Tillbaka i Umeå igen

Boris trivs bra i mitt rum. Jag tror han känner att han liksom passar in i inredningen... 
 
 

Larviga tvivel

En sommar då jag kanske gick på mellanstadiet och cyklade till min kompis så fick jag syn på en stor larv mitt på cykelvägen. Larven var ovanligt stor och hade en tagg på bakdelen. Jag skyndade mig till min kompis och sedan cyklade vi tillbaka för att hon skulle få se larven.
Såklart var den borta.
 
Sedan dess har jag börjat tvivla på mig själv. Kanske var det inte en larv med tagg och den kanske inte var sådär stor.... 
 
MEN IDAG! Ja, idag fick jag syn på en likadan larv då jag var ute och gick med Boris. Snappade upp mobilen och fotade så att jag kan bevisa för omvärlden att jag sett den. Grymt bra med kamera i mobilen faktiskt.
 
Lärdomen av detta är alltså: Tro på dig själv, Moa har alltid rätt! 
 
 
 
 

Eller slog hon spiken på huvudet?

Mamma sitter bredvid mig och pratar i telefon.
Mamma: Bla bla bla bla...så då kommer hon göra två flugor på smällen, eller vad är det man brukar säga?
Moa: Slå två flugor i en smäll... 
Mamma: Ja just det, så säger man. 
 
 

Jag känner Malawis dragningskraft

Nu har jag ännu en grej jag vill alla ska se... Kika in på kanal5.se/helloafrica eller klicka HÄR eller på bildenDet är 10 program om Johnnie och Mattias från Roomservice som ska bygga en skola i Etopien. Serien blir bara bättre ju fler program som går, vid program 5-6 är börjar det mesta ta fart. De sista programmen var så himla bra och jag ville bara dit och hjälpa till, träffa barnen och njuta av Afrika.
 
 
Ett vanligt liv här i Sverige känns på något sätt så meningslöst. Fastän det nog inte är så, men ändå... Plugga, skaffa jobb, bilda familj och ha ett fint hem. Det ska vara snygg indredning, men ändå personligt, du ska ha snygga kläder och jag vet inte riktigt vad. 
 
Det känns som så knasigt. Så meningslöst att sträva efter. Som det känns nu skulle jag bara vilja åka ner till Malawi på en gång. Hjälpa till! Det är så orättvist att jag ska ha det så bra bara för att jag är född i Sverige medan Agnes och Sanundi föddes med HIV-smittade föräldrar, inga pengar och knappt något framtid i sydöstra Afrika. 
 
Alltså nääe, nu har jag fått Malawisjukan igen. Vill bara tillbaka.
 
I Malawi kan man göra så mycket för ganska lite pengar. Med att göra mycket menar jag till exempel köpa mat till barnhemsbarn, bygga en skola, betala ut löner etc. 
 
Tänk vad mycket pengar vi slösar bort på helt onödiga saker så som läsk, godis, kläder och prylar vi inte ens behöver. Tänk vad dessa pengar hade kunnat göra nytta någon annanstans, de hade kunnat rädda liv. 
 
Förstår ni hur snurrig värld vi lever i? Helt ofattbart sjukt! 
 
 
Jag ska tillbaka till Malawi, men inte än. Förhoppningsvis åker jag över jul. Behöver planera vistelsen, samla pengar till BAHASI (förskolan där jag jobbade) och sådant. Det bara kryper i kroppen på mig... Så mycket vill jag tillbaka och hjälpa till. Måste bara börja hjälpa till härifrån Sverige först. 
 
 
 
 
 

Spooky

Värsta kusliga grejen Micke och jag var med om för en stund sedan. Tidigare idag slog jag sönder ett fat i köket och dammsög golvet för att få bort eventuellt splitter. Var lat och lämnade kvar dammsugaren på glolvet med sladden i väggen.
 
Ungefär sex timmar senare, alltså nyss, satt Micke och jag i soffan framför teven och så hörde vi något konstigt. Micke gick iväg för att titta och då hade dammsugaren gått igång av sig själv. Helt galet! Det är ju liksom en vridknapp för att få igång den... 
 
 
 
Väldigt mystiskt... Jag förstår liksom inte. 
 
 
 

Go veggie!

För ett tag sedan var jag på en grillfest hos en vän. Jag fick nästan ont i magen då jag såg allt kött på grillen. Helt sjukt galet vilka mängder! Jag var den enda som grillade vegetariskt. 
 
 
Och ni som såg videon jag länkade till i förra inlägget, ni vet ju att det går åt 15 000 liter vatten för att producera 1 kg kött. GAAAH! 
 
Min delikata grillmiddag. Lins- och risburgare, halloumiost och sallad. 
 

Hur kan vi spara vatten på andra sidan jordklotet?

Alltså, jag hittar ju bra saker jag tycker alla ska läsa, titta på eller helt enkelt ta del av mest hela tiden. För jag har en känsla av att allt jag tycker är bra faktiskt är bra för alla. 
 
Denna gång måste ni gå in HÄR och kika. Kortare än 4 min. Om ni nu inte redan såg det på Nyhetsmorgon... Det viktigaste av allt är att inte låta informationen gå ut genom andra örat utan låt den stanna kvar och bearbetas i hjärnan och gör något av det. Vad som helst, men blunda inte.
 
 
Jag tackar alla som tittar och tar till sig! Tack tack!
Världen älskar er. 
 
 
Morsan: Tycker du fortfarande att jag var dum som åt upp den "gamla" gräddfilen i förrgår? Jag försökte ju bara rädda världen...
 

Frukta inte lukten

 
I surströmmingsfrågan är jag trångsynt. Jag förstår helt enkelt inte hur man inte kan tycka om fisken...
 
 
 

Det är detta som ger livet en mening

Idag har jag gått omkring med en olustig känsla i magen. En sån där känsla man kan ha då man är nervös, förväntansfull eller då man känner sig orättvist behandlad. 
 
Men jag är varken nervös, förväntansfull eller orättvist behandlad. Eller möjligtvis förväntansfull. För idag har jag bestämt mig. Jag måste ta tag i mig själv, göra något vettigt och inte bara tänka på mig själv. Jag måste göra något för någon annan, jag måste göra något för en bättre värld och jag måste tillbaka till Malawi. 
 
Den olustiga känslan i magen är nog där mest för att jag inte vet hur jag ska gå till väga. Men det är ett senare problem. Nu har jag bestämt mig och problemen ska lösas. 
 
Har varit hemma från Malawi och Afrika i 16 månader nu. Lika länge som jag haft daglig huvudvärk. Under alla dessa månader har jag inte gjort ett skit för det jag jobbade för under ett halvår i Malawi (okej, jag skänkte pengar till organisationen vid jul, men det känns inte tillräckligt).
 
Jag har försökt leva i nuet, börjat pluggat, flyttat och börjat tänka så smått på framtiden. Men hela tiden, flera gånger om dagen, dras mina tankar tillbaka till det som jag upplevde i Malawi. Människorna jag lärde känna satte djupa spår i mitt hjärta och allt jag upplevde har stärkt mig som person och även förändrat en del av mig. Jag ångrar ingenting. Att jag valde att åka som volontär är det bästa jag någonsin gjort. 
 
Det är underligt att det ens blev som det blev. Jag hade inga planer på att åka som volontär, men halkade liksom in på ett bananskal och av en tillfällighet blev det Malawi. 
 
Någonting som är helt otroligt är hur något jag upplevde under ett halvår har kunnat etsa sig fast i mig så hårt att tankarna virvlar upp var eviga dag. Ändå har jag funnits här i världen i 23 år, men just dessa sex månader har gjort ett sådant enormt avtryck. 
 
 
Nu är det i alla fall slut med att leva i Sverige med skygglappar. Jag vet att förskolan med de föräldralösa och på annat sätt utsatta barnen behöver allt stöd de kan få. För någon som inte har varit där eller på något liknande ställe går det inte att föreställa sig hur det är. Det är omöjligt. Det är nästan ofattbart, även för mig som har sett det med egna ögon.
 
Jag känner liksom så här att har man möjligheten att hjälpa till och verka för en bättre värld så ska man göra det. Inte titta på medan någon annan gör det eller medan allt förfaller. På vilket sätt man sedan gör det är upp till var och en. 
 
Eftersom jag har varit i Malawi och jobbat med en organisation som har en förskola har jag ju världens möjlighet att fortsätta samarbetet och hjälpa till. Frågan är bara hur? 
 
Jag tror det är dags för Piff och Puff att slå sina kloka huvuden ihop igen... 
 
Julia och jag. Vi var som Piff och Puff i Malawi. Bästa teamet. 
 
 

Malawi, mitt kära Malawi...

Någonting jag verkligen vill göra är att åka tillbaka till Malawi. Det räcker med cirka 10-14 dagar. Jag vill bara träffa min underbara Malawifamilj och så vill jag se till förskolan där jag jobbade då jag var där. 
Om ni inte ser lilla Malawi på kartan så ligger det söder om Tanzania, halvt omringat av Mocambique och öster om Zambia. 
 
Sedan skulle jag också vilja till Namibia för att få se något annat. Har ju varit i Malawi och sedan backpackat lite snabbt i Zambia och Tanzania. 
 
Här är några bilder från Namibia som jag googlat fram:
 
 
Eftersom många människor är fruktansvärt okunniga om Afrika var jag tvungen ta med bilder på Namibias huvudstad Windhoek. Vissa människor verkar liksom inte förstå att det finns städer. 
 
 
 
Måste bara avsluta med en bild på bästa killarna!
Victor, Joel och Alumbeni. Saknar dem så mycket att jag inte vet vad jag ska ta mig till.. 
 
Skulle vara grymt att åka till Malawi och Namibia över jul och nyår. Lite jobbigt bara att det ska kosta så mycket och att jag som minst kommer missa en tenta i skolan. 

Synd det inte var en sanndröm

Drömde värsta drömmen inatt. Det var så att jag var i ett engelsktalande land där jag skulle plugga engelska. Jag skulle tydligen bo i ett dorm med andra människor men alla sängar var redan upptagna och jag hade liksom ingen annanstans att ta vägen. Det var dock tomt i rummet, men det syntes att alla sängar var upptagna. Plötsligt kommer det in en kille i rummet och vi börjar prata lite och jag berättar att jag inte har någonstans att sova. Själv så sov han hos en värdfamilj så jag förstår inte vad han gjorde där i rummet. Han försökte i alla fall hjälpa mig och satt där och höll mig sällskap. Efter ett tag upptäcker jag att det är Robert Pattinson jag har framför mig.
 
Jag som inte ens tycker om Twilight, och om jag ska välja mellan Team Edward eller Team Jakob så väljer jag definitivt Team Jakob. Gillade inte ens att Robert Pattinson var med i Harry Potter, han passade liksom inte till rollen som Cedric. Fast det berättade jag ju inte för honom... Däremot berättade jag att jag inte gillade Twilight.
 
Nu är det så att drömmen nästan har omvänt mig. Herregud! Han var så sjukt snäll, trevlig, rolig och hjälpsam. Men jag kommer inte sträcka mig så långt att jag börjar läsa böckerna, nä i så fall ska jag ha betalt. 
 
Ett tips på en bra bok är däremot Hungerspelen. Eller egentligen hela triologin. LÄS LÄS LÄS! 
 
 

Hade gärna haft mer hästkrafter

Kul att gå till gymmet och köra axlar när det typ inte går. Bääääh! Körde först en gummibandsövning och sedan skulle vi sätta igång på riktigt.
 
Mja, jag börjar lite lätt... 12.5 kilo borde bli bra. Nähä, det gör visst ont i axeln. Aahmen, jag går på småvikterna då och testar 8. Näe, det gör ont. 6 kilo blir nog bra. Näe, det gör visst också ont. Tre då? Nä, inte det heller. Ett litet fjuttkilo blev det till slut. Kul ens. 
 
Kunde som tur var köra ganska tungt på triceps och biceps. Men axlarna, satan i gatan vad jag hatar dem. 
 
Som jag brukar säga, hade jag varit en häst hade jag varit död för länge sedan. Oduglig kropp som jag har. 
 
 
 
 
 
 
 

Black & White

Nu när jag äntligen har sommarlov så är det kallt och regnigt. Tänkte ut med hunden på en runda, men det regnade så mycket så vi låg och vilade på soffan istället. Sedan gick vi vidare och la oss i sängen där i alla fall jag somnade i drygt två timmar.
 
 
 
Hade precis med energi att jag orkade ta mig ut på gården och plocka vinbär. Men kallt, myggigt och jävligt var det. Egentligen är det väl inget fel med regn, det är bara det att min kropp ogillar regn (speciellt i kombination med kyla) så mycket. Kroppen gör mer ont än vanligt, blodet försvinner från fingarna och det känns som om kroppen stelnar till. 
 
 
Boris passade också på att vattna vinbärsbuskarna med en skvätt urin. 
 
 
 

Jobbig ledig vecka

Efter en vecka med 33 timmar i gympahallen, tårtbakande, massa mathandlande, matlagning och ett 85-årskalas känner jag mig ganska trött. Alla timmar i gympahallen har spenderats som tränare men det tar mer än vad man tror att stå och bossa, passa och planera träningar. 
 
Dessutom har jag haft gymnaster som sovit över hos mig, så jag har liksom jobbat som extramamma också. Handlat och lagat mat åt barnen, sagt att "nu är det läggdags, gå och borsta tänderna", sett till att de kommit upp på morgonen och i tid till träningarna. Det har dock varit ganska lättsamt eftersom det är så fina tjejer, men min lediga tid blev inte särskilt ledig. 
 
 
Det här som var min första sommarlovsvecka efter som mitt COOP-jobb är slut. Men nu, imorgon, då börjar mitt sommarlov för då är jag ledig! Ska bara vara tränare två timmar...  
 
 

Se den och köp ekologiska bananer eller inga alls

 
 
Ingen har väl missat att dokumentären Bananas! visas i SVT? 
 
Från tv.nu:
"Svensk dokumentär från 2009. Filmen som bananjätten Dole inte ville att världen skulle få se. Fredrik Gertten skildrar processen mellan bananindustrin och dess offer. Även 17/08 i SVT1, 17/08 i SVT1, 18/08 i SVT1 och 18/08 i SVT24."

Köttätare

Hittade lite rolig fakta via Köttskatt nu som jag gillar på facebook. Hamnade på denna sida där faktan kom ifrån. Jag har varit noll källkritisk, så det får ni vara själva. Men intressant att se ändå tycker jag.
 
Jämför Luxenburg och Indien. 
         
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Svullo

 
Drygt 50 stycken Dumle... Mums. 
 
 

Har du inget att äta och är du vrålhungrig?

Börja med att slå igång en platta på medelvärme och lägg på en stekpannan med en klick smör (för det finns alltid i kylskåpet). Knäck tre ägg (för det finns alltid i kylskåpet) som du vispar ihop med en skvätt mjölk (för det finns alltid i kylskåpet), salt och peppar. Medan smöret smälter skivar du ett äpple (för det finns alltid i fruktskålen). Häll ner äggvispet i stekpannan och låt det ligga tills det ser ut som en tortilla ungefär. Under tiden äter du det skivade äpplet med jordnötssmör (för det finns nästan alltid i kylskåpet, annars äter du bara äpplet) för att stilla den värsta hungern. 
 
Ta sedan det som finns i kylen och hacka det eventuellt i mindre bitar. I mitt fall blev det krispsallad, oliver, paprika och tzatziki. Då ägget är klart hivar du upp det på en tallrik, lägger på det du hittade i kylen, viker ihop till en wrap och äter. 
 
 
 
 
Rekommenderas! Om man fortfarande inte är mätt, ta ett hårdbröd (för det finns alltid hemma) och gör en smoothie av hallon (för det finns alltid i frysen) och annat som möjligtvis finns i fruktskålen. 
 
 

Micke: Ehm, har du sett dig i spegeln?

Med utkletad maskara (pga tupplur på soffan), blåa streck vid mungipan (pga en penna) och med en hemmagjord proteinbar i munnen går jag nu till gymmet.
 
 
Vi får se hur det går, jag har inga förväntningar med denna bajskropp. En lös axel, ond handled, dåliga knän, ond biceps, knas i ryggen och den ständiga huvudvärken. Jase. 

Alla borde lyssna på Sorans sommarprat. Alla.

 
Lyssna: Sommar i P1 med Soran Ismail
 
 

Olympic Games is nothing compared to Moa's Games

Jag kan vara ganska bra på att hitta på roliga lekar ibland. Igår var jag utsedd till lekledare på en fest. Tyvärr blev det knappt någon lek av många olika anledningar.
 
Kvällen resulterade mest i myggbett över hela kroppen... 
 
 
Men en annan gång då jag var lekledare, ja då slutade det så här...
 
 
Nästa kalas jag ska på är ett 85-årskalas. Ja, jag undrar om födelsedagsbarnet skulle vilja ha lite underhållning i form av lekar. I så fall ställer jag mer än gärna upp för jag har några på lager minsann... 
 
 
 
 

Sliskslask

Åkte hem till en vän efter jobbet igår och jag ville så gärna baka något roligt att ha med mig. Hade noll inspiration så jag frågade Micke om råd.
 
Micke: Alltså... Jag tycker ju dumlefluff är gott.
Moa: Men jag kan ju inte bara göra dumlefluff...
Micke: Och så den där hallonmoussen, den är ju god. Och så tycker jag ju om kladdkaka.
 
Resultatet blev därför kladdkaka med dumlefluff och hallonmousse. Gott, men jag ska nog inte göra det
igen.

Veggoveggo

Veggoburgaren blev till verklighet idag. Väldigt god om jag får säga det själv. Burgaren är gjord röda linser, jasmineris, ägg, purjolök och kryddor. Åts med tzatziki (hemmagjord såklart), sallad, tomat och bröd från "bageriet" på Coop. Micke tyckte dock att det hade varit godare med en köttigare burgare, men han slukade ändå två stycken lins-risburgare. 
 
Galet gott och fräscht med tzatziki istället för hamburgedressing. Är i och för sig inget större fan av dressing... 
 
Fick tyvärr inte till någon bra bild
 
På jobbet packade jag upp massor med dressingar, skagenröror och sådant. Bland annat tzatziki, men jag förstår liksom inte varför man inte bara gör det själv. Lätt som en plätt, garanterat godare och så slipper man massa onödiga ingredienser. Win-win! 
 
 
 

Den ohållbara konsumtionen

Nu handlar ju denna video om USA, men vi svenskar är nog inte så mycket bättre. Vår köttkonsumtion bara ökar... Videon är väldigt pedagogisk och sevärd, ungefär som Anti Scampi. Så titta!
 
 
 
 
 
 
Hittade ingen riktigt bra statistik, men den här är hämtad från Svenskt kött. Kycklingarna verkar dock inte vara inräknade. Enligt MiljöAktuellt åt vi 85 kg kött per person under 2010. 
 
Hm, jag som faktiskt var sugen på hemmagjorda hamburgare idag (ifall det skulle finnas ekologisk köttfärs på Coop), men nu blir det nog vegetariska hamburgare istället. Blir säkert godare ändå... 
 
 

Underbara morgonmat

Efter en morgonpromenad har jag nu laddat inför gympaträningen med typ världens godaste frukost.
 
Fil blandat med kvarg och toppad med egenplockade svarta vinbär, närproducerade jordgubbar och ekologiska linfrön och kokosflingor. Det är verkligen sjukt gott med filkvarg för det blir en himmelsk konsistens. 
 
 
Avslutade det hela med rostad ritsenlimpa från Olofssons bageri. Sjukt god den med! Rostat bröd med ost är ju bland det godaste... Men ritsenlimpan är jättegod att äta som den är också! 
 
 
 
Åh, jag har så tur som hela tiden får äta så god mat! Eller så kanske det är så att jag tycker all mat är god... Hum. 
 
 

I kassan på Coop

Kund: I have only been in Sweden one month, but I have to tell you.. You are the most beautiful Swedish girl I have seen. 
Jag: Ehm, thank you.
 
 
Kund: Hej sötis *fniss*
Jag: Hej!
Kund: Du är söt.
Jag: Tack
 
 
Det var tur att det inte var fler i kassan då jag hade den engelsktalande mannen. Däremot så var det många i kassan då kund nummer 2 dök upp, men det gjorde mindre för han säger så till alla sommarjobbare. 
 
Det ska alltid till någon icke-svensk eller någon som är lite förståndshandikappad för att komma med komplimanger. Nu var ju dagens lite väl... Men ändå. 
 
 
 
Kund: Ta alla småpengar du vill ha (lägger fram en hög med mynt)
Moa: Ok, men fyra kronor blir över som jag inte behöver. Men om inte du heller vill ha dem kan du lägga dem här (pekar på burken Kooperation utan gränser)
Kund: *Muttrar* (lägger ner kronorna i plånboken)
 
Det var minsann okej om jag hade tagit alla pengar, men skänka bort till Kooperation utan gränser... Nej, det går ju inte. 
 

Excellent varg

Idag följde jag med morsan och vargen på utställning. 
 
 
Sedan åt vi jordgubbar med lakritsglass. Och ja, dessa medelålderskvinnor som alltid ska ha mobilen framme...
 
 
Black and White
 
 
Då jag kom hem ville Micke också ha glass så vi köpte varsin hallon- lakritsstrut. Istället för att slänga allt papper återanvände jag det som snorkråkepetare. Det finns verkligen användning för allt. 
 
 
 

Var inte omogen, handla moget

Idag var det en bra artikel i DN, "Svenskar slänger mat för miljarder". 
 
Två utdrag från artikeln (ifall du inte orkar läsa hela): 
"En miljon ton mat slängs varje år i Sverige. Det handlar om livsmedel för många miljarder. Om svinnet minskades med en femtedel skulle den samhällsekonomiska vinsten kunna bli över 20 miljarder kronor."
 
"Trots att hushållen är den största boven när det gäller matsvinn så står även dagligvaruhandeln för en betydande del. Livsmedelsbutiker och brödtillverkare kasserar dagligen varor som har kort datum eller skadade förpackningar – mat som i många fall är fullt ätbar."
 
 
Sommarjobbar ju själv i en livsmedelsbutik och vet hur mycket som slängs. Därför gillar jag att jobba i kassan och att packa upp torrvaror lite extra mycket eftersom vi i stort sett inte har något svinn där. 
 
Då jag jobbar i charken däremot, då får jag ont i magen för jag tycker det är så fruktansvärt hemskt att se allt som slängs. Färskvarorna har ju bästföre-datum som blir för gamla och ibland ser köttbitarna dåliga ut redan innan. 
 
Som kund väljer man ju en fast tomat istället för den där lite mjuka, även om man ska äta den samma dag. Man tar mjölken med längst datum även om den kommer vara uppdrucken dagen därpå och den gula paprikan med ett litet litet brun fläck, nä den köper man inte. 
 
Så vad händer med dessa varor då? Jo, de slängs. Om nu inte någon är annorlunda och köper den där lite mjuka tomaten. 
 
Är du den där annorlunda?
Jag är. 
 
 

Hemma på rast och hamstar morötter

 
 
 
 

RSS 2.0