna ögon. Jag som skulle sätta fart på träningen idag... Nu blir det nog att vila.

Nu är det dags för skola! Åhå, jaja...

Matförgiftad

Idag har jag sett ut ungefär så här hela dagen.


Jag tror jag blev matförgiftad igårkväll för inatt och ändå in på förmiddagen har min mat kommit ut både fram och bak, har mått illa och har haft ont i magen. Kunde först vid 14-tiden idag få i mig lite vatten och yoghurt med flingor.

Har varit helt utslagen och bara sett film och sovit hela dagen.

Jag tror att boven i dramat är denna ost. Igår var jag så sjukt sugen på något och stekte upp en halloumiost som jag åt. Det smakade lite konstigt och smälte ihop till en klump och det brukar den ju inte göra. Bäst före-datumet var någon gång 2012

Om jag hade bott i USA hade jag kanske kunna stämma företaget som producerat osten och blivit lite rikare. Men nu är det ju inte så... Det är bara att säga jaha.

Mat är livet

Tåget var såklart föresenat som vanligt. Men det var ändå trevligt att komma hem. Fick fil (är filälskaren nummer 1), tårta, palt och Polly. Lite senare var jag tränare och hade duktiga gymnaster. Kul.

Middagen bjöd Micke på och sen blev det kexchoklad och Idol.



Nu ska vi se film, men kexchokladen är slut. Hur ska detta gå undrar jag? Inte ens glass eller något annat gott finns det...

Mot norr

Uppe med tuppen för att ta tåget hem till Norrbotten över helgen! Ojoj, det är hemskt tidigt...

Gröt 2.0

Idag uppdaterade jag min frukostgröt med rivet äpple och kanel. Blev helt okej och det behövdes ingen sylt. Ska passa på att äta äpplen nu medan det finns svenska. Kör såklart på ekologisk mjölk också!


Efter morgonens föreläsning, grupparbete, två Idol-avsnitt och tre måltider är det nu dags att plugga. Pust. Har en redovisning imorrn och jag har inte börjat titta på mitt ämne än. Men det ska nog gå bra, jag är duktig på sistaminutenplugg.


Ska nog gå en sväng till köket först och inta måltid fyra först bara. Sen så ska jag träna med bästa grannen också. Ja, det blir sistaminutenplugg som sagt.




På vift i Lycksele med fint "säl"skap

Måndag - tisdag var min del av klassen på studieresa till Lycksele medan den andra delen var kvar på universitetet och traglade kemi. Det känns som om jag hamnade i rätt grupp...

Vi besökte ett miljökontor, en djurpark, en bildemontering, en flygplats och en bondgård. Sov i stugor, bastade och hade filmkväll, smaskade godis, åkte buss och hade en lärare som noggrant räknade in oss. Det kändes stundtals som om jag var tillbaka till mellanstadiet, men det är ju bara kul.

När jag kom hem luktade jag fortfarande som en bajsig ko, nästan så jag bytte namn till Mua på fejjan.

Sälarna var så otroligt söta





Hösten är trots kylan riktigt fin. Den här bilden ska jag skicka till min Malawifamilj. De har ju ingen höst...


Choklad kan verkligen göra en glad

Efter en kväll med pizza och film med en del av bästa klassen kommer jag hem till korridoren och bjuds på chokladbollar. Vilken lyx! Förra söndagen var det nybakta bullar som det bjöds på. Bättre korridor går nog inte att hitta.

Tar i på tummen upp så mycket att knogarna vitnar. Det betyder att jag verkligen menar det.


Imorrn drar min del av klassen iväg på en studieresa till Lycksele. Vi ska bland annat besöka djurparken och en bondgård. Kul kul!

På toppen!

Igår var sjukt kul! Bästa sittningen ever. Maten var god, sällskapet kalas och stämningen på topp!
Sedan dansade vi järnet tills mina fötter sa att det var nog. Kunde knappt ta mig hem för jag hade så satans ont.
Väl hemma så var jag ju tvungen kolla FB, så beronde som jag är. Och dansen fortsatte även framför datorn...




Galet glad!



Idag steg jag upp vid 11-tiden sjukt pepp på dagen och såg då ut så här:


Gårdagens smink är på ännu en gång... Jag orkar inte ta bort det.
Snart ska jag iväg och träffa några volontärbrudar och sen ska jag äta pizza och se film med tjejerna i klassen. Vilken topp-söndag! Woop wooop!

Sista kvällen som nolla

Sitter hemma en fredagkväll som denna och smaskar på Rågfras. Rågfras var det bästa jag hade i skafferiet... Men jag ska inte klaga, bästa grannen bjöd på popcorn och sen så blev det en hel del tårta med klassen på sista nollningsgrejen.

Är sjukt trött efter FEM timmars sömn och nu ska jag plugga. Kul! Men jag ska inte göra något ansträngande för hjärnan, ska bara söka lite fakta som jag ska skriva ut. Fast allt går så långsamt då jag är segare än en pensionerad sengångare.


Nollningen idag var att vi skulle göra tårtor. Alla i laget hade ihopbundna händer med den som stog bredvid. I mitt lag var vi fyra personer och vi placerade oss tvåa. Allt skedde under tidspress, lagen snodde ingredienser av varandra och det var allmänt kaos.

Tårtan mitt lag gjorde.
Den består av mycket choklad och banan och blev faktiskt riktigt god


Den vinnande tårtan! Men den var inte alls lika god som den mitt lag gjorde


Det gick lite snabbt kanske.. Men god var den!


Marängbottenstårta


Detta lag blev utan grädde, men de satsade på dekoration och fjäsk istället...


Imorrn är det Insparkssittningen och då går vi från NOLLOR till ETTOR! Wooho!



Jag glänser tydligen inte tillräckligt

Kvällen vi hade istidstema på sittningen var jag dum nog att spraya mina favoritskor med glitterspray. Jag har inte använt skorna sedan dess...

Måste nog slänga in dem i tvättmaskinen. Besvärligt. Det där himla glittret alltså. Jag har glitter på jackan och väskan också men där är det inte lika mycket. Sen så finns det spår av julgransglitter på golvet och lite överallt. Ändå dammsög jag igår.


Men lite glitter har ju ingen dött av så...

Upp och iväg!

Ska pluga lite snabbt nu i 10 minuter, sen äta frukost och iväg till skolan. Gårdagens smink är på så det enda jag behöver göra är att borsta håret och tänderna. Snabbt och enkelt.


Festlig nollning

Hemma efter en sittning igen och inte dröjer det länge till nästa gång. På lördag är det dags för självaste Insparkssittningen så det blir nog kulkul. Fast att ha sittning som idag, mitt i veckan, kanske inte är det mest optimala. De flesta har ju föreläsningar imorrn. Själv så har jag inte det, men det är ändå en hel del som ska göras så jag funderar om jag ska plugga nu inatt eller gå upp tidigt imorrn och sätta fart. Eller både och?

Försökte ta kort på mig och klänningen nu när jag kom hem, men det var inte det lättaste. Först provade jag att kröka mig som en ostkrok, bytte sen taktik till att böja mig bakåt mot brygga tills jag kom på att jag har självutlösare. Smart.




Det är synd att der har regnat hela dagen. Många tjejer hade fixat håret men blev förstört/sämre av allt himla regn. Jag tror det har regnat varje dag sen jag kom hit till Umeå.

Ska ta mig lite fil (för tredje gången det här dygnet) och sen blir det nog att plugga lite... Uff!


Min klass, MHS, vann för övrigt NTK:s tävling idag!
MHS, vi är bääääst!

Ge mig glitter och glamour

Håret är stelt av allt glitterspray och jag har glitter runt fötterna, glitterlim, glitterspray och klistermärken på kroppen, vit ögonskugga och vit kajal i ansiktet. Ja, här sitter jag nu efter en sittning och utekväll på Origo. Skitsnygg känner jag mig... Nä, aldrig mer vita ögonbryn säger jag då bara.

Men det var en kul kväll! Och mitt i allt dansande tog jag och två klassisar en cykeltur på jakt efter en mobiltelefon och vi fann den. Lyckat.


Måste tusan gå och duscha... Annars lär ju sängkläderna glittra som värsta discokulan imorrn.

Recycling is the thing

Igår hade vi preppsittning och ikväll är det dags för sittning igen. Denna gång med temat istid. Kommer bli skitkul! Lite glitter fixar nog det mesta tror jag...

Nu är det dags för frukost. Eller borde det vara lunch?


Gårdagens smink är fortfarande på... Jag kör stenhårt på recycling.

Oops, I did it again...

Då vi kom tillbaka från hotellfrukosten imorse så såg rummet ut så här:


Micke: Ehm, så här såg det ju ut i min lägenhet... Då du bodde där.
Moa: Ops.

Det liksom bara blir så. Jag kan inte rå för det.

Min pojkvän är en hjälte!

Igår åkte jag ju alltså till Stockolm. Micke och jag var bjudna till Carnegiestiftelsens 100-årsjubileum. Det var den stiftelsen Micke fick sitt hjältediplom och grejer av.

Här står Micke och berättar om hjälte-händelsen


I ångbåten på väg till middagen. Klänningen satt kanske inte på det mest smickrande sätt just där men...


Micke med förätten som var grillad pilgrimsmussla


Det var en flott middag med många viktiga personer. Nu uppfattade jag inte vilka alla var, men rikspolischefen vet jag i alla fall var där.

Värsta fina vinet, champagne och lyxiga praliner. Hej och hå, och där satt jag med armbågarna på bordet och drack vatten.

Det var nog enda gången jag kommer var på en sådan där fin middag. Om jag nu inte skulle bli värsta höjdaren som får gå på fina middagar flera dagar i veckan. Men då är det ju det att då blir ju den där fina middagen som vilken vardagsmiddag som helst och man slutar uppskatta det.
Så näe, jag vill nog ändå leva utan lyx. Och tänk vad många klänningar jag skulle behöva ha då. Usch, vad jobbigt...



Mot huvudstaden

Nu skolan och sen Stockholm för ett dygn. Känns lite ovärt, men ändå värt.


Nolla!

Cyklade till ICA för att handla krossade tomater men kom hem med en filmjölk.
Vad hände?

Har blivit ännu mer förvirrad än vanligt av nollningen.
Sitter med "nolle-bandet" på ifall några generaler skulle titta förbi.
Alltid redo vettni!

My new home

Här är bilder på mitt rum jag bor i. Jag bor i bästa korridoren på Nydalahöjd i Umeå.




Det är en salig blandning mellan IKEA och Malawi. En liten snutt Zambia och Indiska är det också. Och ja, jag har ett badrum också, men det glömde jag fota.

Jag trivs som en kackerlacka i Malawi. Skitbra alltså.





Break fast or break slow

Så här kommer förmodligen min frukost se ut de närmaste tre åren. Världens godaste havregrynsgröt (som är gjord av fiberhavregryn, rågflingor, krossade linfrön och solroskärnor), mammas lingonsylt och mjölk.

Billigt och grymt mättande. En kopp te och ett kokt ägg till det så blir det den perfekta frukosten.

Skolan börjar kl 13 idag och slutar redan 15.45. Tänk om det skulle fortsätta så varje dag, härligt det skulle vara. Men direkt efter skolan idag blir det mottagning (nollning) så jag vet ju inte vilken tid jag kommer hem ikväll. Därför var jag sjukt smart nu på morgonen och lagade köttfärssås. Fast den där köttfärssåsen kan man nästan kalla vegetarisk. Det är minimalt med köttfärs, den består mest av morötter och olika slags bönor. Bra för min plånbok och bra för miljön.



Umeåbo

Tiden har gått så fort och veckan flög bara förbi. Jag bor numera i Umeå och börjar plugga Miljö- och hälsoskydd i morgon. Spännande.

Här en liten titt på mitt nya boende:


Typ halva mitt boende... Nä, men kanske en fjärdedel. Bor på 21 kvm och det är alldeles tillräckligt för min del.

Spana in girafferna som står och hänger där borta i hörnet. Zebror och giraffer är nog mina favoritAfrikadjur och det syns ju.

Färdig!

Nu har jag gått igenom 11 707 bilder som togs i Malawi, Zambia och Tanzania. Pjuh. Inte alla idag då så klart. Idag blev det cirka 3000. Av alla dessa bilder valde jag ut 767 som ska framkallas. Funderar nu om jag sållade för hårt... Det är ju bara 6,5% av alla bilder (om mina mattekunskaper är tillräckliga). Men jag ska ju orka sätta in dem i album också.

Och av alla tusentals bilder så väljer jag ut denna till bloggen:


Det är den bästa duschen jag använde i Tanzania. Den var hur skön som helst och temperaturen var perfekt. Men om funnits på ett hotell eller vandrarhem i Sverige hade jag tyckt den varit sjukt äcklig och vägrat duschat. Jag hade klagat till personalen, slängt mina illaluktande sockar i deras ansikten, krävt pengarna tilbaka och gått därifrån.

Kanske inte riktigt. Men nä, jag hade absolut inte duschat i den där snuskduschen som jag så mycket gillade i Tanzania.

RSS 2.0