Don't mess with the lady in black

Grymt med en kvinnlig superhjälte i burka!
 
 
SVT står det så här: 
 
 

Malawi på topp!

Lonely Planet har listat Best in Travel 2014 - top 10 countries. På fjärde plats kommer fakstiskt Sverige. 
 
 
Och hör och häpna - Malawi är på plats 5. Hahaa! Själv skulle jag aldrig rekommendera någon att åka till Malawi. Visst om man vill jobba som volontär och liksom bo i landet. Men ska man resa och vill se och upptäcka så skulle jag nog tipsa om andra Afrikanska länder. 
 
 
 
 

Det finns nog inget jag är bättre på än att äta

När mamma och pappa gått för att sova igår hjälpte jag till med att rensa deras frys...


/Tjejen med ett svart hål i magen
 
 
 
 

Snart är det halloween och dags att strippa





En av mina vänner och jag klurade på möjliga utklädnader igår. Ett av förslagen vi hade var rumpnissarna. Ja, det var nog faktiskt enda förslaget också. Haha! Vi gillar liksom påklätt... Och varför klä ut sig till något snyggt och sexigt då man kan klä ut sig till fula troll? Snygga är vi ju ändå alla andra dagar.



Go veggie!

Hittade den här artikeln i Folkbladet:

(Klicka på bilden för att komma till artikeln)


"Nötkött släpper ut 26 kilo koldioxidekvivalenter per kilo kött, medan siffran för baljväxter är 0,7.
Att välja baljväxter i stället för nötkött innebär att utsläppen minskar med över 95 procent."

"Att välja vegetariskt är den enskilt viktigaste handlingen konsumenten kan göra för att minska matens växthusgasutsläpp."


Vilken tur att jag bossade över matlagningen här hemma igår. Det blev kikärtsbiffar och två olika vegetariska pizzor.
 
 
 

Fast skitpass måste också få finnas så att de bra passen uppskattas mer

Kunde inte hålla mig från gymmet ändå... Blev biceps och lite axlar ikväll. Ett skitpass blev det. Men det är ju ändå bättre än inget pass alls. 

Måste börja köra hårdare med mina biceps. Fy tussa alltså, de existerar ju knappt. 

 
 
 
 

Veckans dunderträning

Måndag: framsida ben, intervaller + yoga
Tisdag: rygg, intervaller
Onsdag: pilates + axlar, intervaller
Torsdag: bröst, axlar
Fredag: baksida ben + biceps
Lördag: framsida ben
Söndag: rygg
 
 
Yaay! Hur bra som helst ju. I och för sig har inte varje pass varit toppenbra, utan ibland har jag känt att jag kunnat ge mer efter passet. Måste bättra mig där. 
 
Idag hade IKSU en tävling i chins, dips och rodd som jag tittade på. Blev grymt sugen på att ställa upp nästa år. Skulle vara kul men måste nöta teknik. För den sitter ju verkligen inte där den ska... Skulle i alla fall vara roligare att träna till en tävling, blir liksom mer på riktigt då. 



Är för övrigt hemma hos mami och papi ett par dagar nu och har ingen tillgång till IKSU. Men det kanske passar bra med en liten vila ändå. I och för sig hade ju en dag räckt mer än väl. 
 
 
 

Upp och iväg!

Har precis kravlat mig upp ur sängen... På med träningskläderna bara och iväg. Har ett ryggpass som väntar på mig.

Känner mig lite småseg, men taggad! Kööör, bara kööör!
 
 

Lättnad

Yaay, fick precis veta att jag klarade förra kursens tenta. Med råge till och med!
Ungefär den här känslan infinner sig nu:

Me and my friends at Mulanje Mountain in Malawi. Happy people! Wonderful friends, love them lots...
 
 
 

Wooow!

Satt och räknade ihop alla pengar vi fick in till Manja Pamodzi och kom upp i 31 104,50 kr. Helt otroligt! Det blir liksom så konstigt då man är i Malawi och plockar ut alla pengar i en annan valuta (kwacha). Jag tappade i alla fall uppfattningen om hur mycket det var i svenska kronor.

Fick i alla fall upp hoppet om männskligheten efter min summering. Helt galet bra ju! TACK TACK TACK TAAAACK alla underbara människor!




Följ Manja Pamodzi på facebook för uppdateringar.
 
 
 
 
 

Kikärtsmani

Kokade överdrivet många kikärtor för någon dag sedan. I vanliga fall brukar jag frysa in i påsar. Sjukt smidigt att bara ta fram och hiva ner i någon gryta eller mixa ihop en hummus. Men för tillfället är min frys väldigt full. 

Så igår lagade jag biffar som blev så underbart goda! Mixade ihop kikärtor, svarta bönor, morötter, vitlök, ingefära, ägg, lagrad ost, citron, paprikapulver, salt, svartpeppar och tandoori. In i ugnen bara!

Medan biffarna var i ugnen mixade jag ihop en hummus på kvarg och massor med vitlök. 



Så dagens lunch/mellanmål fick bli två biffar och kvarghummus (ena biffen hade jag hunnit äta upp innan bilden togs). 
 
Vem behöver biffar av kött när man kan få godare, billigare och miljövänliga biffar av kikärtor? 
 
 
 
 
 
 

Vem har rätt till Afrikas resurser?

 
Suck... 
 
 
 

Intervallerna från hell

Igår höll jag på att dö rullbandsdöden. Herregud alltså. Jag som nyss påstod att det gick lätt att springa intervaller. Pyttsan. 

Mådde lite halvdåligt igår på grund av mer huvudvärk än vanligt, men tog mig ändå iväg till IKSU på kvällen för intervaller, pilates och ett axelpass

Eftersom klockan var vid 18 då det är som mest folk var löpband nummer 3 som jag brukar använda upptaget (jag är lite 3-nördig. Använder alltid löpband nummer 3, väljer alltid det tredje skåpet att hänga in mina kläder i etc). Fick nöja mig med löpband nummer 2 och det första skåpet igår. Suck. 

Jag springer alltid på lutning och igår på band 2 upptäckte jag till min förskräckelse att 12% lutning var skithögt. Band nummer 3 har förmodligen inte fungerat som det ska. Suck. Så jag har trott att jag har sprungit på 12 hur lätt som helst... Nu var det verkligen dödsjobbigt och jag flåsade likt en flodhäst som just sprungit maraton i öknen. 

Glömde dessutom en av mina Adidaströjor vid dödsbandet igår. Som tur var låg den kvar då jag tränade imorse! 


Happy face på det! 



Imorse hoppade jag över intervallerna från hell. Orkade verkligen inte. Nu har de blivit psykiskt jobbigt igen. Uff uff. Hade bröst och axlar på schemat, men eftersom jag gjorde axlar igår tänkte jag bara träna bröst. Meeen, jag hade för mycket energi för att gå hem då jag var klar med det så jag körde igenom axlarna igen (lite andra övningar än igår) och det var suuuperkul! 
 
Jag har verkligen hittat min typ av träning nu alltså. Sååå hiiiimla kuuul! 
(Bortsett från intervallerna då alltså)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The perfect gift

Fler Malawibilder från Julias kamera. Första bilden är under skolavslutningen för BAHASI-eleverna som ska gå på sommarlov och vissa av eleverna börjar årskurs 1 i en annan skola nästa termin. Julia och jag delade ut kläder (som vi hade med oss från Sverige) till BAHASI-barnen.

På andra bilden bär jag en 25 kg-säck med majsmjöl på huvudet. Vi köpte några säckar och gav bort till underbara människor vi känner men som tyvärr har extremt knapert med pengar. Av majsmjöl tillagas nsima som alla äter varje dag. Perfekta presenten med andra ord.

 
 
Det är svårt att bära på huvudet då man inte är van. Var tvungen att stödja upp säcken hela tiden med minst en hand.
 
Men tanke på rubriken så kan man faktiskt heta Gift i Malawi. Man kan också heta Beauty, Blessings, Innocent, Miracle och lite andra engelska ord.
 
De personer jag umgicks mest med heter Gibson, Alumbeni, Joel, Victor, Patricia, Ephraim, Isaac, Mattews, Jimmy, Kangazi, Lucy, Steve, Tom och Sam. Bara för att nämna några namn ochhur olika de kan vara. Precis som här i Sverige.
 

10 Facts about Malawi



 
 
 

Survival is not enough

Kolla in videon här nedan! Jag blev helt rörd och fick tårar i ögonen... Afrikakänslorna är hopplösa. I alla fall så är beskrivningen av videon på youtube så här: 

In the largest lipdub of Africa, 500 women dance to 'Price Tag' by Jessie J ft. B.o.B. Every single one of these strong and resourceful women has started a business of her own. Their dream is to show you and Jessie J how this has impacted their lives! For more info go to http://www.microbanker.com. Like us on http://www.facebook.com/microbanker, follow us on http://www.twitter.com/microbankieren




Börjar redan smida planer på att göra något liknande då jag åker till Malawi nästa gång. Vore ju hur kul som helst. Synd att jag varken har den tekniska utrustningen eller kunskapen att klippa ihop det snyggt bara... Men äsch, det är bara petitesser. 


 

When life feels upside down...

Korridoren är den perfekta platsen för handståendegång. Fast man får passa sig lite ifall någon slänger upp dörren...

 
Grymt jobbigt i axlarna att gå en korridorslänga. Men kul och bra träning! Är så sjukt glad att jag tränat gymnastik och kan gå på händer. Vad vore livet om det inte var lite upp och ner ibland?
 
 
 

Dressed in black

Igår under den avslutande avslappningen på yogan igår kom jag på mig själv att mina tankar vandrade i väg till Malawi. Alltså, det går liksom inte att släppa... Inte för en liten sekunde ens. Helt otroligt.

Bästa Julia var ju här i helgen och jag fick några hundra bilder av henne. Här är tre stycken favoriter:

BAHASI-medlemmar och jag. De hjälper bland annat till med att laga mat till barnen och hembaserad vård.



Jag på turistmarknaden. Jag skojar inte då jag säger att de kände igen oss efter 2,5 år. Haha! Vi var ena storshoppare förra gången. De blev nog besvikna i år då det enda vi köpte var Afrikahalsband och några salladsbestick.

 
Julia, Victor, jag och Joel med Gibson och hans familj.
 
 
Synd att det inte fungerar med tid, ekonomi och klimattänk att resa dit för några dagar lite då och då. Hade ju varit drömmen...
 
 
 
 

Matchad

Kände mig som clownen själv på väg till och från gymmet. Blå brallor, lila jacka, röd huvtröja, orange påse, flygigaste håret och så min rosagula cykel till det. Matchat till tusen. 



Inne på gymmet kände jag mig dock mer bekväm med better bodies-tightsen och min klippta Strong as life-tshirt. Meeen katastrofen själv skedde under passet! Mina hörlurar laddades ur mitt i allt... Det var tur att jag fick för mig att springa bort intervallerna innan ryggpasset. För jag kan inte springa utan att lyssna på en viss låt. Har noll motivation annars. 
 
Strike a pose


 
Lite dumt att träna på morgonen ändå. Träningen är ju det bästa på hela dagen så nu har jag liksom inget att se fram emot... Tur jag har gympatjejerna att träna ikväll i alla fall. 
 
För övrigt så går intervallerna lättare och lättare och springa. Det är nästan lite roligt till och med. Woow! 
 
 

Helgen i 110

Helgen bara sprang iväg. Fick snabbbesök av pappa, bästa Julia bodde här, vi hade korridorsfest, var på en Ghanamiddag, såg en helknasig film och som vanligt så var jag på gympan och hade korrefika.

Mitt uppe i strykningen av en blus som jag inte ens använde. Ovärt.
 
Måste bara berätta om min och Julias söndagsbrunch. Smoothie (banan, äpple, hallon, apelsin, tahini, yoghurt), hårdbröd, bregott, brieost, keso och stekt halloumi i sesamfröm. Muums!
 
 
 
 
 
 

Träna, äta, sova, träna, äta

Alltså denna dag. Tänkte träna benen vid 7-tiden, men det blev först kl 9. Efter passet cyklade jag till ICA där jag köpte en sådant där gott bakeoff-bröd. Inte ett portionsbröd, utan en hel brödlimpa. Tryckte i mig nästan hela och kände ett litet illamående. La mig på sängen där jag slocknade och vaknade upp tre timmar senare. Åt sedan upp resten av brödet.

Cyklade tillbaka till IKSU för ett yogapass och gick sedan in till gymmet där jag körde igenom biceps och triceps. Skönt. Har varit träningsfri i tre dagar så jag försökte ta igen lite idag.

 
Nu är energin på topp och jag ska stoppa i mig lite tofu. Sedan är det läggdags snart igen... Känner att jag behöver sova efter helgen.
 
Ehm, jo jag läser på universitetet. Har det bara lite lugnt just nu. Lugnet före stormen. I november drar det igång på riktigt. Hej 150-175% studietakt! 
 
 
 

På min gata i Malawi, där...


 
Wow, vilken nyhet. I Malawi hade vi strömavbrott minst två gånger i veckan oftast mellan klockan 18 och 20. Precis då middagen lagas... Men det är det inget som bryr sig om.
 
Sista veckan hade vi strömavbrott hela tiden eftersom någon hade snott transformatoroljan. Suck. Vi berättade att om det hade hänt i Sverige (att ett område var utan elektricitet i en vecka) hade det varit på nyheterna och att folk hade drabbats av panik. Hur ska man överleva utan el liksom?
 
Vi är så himla bortskämda. Men även väldigt sårbara...
 
 
 
 

Full av energi!

Min dagsform går verkligen upp och ner. Igår var jag trött, seg, hade huvudvärk och tog en tupplur istället för att träna.

Idag däremot körde jag bröst och axlar + intervaller innan skolan. Direkt efter skolan cyklade jag tillbaka till IKSU för ett benpass med min gymtokiga kompis. Började med att springa intervaller eftersom jag var före honom i gymmet. Körde sedan lätta knäböj, frontböj och raka marklyft för att känna att tekniken sitter. Är perfekt då man har någon kompis med sig som kan se om det ser bra ut också. Ännu mer perfekt om kompisen är utbildad PT.

Sedan blev det fler övningar mer fokus på baksida och rumpa.  

Smoothietime och dags att dra iväg till gympan! 
 
 
 
 
 
 

"Jag blev biten av en mygga. Det stod inget om myggor i broschyren."

 

Klicka på bilden för att se de resterande 13 klagomålen. Det finns ju då människor till allt. Herregud. Jag säger bara: Åk till ett fattigt land utan allt för mycket bekvämligheter. Det kanske ger människor lite perspektiv på saker.
 
 

What to do?

Ringde Gibson ikväll. Ååh... Har tänkt ringa honom i typ en månad men skjutit upp det tills nu. Inte för att jag inte vill prata med honom utan bara för att jag insåg att jag skulle sakna honom ännu mer om jag hörde hans röst.

Och ja, så blev det ju... Livet är så himla orättvist. Gibson är den finaste människan jag känner. Han är så himla snäll, glad, vill alla väl och är allmänt underbar.

Varför är det orättvist då? Jo, för att Gibson växte upp väldigt fattigt men han har nu arbetat sig uppåt. Han har kämpat för att kunna gå i skolan (alltså ha råd att betala skolavgiften) och han har lyckats gå någon sorts elektrikerutbildning. Vill liksom inte hänga ut hans livshistoria här, men han har verkligen klättrat sig uppåt, men ändå, ändå så har han ingenting om man jämför med mig. Ingen stabil inkomst och inget eget hem.

Just nu är han i Sydafrika för att tjäna pengar. Han jobbar på någon sorts snabbmatsrestaurang. Då jag var i Malawi sist frågade jag varför han inte kunde jobba där. Hans svar var då:
 
Vem ska betala mig någon lön? Det finns inga pengar i Malawi. Jag kanske får pengar så jag kan åka buss in till stan till jobbet, men jag kommer inte få något över som jag kan leva av eller spara.



Gibson och min lillebror Victor


Han vill ju helst bo i Malawi, det är ju hans hemland. Men han har inte råd, för det finns inga jobb och inga pengar att tjäna. I Sydafrika tycker han inte människorna är lika trevliga, han trivs inte lika bra och det är mycket osäkrare (tjuvar etc).

Idag berättade han att jobbet har blivit sämre. Han gillar det inte alls längre. Arbetsuppgifterna har blivit svårare och det är mer att göra. Inte får han mer lön för det heller... Suck. Han får inte ens prata engelska utan måste lära sig deras språk (och det är inte bara ett språk, utan det är flera stycken). Pratar han engelska eller chichewa (som talas i Malawi) kallar de honom för utlänning och pratar skit om honom.
 
Jag frågade idag hur länge han skulle stanna där. Två år svarade han. I två år måste han stå ut med ett skitjobb i ett land där han inte ens vill vara.
 
Så himla tragiskt. Men vad ska han återvända till i Malawi? Nä, där finns ju ingenting. Så efter två år hoppas han att han har skrapat ihop tillräckligt med pengar för att kunna börja ett liv i hans kära hemland Malawi.
 
 
Och här sitter jag med min mac, trådlösa mus, trådlösa tangentbord, en stor skärm, bra högtalare, en mobiltelefon, två kameror, ett fräscht hem, fulla kylen och frysen med mat, ett sparkonto på banken, garderoben full med kläder, ett gymkort, läser en utbildning på universitetet och har en ljus framtid. Och jag är inte ens rik...
 
Har ni hört något så dumt? Jag är inte ens rik. Jag räknas ju som en fattig student i Sverige. Men näe, det är så lite sant som det bara går. Jag är så fruktansvärt rik så det är inte klokt. Det är bara vi rika svenskar som inte har förstått hur jävulskt bra vi har det.
 
 
Ändå lever Gibson ett bra liv jämfört med många andra jag känner i Malawi... FY SATAN! Vill bara lägga mig ner på golvet och gråta. Fast det löser ju inga problem...
 
 
 

Myror i brallan

Mina gympatjejer är med i Myror i brallan. Klicka på bilden för att komma till programmet. Tjejerna är med från cirka 9.30 in i klippet. 

 
 

Korridorslivet

Ikväll har jag fått lära mig om tungcancer och tittat på mikroskopiska bilder. Mycket intressant. Har också lärt mig att det finns människor som har hår på tungan (ja, det är sant! Googla om du törs). Sedan fick jag även en bildvisning på andra sorters symtomer, som till exempel svamp på tungan. 
 
Hahaa! Ja, så är livet i korridoren med en tandläkarstudent. 
 
Nu känner jag att min utbildning är mer än rätt. Yaay! 
 
 
 

Oh yeaah!


 
Och nu ska jag ta cykeln till gymmet och lyfta lite skrot. Passande! Det blir dock bara ett mag- och rehabpass idag eftersom jag har träningsvärk i stort sett hela kroppen. 
 
Räknar det som min vilodag. Aktiv vila.
 
 
 
 
 

Saknar min bodyguard

Igår såg jag och en kompis film här hemma hos mig. Då det började bli hemgångsdags för henne vid kl 01 så kändes det inte sådär jättebra. Att cykla ensam mitt i natten genom campusområdet kanske inte är en särskild bra idé. Speciellt inte nu när det är så mycket om Campusmannen. Man går ju bara runt och väntar tills han ska genomföra en våldtäkt. Helt sjukt att man ska behöva vara rädd alltså... 

Det slutade i alla fall med att jag fick en nattgäst. Det säkra före det osäkra. 
 
 
Ska nog köpa överfallsspray i veckan. Helt sjuuuukt att sådant ska behövas, eller att man ens ska behöva känna att man behöver det. 
 
Då Julia och jag var i Malawi hade vi alltid med oss Gibson som our private bodyguard. Vi hade honom med oss då det var mörkt, då vi skulle till ställen vi inte kände till eller till ställen där vi visste det kunde finnas många ficktjuvar etc. Men där kändes det ändå på något sätt säkrare än här. För känslan i Malawi var att om någon kommer och "överfaller" oss så är det mina pengar och värdesaker de vill ha. Där är människor fattiga och behöver pengar.
 
För ta allt jag äger men rör inte min kropp.
 
 
Our privet bodyguard Gibson. Det är hans födelsedag idag för övrigt. Grattis grattis! 
 
 
 Här har Jenny Strömstedt skrivit en krönika som heter "Jag är så trött på knullgubbar"
 
 
 
 

Pass 2

Innan middagen susade jag iväg till IKSU för ett andra pass. Körde mage och axlar i 45 minuter. Hade så grymt med energi så jag kunde liksom inte hålla mig från gymmet. All energi beror nog på att jag laddade upp med krämbulle, godis, naturgodis, chokladkaka och sömn igår... Haha!


 
Och maten smakar alltid lite extra bra efter ett träningspass.
 
 
 

Lördagsben

Har varit grymt effektiv idag (jämfört med igår då jag sov fyra timmar på eftermiddagen). Började med att tvätta kl 7, äta frukost och läsa ut boken "Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra". Den boken borde alla läsa.

10-12 var jag på IKSU och tränade benen och rumpan med Theres. Kul med en träningskompis!

Svettig, nöjd, glad och ett trött ben
 
 

Utbildning är vägen ur fattigdom

 
 
Se klippet, gå in HÄR och skriv ditt namn. På så sätt bidrar du med en skoltimme till en flicka. Underbart! Om du vill göra en större förändring till att göra världen bättre kan du ge en skoldag eller en skolvecka.
 
Det är liksom det här som är meningen med livet. Att hjälpa andra.
Gör världen till en bättre plats. 
 
 
 

Galen i mat

Hade bestämt pluggträff med Theres klockan 10 idag. Då vi träffade var jag i full gång med att mumsa i mig en baugette. 

Theres: Aah, är det frukosten? 
Moa: Nä, det är min middag.
Theres: Middag?
Moa: Jag har redan ätit frukost och lunch. Jag är hungrig idag. 


Klockan 10? Herregud. 

Började dagen med att stoppa i mig en banan, keso och gnaga i mig lite halloumiost. Sedan träning och grötfrukost. Efter frukosten kände jag mig inte nöjd så då åt jag upp min lunchlåda också. Och då jag snabbt cyklade hem från skolan för att hämta biljetten till Schibbye och Persson så hann jag gnaga i mig lite mer halloumi. Ja, och tillbaka i universitetet fastnade jag i ett fik där det fick bli en baugette. 


Om det fanns ett jobb med titeln Matvrak, då hade jag lätt tagit det. 


 
Det var för övrigt intressant att lyssna på Schibbye och Persson. Och ja, vad kom jag fram till av den föreläsningen? Jo, att världens är så himla orättvis att det är helt ofattbart. Suck. Här går vi runt i Sverige och klagar på att det är dåligt väder och att det är lång kö till kassan i matvaruaffären när det finns så mycket annat... Så mycket annat. 

Ja, där gick mina tankar till Malawi igen. Hatar orättvisor. 
 
 
 

Bra start på fredagen

Morgongröten intas i skolan även idag. Sjukt smidigt att ha den i en matlåda och bara slänga in den i micron. Idag bestar den av rågflingor, havrekli, rågkross, kruskakli, kanel, salt och äggvita. Kvarg och hallon upppe på. Smarrigt! 
 



Lyckades som alltid att kladda ner skeden... Förstår inte att jag aldrig lär mig.
 
 
Nu plugg och invänta domedagsbeskedet om jag är godkänd på uppgiften jag håller på med. Sedan ska jag lyssna på Johan Persson och Martin Schibbye.
 
Eller? Kom just på att jag glömde biljetten hemma... Suck.
 
 
 
 
 

Matlådefrukost

Sov längre än planerat imorse och missade bodybalancepasset jag hade tänkt gå på. Suck... Hann i alla fall med bröst och axlar så det får jag vara nöjd med. Morgongröten åt jag i skola där jag satt och pluggade under förmiddagen.


1 dl blandat med rågflingor, fiberhavregryn och kruskakli + vatten, kanel, salt och 1 dl äggvita. Toppat med kvarg och hallon. Mums!

 
Plugg, plugg och klunka i sig vatten. Satt inte så länge med plugget. Var trött, vilket syns. Men ändå full av energi med träningsendorfiner och tankar på Malawi...
 

Nu har jag bara kvar middag, gympan, handla och lite plugg innan det är dags för total training imorgon bitti + ett benpass direkt efter. Ehm, ja... Jag lever liksom efter mina träningspass.
 
 

Malawilängtan blev ju inte mindre direkt

Men alltså, förstå hur mycket jag vill tillbaka till Malawi och krama om Alumbeni efter att han skriver så här på Facebook.

Kolla speciellt in hans kommentar till mig (den längst ner).



Jag är hans familj nu. Alltså shiiit! Får tårar i ögonen och vill bara ta hit människan, ögonaböj! Kram- och skrattkalas nu på en gång tack!

Ja, och på tal om fabric. Julia och jag handlade en hel del tyger. Så här kunde det se ut efter en dag i stan:
 



 
 

Keep in mind: Don't think, just pull on your shoes and go

Planen för idag var att gå på ett yogapass kl 6.30 och sedan köra rygg på gymmet. Igår kväll upptäckte jag tyvärr att yogapasset var fullbokat. Jag är tydligen inte ensammen om att vilja träna på morgonen. 

Motivationen gick ur mig och jag tänkte att jag skiter i träningen fullständigt (eller att jag i alla fall skulle skita i morgonträningen och gå på eftermiddagen efter skolan istället). Som tur var ångrade jag mig innan jag somnade och ställde väckarklockan på morgonträningstid.  

Då jag var mitt uppe i passet och inne på tredje övningen tänkte jag "Hur tusan tänkte jag igår? Det här är ju roligt och grymt härligt."

Ja, så inga sådana tankar igen... 



Det känns alltid som om jag har med mig så himla många saker under ryggpassen. Vattenflaskan, nyckel, telefon, hörlurar och klocka är i och för sig standard. Men under ryggpassen har jag även mina Power Grabs. De underlättar en hel del och jag vill absolut inte latsdrag och rodd utan dem. 
 
Jag hade så pass mycket energi att jag till och med sprang mina intervaller. Toppen toppen! 
 
Om jag inte hade tränat på morgonen hade jag förmodligen inte gått och tränat i eftermiddag heller. För nu behöver jag plugga... Och ikväll har jag annat inplanerat. Det hade alltså blivit en dålig dag, för dagar jag inte tränar är tråkiga/dåliga dagar för mig. Träning gör mig glaaaad! 

 
 

Inte en dag utan keso i magen

Har kommit in i en smoothie- och kesoperiod nu. Godaste keson just nu tycker jag är ICA:s. Älskar den där "kesomjölken" som blir... Mums!


Smoothie: ekologisk och rättvisemärkt banan, ekologisk kiwi, ekologisk tahini, svenskt äpple, frysta hallon, havremjölk och ekologiska alfalfagroddar som jag groddat själv.
 
Oftast dricker jag direkt ur mixerskålen, men det kan ju vara kul att variera sig med en tallrik ibland. Som om jag inte hade nog med disk redan...
 
 
 

Veckans träningsplanering

Förra veckans träning:
Måndag: Armar
Tisdag: Bröst, axlar + intervaller
Onsdag: Framsida lår, rumpa
Torsdag: VILA!? 
Fredag: Armar + CXWORX
Lördag: Total training + Cardio training
Söndag: Blandat gympass

Sjukt knasigt... Var tog ryggen väggen? Och två gånger armar? Och så vila mitt i veckan... 



Den här veckan hoppas jag hinna med: 
baksida ben, rumpa och cardio training (redan avklarat)
rygg
bröst, axlar 
intervaller
total training 
yoga
body balance
framsida ben, rumpa
 
Och så ska jag lägga in en vilodag(!) idag. För jag är trött... Och det kan ju vara bra att lyssna på kroppen ibland i alla fall. Men trots vilodag har jag ju fem dagar till av veckan att avverka roliga träningspass. 
 
 
 

Pust, stön och stånk

Jag som har sagt till alla att jag kommer ha hur mycket tid som helst under okober eftersom jag inte har någon föreläsning förrän i början av november. Läser dock en kurs på 25 procent just nu, men det är ju ingenting... 

Trodde jag. Idag var jag i skolan 9 till 17.30. Och blev jag klokare? Nej, det blev jag inte. Så jag måste tillbaka imorgon igen. Och vad ska jag hitta på nu ikväll då? Jo, jag ska plugga... Herregud alltså. Har inte pluggat så här mycket på hela terminen och nu ska det vara min lugna återhämtningsperiod. Suck, vilken felbedömning jag gjort... 



Tröööött och less... Men efter pluggandet är det dags för cardio training vilket innebär en energitillförsel till slökroppen. 
 
 
 
 

Toppenhelgen!

För att sammanfatta helgen så här den varit awesome! Trallala-bra! 

Vi har ätit sjukt god mat hela tiden. Hemmagjord pizza, bananvåfflor, fruktsallad, kyckling i svampsås, ugnsbakade rödbetor med fetaost och camenbert, proteinpannkakor och kvargkeso. Muums! 


Röda linser, morötter, lök, champinjoner, paprika, zucchini, fetaost, camenbert, riven ost, quorn och oliver
fyllde vi pizzabotten med. 
 

Sedan har vi hunnit träna biceps, triceps och CXWORX i fredags. I går avverkade vi total training och cardio training och idag fick det bli en blandat gympass med rygg, rumpa, ben och mage. Hur bra och roligt som helst! 

Och så har det ju varit gymnastik-VM. Och igår lyssnade jag på Arkan Asaad som var hur bra som helst. I klippet nedan är han med i Nyhetsmorgon. Titta på det! 
 
 

Och än är ju inte helgen slut! Har ju gympaträningen och korridorsfikat kvar. Tjofaderittan! 
 
 

 

Omringad av bästa människorna

Tentan är skriven och den gick bättre än förväntat. Skööönt!

Så nu är jag lyckligare än lyckligast! För om en dryg timma kommer bästa Julia hit (som stannar tills på söndag) och då ska vi till bästa IKSU och avverka ett härligt armpass tillsammans med bästa Theres. Sedan kommer bästa Susanna hem till mig och käkar middag.

Efter middagen ska jag och Julia gå hem till bästa Erika och se mångkampsfinalen i gymnastik-VM. Topp topp topp!

Imorgon blir det träning igen med bästa Julia på kära IKSU. Det blir även med VM-tittande och då är även bästa Jessica med. Sedan ska jag på en teater/föreläsning/något liknande med bästa klasskompisarna.

Ohlala, säger jag bara!

Energin och glädjen är på topp, trots fyra enstaka timmars sömn...
 
Så dagens visdomsord: Umgås med människor som du tycker om och som ger dig glädje och energi. Livet blir ju så mycket roligare då. 
 
 
 
 
 

Piff & Puff reunion

Imorgon är det dags för tenta. Suck.
 
Men sedan, ja då kommer bästa vännen hit! Yaaaay! Tyvärr blir det liksom bara så att vi umgås då vi är i Malawi. Och då vi väl är där är vi med varandra 24/7 och jag brukar kalla oss för Piff och Puff.

Lunchdags hemma i Malawihuset. Nsima, ris, köttfärs, bönor och sallad.
 
 
Iskallt dopp i Mulanje mountain
 


Piff och Puff med den ordinarie posen

 
Gibson and the crazy Swedes
 
Och så är det ju VM i gymnastik i helgen. Topp topp!
 
 

Egoboost!

Tränade pilates som cirkelträning igår och det var hur kul som helst! Ledaren kände igen mig (har varit 1-2 gånger tidigare den här terminen) och hittade på svårare övningar till mig vid några stationer. Kul med lite extra utmaning! 
 
Tjejerna som var i min rotationsgrupp frågade ledaren hur man skulle göra en viss övning och då säger hon "titta bara på den här tjejen och gör som henne hela tiden" medan hon pekade på mig. KUUUL! 
 
 
8 av 9 övningar gick galant. Så nu ska jag hårdträna den där sista 9:onde så jag blir ett proffs på den också. Om två veckor ska den sitta som en smäck. Det roliga är att det bara är en vanlig situp. Haha, men det är verkligen min akilleshäl. Kan inte komma upp utan att fötterna lyfter. FÖRSTÅR INTE!? Skyller på att mina ben är för lätta... 
 
 
En 2-veckorsutmaning till mig själv alltså! Superkul! Blir att öva, öva och öva. Hatar att förlora tävlingar, speciellt när tävlingen är mot mig själv. Är ju inte roligt att förlora mot sig själv... Inte heller att bli besviken på sig själv för att man inte klarade det. 
 
 
 
 

När längtan blir för mycket...

Jag har hunnit resa hyfsat mycket ändå. Har bland annat varit i Kanada, Grekland, Kanareiöarna, Island, Ukraina, Nya Zeeland, Malawi, Tanzania och Zambia.

I Malawi och Nya Zeeland där jag har varit längre perioder (två månader eller mer) har jag ju blivit helt kär. Är kärast i Malawi och det är nog för att jag spenderat mest tid där.

Så om jag nu ska till Ghana till våren, hur blir det då? Då kommer jag förmodligen bli kär i Ghana också och vilja tillbaka dit och så kommer det fortsätta så till vilket land jag än åker till. Har ju stora problem med min Malawilängtan för tillfället så jag vet inte hur jag ska klara av fler "längtor"...


Mja, här är i alla fall bilder på mig från Nya Zeeland. Ett underbart vackert land.

 
 
 
 
 

Benonsdag

Framsida lår har dödats och rumpan är lite halvt förlamad. Underbar morgon måste jag säga!

Favorittightsen nr 2 (även dessa från Reebok). Fast på framsida ben-passen är det förstahandsfavoriterna eftersom det är perfekt då man kör bensparkar och så står det 1 MORE på benet. Lite lättare att pressa sig själv då.
 
Nu ska jag vila upp mig med lite tentaplugg inför kvällens pilatespass.
 
 
 

Tentahjälparen

Det är perfekt att ha en pappa som är kunnig inom det område man ska ha tenta på. Samlar alla mina frågor i Fråga pappa-mappen. Praktiskt praktiskt. 
 
 
 
 
 

Rolig tisdag...

bröst och axlar + intervaller
frukost!
miljöbalksplugg
lunch!
tentaplugg
middag!
gympan
handla
mat igen! 
tentaplugg
 
 
 
Idag hängde hörlurarna med mig till gymmet. Hur bra som helst! Älskar att kunna lyssna på min egen musik och flänga runt där inne i min egna lilla bubbla. Jag är även mer fokuserad under träningen med lurarna. Då jag kör utan tar omgivningen lite av mitt fokus = sämre träning. 
 
Standardlåten som jag alltid lyssnar på då jag tar på mig lurarna hemma innan jag cyklar iväg är Orion. Låten räcker alltid ändå fram till gymmet och ibland även så att jag hinner värma upp mina axlar. Den är perfekt för att vakna till liv där vid 6, 7-tiden på morgonen eller för att komma in i rätt flow inför ett eftermiddagspass. 
 
 
 
 
 

RSS 2.0