På väg tillbaka

Handståendetestet är gjort och gick galant! Yaaay! Är inte återställd till 100 procent, men snart så.




Körde ett benpass med min träningskamrat idag. Kul! Vi körde även lite mage och då han höll i mig så att jag inte kunde fuska och använda höftböjaren blev det helt plötsligt mycket jobbigare. Jag är verkligen expert på att hitta lätta lösningar på allt. Haha! Det sker helt automatiskt och är alltså inget jag gör medvetet...

Så det är toppen att träna med någon som kan genomskåda mina knep och rätta till!


Nu är det dags för gympaträning. Peppad till tusen! Såå kuuuul!


 

Oohlalaa!

Superduperkvällsglad! Klarade nämligen förra terminens sista tenta! Wiiihooo! Och så har jag äntligen tvättat mina kläder... Har lyckats missa tre tvättider senaste veckan. En missade jag med flit då jag tränade istället och de två andra sov jag bort...

Och bäst av allt: har varit på IKSU idag! Tog det mycket, mycket lugnt... Men ändå, jag var där! Igår fanns inga möjligheter till träning då jag hade ont, ont, ont och fick sova halvsittandes. Hahaa, så himla sjukt alltså! 



Har dock inte gjort handståendetestet idag... Så bra har jag inte varit. Men imorgon, då tror jag att jag fixar det helt utan smärta. Tjooho!
 
Och inte att förglömma: jag har ju varit Batwoman idag också! Bästa träningslinnet för tillfället.


 
 


 
 

The Friend-Zoner VS Nice Guy

Bra serie, så läs den! 
 
 
 

Blir nog inte det lättaste att sova i natt

Känslan då man vaknar upp fyra timmar senare än beräknat full med veck i ansiktet. 


Skulle ta en tupplur på 30 minuter innan jag skulle till IKSU. Sen kom jag på att jag inte alls skulle till IKSU eftersom jag har ont i kroppen. Så hade liksom inte bråttom till något och snoozade därför i en hel timma. Sedan måste snoozfunktionen lagt av för jag sov visst tre timmar till efter det... 
 
Snyggt. 
 
 
 
 
 

Kroppsontsmotgång

Less jag blir då jag inte kan göra som jag vill. Less, less, less... 
 
Har tränat jättelite den senaste månden, i princip ingenting alls faktiskt. Av olika anledningar. I onsdags blev det liksom min börja-om-nu-kör-jag-igång-seriöst-igen-träningsdag. Det blev ett rätt hyfsat bröst- och axelpass. I torsdags fick jag däremot ta mig till akuten. 
 
I fredags körde jag ett minipass på gymmet och det kändes bra. Kunde till och med stå på händer och andas normalt. I lördags var jag i gymmet igen för ett axelpass. Det gick så sjukt bra och var så grymt roligt! 
 
Idag var jag gympatränare som vanligt. Passade mina gymnaster på barren, men inte mer än vad jag gjort andra träningar. Nu ikväll kommer samma smärta som i torsdags. Suck. Inte lika mycket, men så pass mycket att det stör min tillvaro extremt.
 
Imorgon hade jag planerat ett morgon- och ett eftermiddagspass. Kände verkligen suget efter träning. Har dessutom en tävling med en kompis jag måste träna stenhårt till. 
 
Men då kroppen säger nej... Vad tusan! Varför kan den bara inte säga JA till träning och vara på samma linje som min vilja? 
 
 
Inget dubbelpass imorgon inte... Tappar suget direkt. Det går ju liksom inte att träna längre... 
 
Vill ju kunna hoppa, studsa och träna precis som jag vill... 
 
 
 

Fredagsgotta!

Ickeblodiga blodapelsiner och mosade bananer med en hel del kakao.
 
Mumma! 
 
 

Meningen med livet

För drygt en vecka sedan satt en pappa och hans son i Nyhetsmorgon och berättade om deras projekt: Bara ett hål. 

De samlade ihop pengar och åkte till södra Etiopen där de borrade just ett hål. Med hjälp av borrningen får nu 500 människor tillgång till rent vatten. Tidigare var de tvungna att gå åtta timmar för vatten som inte ens var rent... 

Hur fint som helst ju! Rädda liv med rent vatten. 

De visar att det är möjligt att förändra i världen om man bara vill. Det går och det gör skillnad! 


 
 
 
Blir så glad över sådana här människor! Heja heja, fortsätt så! 
Så himla underbart att killen har funnit meningen med livet och vill fortsätta att rädda liv resten av livet. 
 
 
 
 

Kroppskontroll

Tänkte det kunde vara kul med ett sjukhusbesök så här på kvällskvisten. En kontroll av hjärta och lungor är ju aldrig fel... 

 

Blev lite bökigt då jag behövde springa och kissa och satt fast i 11 kablar bara... Tur det gick att lösa som ett extra halsband. 

 

 


Ställ KRAV på maten

Idag var temat KRAV-märkt hos Restaurang Moa.

 
Hittade nämligen KRAV-märkt gravad lax på COOP. Och sen hade jag KRAV-märkta apelsiner och en zucchini sedan tidigare. En klick kvarg till det också.

Och så var det de där nötterna då... Blev även en liten påse med hasselnötter, paranötter, pekannötter, cashew och mandlar. Mums!

 

Ensidig kost

Igår fick jag i mig 5 ägg, två gröttallrikar, brysselkål, två bananer, två apelsiner, 1 äpple, två hårdbröd, havremjölk, keso och hallon.  
 
Det blev liksom ingen riktigt lagad mat. Men gott ändå! Det är ju som det där som är min favoritmat... 
 
Jag skulle nog klara mig rätt bra på bara ägg, curry, keso, hallon, frukt, broccoli/brysselkål, kvarg, havregryn och kanel. Det går ju lätt att komponera ihop frukost, mellanmål, lunch, middag och efterätt på dessa ingredienser. Fast det skulle ju bli roligare med en fetaost ibland också. 
 
Och kanske potatis, fisk, kyckling, linser, alla sorters grönsaker, fil, hårdbröd och bönor också. 
 
 
Och så nöööötteeeer! 
 


Men sen så, då klarar jag mig! 
 
 
 
 

Havremjölk #1

Det serverades veggi på Restaurang Moa igår. Stekt naturell tofu i en sås av grön currypasta, kvarg, keso och havremjölk. Superdupergott!



Och så zucchini och en satsumas till det. Havremjölken har nästan blivit min bästa matvän.
Älskar den!
 
 
 

Stoltaste storasystern

Jag skickade ju ett paket med posten till min rara Malawifamilj i julas. Det kom fram i fredags och igår postade min Malawimamma den här bilden på Facebook:


 
 
Såg bilden på en föreläsningen och efter det kunde jag inte koncentrera mig utan tittade bara på bilden... Då min Malawimamma sedan skrev att jag är deras syster höll jag på att avlida. Blev så fruktansvärt glad och fick tårar i ögonen. Att de ser mig som storasyster alltså... Jag dör snart i lycklighetsdöden! 
 
Ååh, mina småbröder... Saknar dem så! Saknar hela familjen, mina vänner och alla jag jobbat med. 
 
 
Det är så himla svårt att leva i nuet när det enda jag tänker på är Malawi och att jag vill vara där.  
 
 
 

Älska Filippa Bark!

Här är hon på årets Guldbaggegala: 

 
 
 
Och om ni inte har sett Filippa och Benjamin väntar barn så gör det:  
 
 
Hon spelar tillsammans med Björn Gustafsson som också gör sin roll sjukt bra. Det är åtta avsnitt, men avsnitt tre då Benjamin pratar om smärta är helt klart det bästa. 
 
 
 
 

Hej sommar!

Nu har vårterminen börjat och jag har förhoppningsvis avverkat alla höstens kurser. Den här terminen ser det ut som om jag ska läsa 150 % till att börja med och sedan 100 % så det blir nog bra. Måste bara fixa det där med examensarbete också...

Och så denna ständiga stress över sommarjobb... Hjälp mig! I Umeå, tack!

 

Nattreseplaneraren

Kan inte somna utan sitter och läser på om Sydafrika för fullt. I augusti planerar Julia och jag att åka tillbaka till Malawi för tredje gången. Kommer bli hur bra som helst och jag längtar som en tok!

Men istället för att åka hem på en gång som vi gjorde sist tänker vi istället åka till Sydafrika och hälsa på bästaste Gibson. Åååh, kommer bli så fantastiskt bra det med!

 
Men det bästa är ändå tiden vi får i Malawi. Att träffa min familj igen kommer bli underbart. Och att träffa Alumbeni igen! Alltså, jag kan inte ens beskriva hur mycket jag längtar... Det pirrar i magen, ögonen lyser, leendet når upp till öronen och jag får tårar i ögonen så fort jag tänker på att jag ska få träffa dem igen.

Och att träffa alla på BAHASI igen! Alltså guuud, jag vill vara där nu! Men på måndag, då ringer jag vår resebyrå vi alltid använt oss för att undersöka vad det finns för resor. Spännande!
 
 
Jag kan liksom inte leva i nuet då jag är här... Tänker bara på Malawi (och Gibson i Sydafrika) hela tiden.
Verkligen hela tiden.
 
 
 
 
 
 
 

Eko eko!

Min ICA-butik är bäst alltså! Där finns ekologiska äpplen i lösvikt för 19,90 kr/kg och de har ekologiska och rättvisemärkta bananer till samma pris som konventionella (och de säljer inte ens konventionella bananer). Topp topp!


I den här fruktsalladen (där jag missade att ta bort klisterlappen på äpplet, suuuuck) har jag även ekologiska apelsiner som är köpta i en COOP-butik som också är grymt bra. Där har de bland annat KRAV-märkt potatis i självplocken som jag alltid köper. Hur bra som helst!

Förutom klisterlappen så smakade den här frukosten mycket bra för några dagar sedan. Men inget jag stoppar på en längre stund...

 
 
 
 

Måste tänka om

Det känns så himla tråkigt då man tänkt ut en plan på hur man ska göra och sedan ändras en grej som man inte har kontroll över så att allt förstörs. 
 
Suck. 
 
Julia och jag hade ju planerat att åka till våra BAHASI-barn i augusti och sedan spendera september i Sydafrika med Gibson. Julia går ut skolan i juni och tanken var att jag skulle läsa en kurs på halvfart och distans i september.
 
MEEEN! Nu har de planerat om hela höstterminen så att den startar i september med en obligatorisk kurs på helfart och som inte går att få på distans. 
 
What to do!? 
 
Åh, hade ju tänkt boka resa nu i slutet av januari... Suck igen. 
 
 
Måste verkligen tänka om nu. Det här förstörde ju verkligen allt. Har ju sett fram emot den här resan hur länge som helst! Eller sedan jag kom hem förra gången i alla fall... 
 
 
Men har i alla fall börjat smida some business ideas with my best Malawian friends Gibson and Alumbeni. Haha! Tur att facebook finns för den internationella kommunikationen. Får se hur det går. Ingen av oss har tid och möjlighet att dra igång något nu. Om vår business kommer igång blir det tidigast om ca 10-30 år. Hihii... 
 
 

Avslutar med en bild på en av mina underbara småbröder.
 
 
 
 

En resa för livet

Till veckan då det är lugnare i skolan ska jag ta och titta på En resa för livet som sänds i TV4. Här är ett klipp från Nyhetsmorgon med Darin och Eagle-Eye Cherry som är med i programmet.  

 
ALLA borde göra en sådan här resa. Istället för att åka till Gran Canaria, Turkiet eller Thailand liksom. Tror alla skulle vinna på det. 
 
En sådan resa kommer verkligen bli en resa för livet och förmodligen förändra ens liv. En Cypernresa är ju liksom bara kul där och då och ger inte så vidare mycket i det fortsatta livet. 
 
 

Avskalad paj

Älskar att komma hem från skolan eller gymmet då jag både är trött och hungrig och bara kasta i mig en färdig matlåda. Som idag, helt perfekt! Undertiden förbereder jag matlådemat för några dagar framåt.

 
Tänkte göra en paj men orkade inte göra en pajdeg. Så jag struntade i den. Sedan hade jag liksom inget att fylla den med heller... Haha! Så jag gjorde en paj utan pajdeg och utan fyllning. Kanske inte kan kalla det paj då den bara innehåller ägg, kvarg, fetaost, brysselkål, svarta bönor och massor med olika kryddor.


Hade för övrigt en klassis som verkligen inte var på topphumör idag på gymmet... Men då jag kom in som en sol, dum-log och utbrast "Åååh, vad roligt det här är" och fortsatte stråla trots hans beklagan botade jag hans dåliga humör. Eller mildrade det dåliga humöret en hel del i alla fall. Kul att man kan glädja någon med ett leende och positiva tankar.
 
 
 
 
 

Utrota fattigdomen nu

Ken Ring feat. Lutan Fyhan - Poverty.
 
Utdrag ur texten: 
 
 
"Hatet överskuggar kärleken, inte hittar vi något gott när vi springer runt och krigar på planeten 
Känns som vi har gett upp för länge sen med att rädda oss"
 
 
"Alla barnen är så hungriga
Dom är så smala där i Afrika
Vill bara ge dom en tunna med mat idag
Det klart man undrar hur fan det kan va såhär"
 
 
"För ingen här verkar bry sig om en fattig man
Det är normalt för en svart man
Afrika du är en del av min själ och jag vet vilken smärta du bär, låt den gå iväg"
 
 
"Det är väl upp till oss att samla våra krafter
Och göra denna värld till den underbara platsen
Jag drömmer om en dagen då vi alla är fria
Då inga mer barn behöver gå här och lida
Ibland så känns det så hopplöst"
 
 
Åååh, Afrika mitt Afrika. Eller i alla fall Malawi, mitt Malawi... Ehm, eller åtminstone mina Bahasi-barn och nära och kära i Malawi... Åååh! Vill hjälpa så himla, himla mycket. 
 
 

Jag och min sköna böna till lillebror, augusti 2013
 
 

Blir tokig på den här bilden...

 
 
 

Dagens lunch på Restaurang Moa


MSC-märkt apelsinkaneltorsk, broccoli, grekisk yoghurt, morötter och världens godaste ekologiska apelsin
 
 
Tänkte egentligen steka potatis till men orkade inte vänta. Fisken var redan klar sedan tidigare och jag ville ha mat ögonaböj.
 
Då jag gjorde fisken för någon dag sedan tänkte jag toppa den med pesto, men jag hade visst inte det hemma. Tänkte då att citron brukar man ju ha på fisk och det är ju nääästan samma som apelsin. Så jag pressade en apelsin över. Sen så är ju kanel gott och passar bra till apelsin så det fick bli en hel del kanel också.
 
Kanel passar till allt enligt mig!
 
Nu återstår det bara att se om den här portionen kan mätta mitt svarta hål i magen. Troligtvis inte...
 
 
 

MANSNYTT

 



Utdrag från Malin Michea som gjort montaget:


"OBS. BILDEN ÄR ETT MONTAGE AV PÅHITTADE NYHETER. TACK OCH FÖRLÅT TILL ALLA SOM FIGURERAR I DEM.
 
Jag gjorde det här kollaget för att belysa vissa saker kring hur kvinnor framställs och talas till i media. Jag har tidigare skrivit om det här. Hur "kvinnonyheter" är en alldeles egen värld av sexualisering med ord och bild, hur mycket kretsar kring utseende och vinklas på olika sätt - oftast med sexanspelningar - för att väcka intresse hos den som scrollar. 
 
Men ytterligare en sak slog mig när jag gjorde den här bilden och försökte få till exakt den ton jag upplever att tidningarna använder sig av när de riktar sig till kvinnor: Hur väldigt speciellt, förmanande, förminskande och fördummande språket är när någonting skrivs om eller för kvinnor, jämfört med män. Det är ett lättsamt och ibland nästan lite flirtigt språk på ytan, men desto mer obehagligt när man synar det i sömmarna. Det är ett språk som på något sätt verkar imitera det hos en "bästa väninna" - om den bästa väninnan vore en ganska elak och förtryckande mobbare som viskade falskt välmenande "goda råd" i ditt öra. Någon som i ena sekunden höjer upp dig, stryker dig över ryggen och får dig att känna dig bra, bara för att i nästa kalla dig ful och värdelös, och honungslent men hotfullt tala om för dig att nu är det bäst att du gör precis som hon säger, annars kommer du alltid att vara en hopplös nolla. 
 
Skäms skäms skäms på dig, kvinna, för allt du inte är. Kvinnonyheter är skuld och skam och hoppsan och oops och pinsamt. Kvinnonyheter är att som kvinna är du eller så har du varit väldigt dålig men nu är du eller så kan du bli mycket bättre."
 
 
 
 
 

Tiiightsss

Hela jullovet har jag gått omkring i tights, strumpbyxor och träningstights. Hade dock på mig jeans en stund under annandagen men de sprack då jag satte mig i soffan så då blev det att ta på mig tights igen (för de var det enda jeansen jag hade med mig hemhemma).

Sedan dess har jag fortsatt att bo i tights och strumpbyxor. Bästa ever!

gif maker
 
 
 
 
 

Tänk på hastigheten!

Värsta filmenklippet ever: 
 
Fy satan i gatan! 
 
Kör ju aldrig bil här i Umeå. Men känner själv då jag är hemhemma och bilar omkring att jag liksom tappar fokus ibland. För jag har kört på de där gatorna så himla många gånger och trafiken är i stort sett lika med noll. Blir som att köra på autopilot bara. 
 
 
Klippet får en verkligen att tänka på vad som är viktigast. Gasa på för att det är kul och komma fram ett fåtal minuter tidigare, eller...? 
 
 
 

Woohooo!

 
Tillägnar denna bild till mina två Jim Carrey-galna vänner... Och nej, ni har inte omvänt mig till att tycka han är bra och ni kommer förmodligen aldrig att lyckas.
 
Hur som helst - härligt med freeeedaaaag!
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommer förmodligen dras med Malawilängtan resten av livet...

Klicka på bilden för att komma till artikeln
 

 

Några utdrag från artikeln:

Called the "Warm Heart of Africa," in the native language, Malawi locals exude friendliness.

 

It's common for strangers to wave and greet visitors as if they know them.

 

Curious kids often come by to say hi and see what you're up to.

 

The refrain I heard repeatedly was, "Welcome. You are welcome."

 

The lake draws in a variety of bird species, as well as hippos, warthogs, baboons and occasional elephants. Not bad company to enjoy the water with (maybe not the hippos).

 

 

 

De glömde nämna krokodilerna... Fast vid badstränderna håller ju inga djur till som tur är. Det jag saknar mest med Malawi är helt klart människorna. 

 

Livet har en liksom en annan mening där också som jag gillar. Eller så är det jag som ändrar inställning till livet då jag är där... Till det bättre. Och då jag kommer tillbaka till Svergie åker jag tillbaka in i svensktänket igen. 

 

 

 


Jag Är Jason

Att inte detta är självklart är ju skrämmande... 



Vi är alla medborgare på jorden. Spela roll vem som bor var, hur personer ser ut och vilken religion de tillhör. Jag förstår inte problemet. Hur mycket jag än försöker så kan jag inte förstå. 
 
 
 


För er som har missat det så fick Jason Diakité (Timbuktu) 5i12-rörelsens pris och så höll han detta tacktal i riksdagen: 
 
 
 
Alla är vi människor. Lika mycket värda och lika bra. 
 
 
 

White Mountain

Sååå hiiimmla uuunderbaaart det var att träna idag! Helt slut redan efter första setet hantelpress... Haha! Helt galet. Bröst och axlar var det som jag och min partner in the gym körde idag. 
 
 
Då jag sitter på en bänk och ska fokusera inför ett set axelpress:
 
Träningskompis: Jag har kommit på ett smeknamn till dig
 
Moa: Jaha, okej.. 
 
Träningskompis: De sa ju att du var big då du var i Malawi
 
Moa: Aaah
 
Träningskompis: Så White Mountain
 
Moa: HAHAHAAA! Det var oväntat! 
 
Träningskompis: Lev upp till det nu. Kom igen berget! 
 
 
 
 
 
 

Tebax i Umä

Ohlalaa, vad det är skönt att vara tillbaka igen! Men jag har en förmåga att skapa ett Moabehov där jag flänger omkring. Som hemhemma där gympamammorna säger "Vad skulle vi göra utan dig?", i Malawi där jag inte ens kan beskriva Moabehovet (fast där är de ju i behov av vem som helst som bryr sig och hjälper till) och här i Umeå där jag också behövs på gympan. 
 
Det här Moabehovet är ju kul, men samtidigt lite jobbigt... För när jag åker från ett ställe skulle jag kunna känna skuld (att jag inte kan stanna kvar och hjälpa till mer) och må dåligt över det. Eller så kan jag vara glad och tänka på hur bra jag är. 
 
Jag gillar alternativ två bättre. 
 
 
 
Smile to the world! Nu ska jag skriva på en rapport jag borde krisa över, men ska förbi IKSU en sväng först och så är det ju gympan ikväll. Wiiihooo! 
 
 
 

Älgen till din tjänst

Då knäna känns svullna och gör ont kan jag i alla fall glädja mig åt att göra Älgen. Ja, jag kallar just det benviftet så. Har en annan som heter Renen men Älgen är min favorit. Den går att variera i vinklar och hastighet nästan i det oändliga.
 
Ja, man får inte göra sig uppställd. Knäna är helt fixerade i rörelsen så det gör inte ett dugg ont. 
Kan också glädja mig åt att vi inte har några trappor i huset. Yaaay! 
 
gif maker
 
Skulle vilja veta vad orsaken till ontet egentligen är. Kan det vara så att kroppen säger ifrån att jag inte tränat ordentligt på flera veckor? Eller är den bara dum och inte fungerar som den ska?
 
 
 
 

Crossfittjej

Cool tjej! 17 år och hur stark som helst. Respekt.
Men då hon börjar volta där i slutet... Njä, ingen gymnastikbrud där inte. Urusel teknik. Men grymt duktig om hon inte har någon gymnastikbakgrund.

 
Hade varit nice att träna med henne! Någon som är lite bättre, lite starkare och som har viljan och drivet är perfekta träningskamraten. 
 
 
 
 

Ahaa, that's why...

Från sarcasm_only på instagram
 
 
 
 

Nyårsafton

Mina mål för 2013:
  • boka resa till Malawi, samla in pengar till BAHASI och åka dit
  • skaffa ett sommarjobb
  • 10 chins på chinsstång (barrholmen på gympan ej tillåten)
  • 65 kg i bänkpress
  • 20 dips
  • springa 1 mil
Gjorde allt förutom den där milen. Men jag hatar ju att springa och då kändes det ju bara dumt att plåga mig igenom en mil. Så jag försökte inte ens... Gjorde roligare saker. 
 
Men nu är det dett nytt år och nya möjligheter. Har inte knåpat ihop den nya listan än bara... Kanske blir något som 80 kg i bänkpress, 10 strikta chins, 30 dips, åka till Ghana, Malawi och Sydafrika. 


Nyårsafton firades i alla fall i Umeå med klasskompisar. Förrätten bestod av en gratinerad kräfttoast. Gottgott!


Grabbarna skulle fixa bean till huvudrätten, men det gick inte riktigt som det skulle... Receptet lästes av fel så det blev blaja av alltihop. Som tur var fanns det extraingredienser så de kunde börja om på nytt. 


Köttet köpte vi från en gård här i Umeå. Så då kändes det lite bättre i magen... Intalar mig själv att det var KRAV-märkt också. 

Till efterätt åt vi vaniljpannacotta med blandade bär. Supergott det med.
 
 

Träningsuppehåll



Hihi. Tyckte jag var skitkul i alla fall. 
 
Skulle vilja dra igång med stenhård träning på IKSU nu med detsamma, men det går tyvärr inte. Åker ifrån Umeå imorgon för gympaläger. Då jag kommer tillbaka ska jag sy några stygn på ryggen och då får jag ju inte töja där (om jag nu inte vill att det ska spricka upp och bli ett stort ärr) så det lär bli lugnt och tråkigt på träningsfronten framöver. 

Men hann med ett litet pass idag i alla fall. Tur det! 



RSS 2.0