Apropå det...

Apropå det...

 

...vatten, bröd och inga pengar. Julia och jag bor ju hos värdfamiljer. Familjerna får 20 000 kwacha i månaden för maten, alltså 5000 i veckan. De som bor på centret får också 5000 i veckan. Då jag och Julia åker bort över en helg betalar vi vår mat med våra egna pengar, alltså våra sparpengar. Om vi hade bott på centret hade vi kunnat använda våra matpengar. Samma sak är det om vi åker någonstans över dagen och man köper vatten, en chokladbit och en frukt. Då är det sparpengarna som åker. Så vi har börjat fundera på att flytta till centret just eftersom det kommer bli mycket billigare. Om vi skulle flytta tror vi till och med att vi inte skulle göra oss av med 5000 varje vecka. Det skulle ju vara hur bra som helst om man kunde spara.

 

Ja, så var det med det. Om flytten blir av, blir det i månadsskiftet november/december.

 

Jag gillar verkligen min familj. Titta bara hur glad jag är, trots att jag ser ut som en albino.


Svetten rinner, tacka vet jag svensk sommar!

Idag är det varmt.

Ska göra en facebook till min käre vän Alumbeni och sen ska vi till skräddaren och hämta min klänning och min väska. Spännande.

 

Imorrn ska vi till Carlsberg, igen. Det är två nya volontärer, från Belgien och Italien, som har sin introduktionsvecka och därmed ett Carlsbergbesök. Så då hänger vi från Sverige på! Vi ska såklart jobba på förmiddagen och senare på kvällen är vi bjudna på middag hos Julias familj. Julias värdpappa är chef på AYISE, så han vill bjuda alla volontärer på mat.

 

Torsdag-fredag tar Julia och jag ledigt. Vi ska till Lake Malawi och glassa hade vi tänkt. Tyvärr tjänar vi ju inga pengar, så det blir väl att leva på vatten och bröd.


Sista helgen i september

I lördags var det en dramafestival som jag och Julia tittade på. Det tog cirka 30 minuter att gå dit. Vi gick från mig drygt nio på morgonen och det var så sjukt varmt. Festivalen skulle börja kl 9, men det blev cirka 1,5 timma försenad. Typiskt Malawi. Den var en dramatävling mellan 6 skolor, men det var bara tre skolor som dök upp. Typiskt Malawi. Malin och Joel satt vid domarbordet och bedömde skolornas prestationer. Allting ägde så klart rum utomhus och det var så himla varmt. Det finns inget vatten på det där stället heller, för de har inte betalat vattenräkningen.

 

Mja. Vi gick hem vid lunch för att äta hos våra familjer och det var så sjuuuukt varmt. Det måste ha varit varmaste dagen hittills. Och så säger det att det ska bli varmare. Åhå jaja, jag kommer smälta bort.

 

Min värdmamma följde mig till en skräddare för jag köpte tyg för flera veckor sedan. Jag vill ha en klänning och en väska. Tyvärr fanns det inga bilder på klänningar så det blir spännande att hämta den på tisdag. Hoppas den passar bara. Och om den inte gör det så är det ingen fara, skräddaren skulle bara ha 60 kr för klänningen och 10 kr för väskan. Som hittat!

 

Söndagen började jag dagen med äggmackor och te. Då alla gick till kyrkan passade jag på att tvätta mitt reselakan, två badlakan, 14 klädesplagg, 14 trosor och 4 par strumpor. Jag tror det tog två timmar. Helt sjukt! Jag tvättar i kallvatten och har två baljor. Jag börjar med tvättmedel i en, flyttar över tvätten i den andra baljan för att skölja ut medlet, tömmer första baljan och fyller den med fräscht vatten för att skölja tvätten en sista gång. Jag är så himla glad att vi hade rinnande vatten, annars vet jag inte vad jag hade gjort för mina rena kläder var slut.

 

Julia kom förbi då jag hängde upp allt. Vi gjorde chokladbollar och drack Sobo pineapple (det är deras saft som är så god så). Chokladbollarna blev väldigt uppskattade, så det var kul.

 

Min favoritfamiljemedlem, mammans lillebror, Alumbeni ska flytta på onsdag. Så jag har varit mycket med honom i helgen. Han har pratat mycket om att spela UNO, för han vet att Susanna har ett, så vi gick till AYISE där hon numera bor och spelade några rundor. Skoj var det!

 


Igen!

Igår kväll under middagen:
Jag: What is this (håller upp en kycklingbit)?
Familjen: That's gizzard. It's inside.
Jag: Ooh, okay...

Jaja, det fick att äta i alla fall. Åt ju det i Nya Zeeland också, men då var det skitäckligt. Här var det helt okej.

Baaaah, orkar inte tänka...

Mitt huvud är en röra. Igår var vi in till Blantyre för att förlänga vårt visum, men det blev inget av det för några tappade bort passen och sen han immigrationsverket stänga. Återvände idag, men fick bara 30 dagar. Sen har Julia och jag skrivit en massa för Bahasi. 3,5 timma tog det. Det är skittjotvigt så jag orkar inte förklara. Jag är dessutom hungrig och Alumbeni, han som jag tycker bäst om i min värdfamilj, ska flytta. Det är hans sista helg nu så jag ska göra chokladbollar till honom i morgon.

Ja. Annars är allt bra. Det är väldigt mycket att göra bara.

El och vatten - vilken lyx!

Var på barnhemmet/dagiset idag. Vi hade läget under kontroll idag ändå, så jag är nöjd. Men om det hade varit i Sverige hade det varit kaotiskt och fruktansvärt. Då jag gick hem för att äta lunch tänkte jag även tvätta, men det gick inte för det fanns inget vatten i kranen. Igår på lunchen tänkte vi baka en banankaka hemma hos min familj, men då gick det inte för det fanns ingen electricitet.

Nu hoppas jag verkligen att vattnet har kommit tillbaka, för jag är skitig och behöver duscha (ösa vatten över mig). Det är jordvägar här i området där jag bor och det dammar något fruktansvärt. Fötterna är alltid bruna och snoret är grått av allt damm.

Men oj, var denna toalett upptagen? Varför stängde du inte dörren? Just det, det finns ingen dörr...

Jag hade ett uppror i magen igår! Men bara under en timma... Jag kan verkligen vara lycklig för vissa av oss har magar som inte alls fungerar som dom ska.

Tyvärr så befann jag mig på ett möte under magupproret, så det var inte så lämpligt. Jag gick ut därifrån och besökta toaletten som bara var ett hål i marken. Jag ska fota någon dag så ni får se. Papper finns såklart inte heller, men jag går alltid runt med papper i väskan så det är inget problem. Toapapper, handsprit och en vattenflaska är allt man behöver.


Nu ska jag, Julia och Susanna försöka hitta på en dans som vi ska lära ut imorgon. Sedan ska jag hem till familjen där de ska lära mig baka banankaka. Kul!

T.I.A

Standarden och kraven sänks snabbt och kraftigt

I Sverige hade jag aldrig:

  1. Suttit obältad i en taxi. Det vill jag inte göra här heller, men det finns oftast inte bälten. Finns det bälten är det bara själva remmen utan knoppen. Och finns knoppen så finns det ingenstans att spänna fast det.

  2. Ätit burkskinka. Jag hatar verkligen det hemma, klarar inte alls av lukten. Det luktar hundmat, och jag håller alltid andan då jag ger vår hund mat. Men här äter jag det och det går hur bra som helst.

  3. Ätit torkad spigg i tomatsås. Egentligen var inte smaken så dålig, det var bara det är det var så himla äckligt att äta huvudet, men ögon och allt.

  4. Åkt minibussar som skramlar som om allt vore löst, dessutom obältad. Vill man ta sig någonstans här så är det liksom enda alternativet.

  5. Låtit det vara tre spindlar i mitt sovrum. Jag hade bett någon ta bort dem på en gång. Men här är det annorlunda...


Den finaste minibussen ever! Fast ändå höll jag fast mig i sätet framför tills jag fick kramp i armarna och så intalade jag mig själv "Jag ska inte dö nu, jag ska inte dö nu" hela resan.

This Is Africa


En frosserihelg utan dess like

Det har varit en bra helg. I fredags efter lunch åkte jag, Susanna och Julia in till Blantyre. Där hittade vi ett vandrarhem av något slag som låg centralt till och var helt okej. Det enda negativa var väl kackerlackorna. Det var tur att vi hade Susanna med oss. Hon har nämligen gigantiska, och då skojar jag inte, kackerlackor hemma i hennes rum hos värdfamiljen. Hon är härdad och dödade alla. Sedan sov vi med lyset tänt. Vi åt på en indisk restaurang så att hela vår månadspeng försvann. Men gott var det! Sedan gick vi ut... Tyvärr är det nästan bara prostituerade kvinnor som är ute. Ja, sen är det ju män då förstås. Så det känns ju lite sådär.

Lördagen spenderades på stan. Vi köpte målningar och handgjorda trägrejer. Jag tog ut 20 000 kwacha och handlade för 18 000. Det är ändå inte så mycket som det låter, 20 000 kwacha är ca 1000 kronor. Till lunch fikade vi och det var supergott. Äntligen lite chokladsmak! 30 spänn betalde vi för dessa tre läckerheter:



Middagen blev typ indiskt igen, men denna gång billigare och inte alls så gott. Vi sov även denna natt med lyset tänt.

Söndagen åt vi lunch till frukost och sen bakelser på det. Tog ut ytterligare 10 000, och det känns så himla hemskt  att ha så "stora" summor på sig. Vi köpte chokladbollsingredienser och sen åkte vi hem till Julia och där vi kletade och åt. Gott!

En bild på trägrejerna jag köpte:

Det är två tavlor och två set salladsbestick. På ena salladsbesticket ligger det en hårnål, bara så att ni kan bedöma storleken. Målningarna ska jag ta kort på senare. De är hur snygga som helst!

Kisselisskiss

I förrgår på Bahasi kissade en av pojkarna på sig. Han satt ner på stengolvet och det blev en stor pöl. En av lärarna gick dit och lyfte undan honom och torkade sedan upp kisset med en snuskig trasa som jag aldrig tror dom rengör. Sedan fick han gå resten av dagen i dyngsura byxor, för här finns det inga blöjor och inga extrakläder.
Här finns ingenting...

Jises Amalia!

Jase. Idag var ca 70 barn på Bahasi, en lärare, Julia och jag. Kanoners, eller så inte. Sen så fick vi reda på att de har tänkt dela upp gruppen i tre och att Julia ska ha en grupp och jag ska ha en grupp. Kanoners, eller så inte! Barnen kan ju inte engelska och vi kan inte chichewa. Dessutom är jag bara där tre dagar i veckan och bara på förmiddagarna. Vem ska ha barnen de resterande två dagarna och vem ska ha barnen på eftermiddagarna då varken jag och Julia är där? Hm, de tänkte visst inte så långt. Som vanligt.

Men det löser sig.

Jag har aldrig...

Jag har aldrig ätit så mycket ris som jag gör nu. Ris till frukost, ris till lunch, ris till middag, potatis till frukost, ris till lunch och ris till middag... De övriga i familjen äter oftast nsima till middag, men då kokar de ris speciellt till mig. Jaja. Ris är faktiskt bättre än nsima. Ska ta kort på nsiman någon gång så att ni får se vad det är.

Jag har aldrig druckit så mycket läsk och saft som jag gör här. Hemma hos familjen dricker vi saft ganska ofta och de tror jag är för att vattnet inte är så gott. Idag på skolan bjöd de mig på läsk och kakor, och det var inte första gången. Överallt finns det inte vattenflaskor att köpa, så då blir det en läsk. Jag som aldrig dricker läsk hemma.

Jag har aldrig ätit så mycket småkakor som jag gör här. Ibland bjuder de mig på kakor i skolan, och när det är tea time så får man kakor ibland. Hemma äter jag nästa aldrig kakor där äter jag långpannekakor i massor istället.

Jag har aldrig sovit i ett rum där jag vetat om att det varit spindlar. Men det gör jag här. I mitt rum bor tre spindlar i taket. En kväll var det fyra spindlar, men nu är det bara tre kvar.

En Moa-dag i Malawi


Upp kl 6 för att duscha (ösa vatten över sig) och äta frukost som kan bestå av risgröt, friterad potatis och te. Går till skolan eller till barnhemmet vid 7 och är där fram till lunch. Sedan går jag hem och äter, då är det oftast ris och kyckling på menyn. Då jag är mätt i magen går jag till AYISE-kontoret, för här bor de flesta volontärer och här finns internet. Ibland tar jag med en lunchlåda, så jag slipper gå hem. Är på kontoret ett tag och sedan är det dags för eftermiddagsprojektet vilket kan vara lite vad som helst. Jag har inte riktigt gjort klart vad jag ska jobba med. Igår besökte jag och Susanna Blantyre Girls Home. Där bor tjejer, 12-26 år, som inte kan bo hemma eller inte har något hem. Vid 17.30 kommer mörket och då måste vi skynda oss hem, för man vill inte gå ensam när det är svart ute. Det finns liksom ingen gatubelysning här.

Hemma hos familjen får jag alltid te och någonting till, tex popcorn, banana cake, vitt bröd eller nötter. Sedan sitter vi och pratar och förbereder middagen som vi äter mellan kl 19 och 21. Jag går alltid och lägger mig mellan 20.30 och 22.

På Bright Era blir man inte bright

Skolan där jag arbetar två halvdagar i veckan heter Bright Era. Jag gillar den inte, men det kanske kommer kännas bättre med tiden. 7.15 varje morgon ställer alla barnen upp i led efter deras klass/standard. En lärare står och leder en lätt morgongymnastik, de ber, sjunger nationalsången och får lite information.



Standrad 4. De har mattelektion och sitter och jobbar. De sitter fyra stycken på varje bänk och de är 55 stycken i klassen. Läraren måste nästan skrika för att alla ska höra. Det finns ingenting på väggarna, förutom svarta tavlan. Klassrummen är mörka för det finns inga lampor, det enda ljuset är det som tränger in genom fönstret.




De tyckte i alla fall det var väldigt kul och spännande att vara med på kort. Många av dem har säkert aldrig sett en kamera.

När klasserna är så himla stora är det svårt för eleverna att lära sig något. Det går inte att dela upp dem i grupper, för det är för trångt. De har svårt att koncentrera sig för det är alltid någon som surrar. De har inga böcker och ingenting. I Standard 2 gick de ut och tränade att skriva siffran 12 på marken, utan penna alltså. Ja, så är det. Vi har det så oförskämt bra i Sverige.

Det uppstår lätt missförstånd

Sexåringen i familjen: Do you like lisei?
Jag: If I like what?
Sexåringen: Lisei.
Jag: Aha, you mean rise?
Sexåringen: Yees!
Jag: Okay. Yes, I like rise.

Malawierna blandrar R och L hejvilt. Oftast blir R ett L, men det är även tvärtom. Sen så lägger de till ett I på slutet på väldigt många ord.

Zombabilder



Stugan där vi bodde


Min häst och "slaven" Frank


Visst ser det ut som Sverige?


Utsikten. Men det var väldigt molnigt och dimmigt.

The Malawi time

Idag har jag och Julia varit på Bahasi, barnhemmet/dagiset. Vi var där från 8 till 10 och det räckte gott och väl. Kl 10 skulle det vara ett möte i en byggnad bredvid, men det var ingen där så vi satte oss utanför och väntade. Barnen började flockas runt oss och de stod väldigt nära. Några tog i håret, andra pratade på chichewa och skrattade. Det kändes inte riktigt bra, men till slut kom en lärare och skrämde i väg dem med en pinne. Sedan kom en gubbe och släppte in oss i huset, så då satt vi där och väntade i stället. Det var bara det att några killar kom in och var störiga. De sprang in och ut och vi sa att de inte fick vara där. Sen kom de in med stora stenar och sa "Give me my money". Det kändes verkligen inte bra, om de skulle kastat stenen i huvudet skulle jag ju dött. Jaja, det gick bra och mötet började till slut. En timma senare.


Möteslokalen...

ZOOOOMMBA!

I fredags efter lunch åkte Vi fem mot Zomba. Först minibuss till Limbe där vi bytte till Zomba. Om man är åkrädd kan jag inte rekommendera dessa minibussar. Jag tror 95% hade kuggat den svenska bilbesiktningen. Om jag varit i Sverige skulle jag aldrig ha satt mig i en. Men här har jag helt andra krav. De kör fort som galningar, trycker in så många människor som möjligt och det finns inga bälten. Om man krockar är man död.

 

I alla fall, vi kom fram. Vi bodde på en unkigt ställe där det inte gick att spola och dörrarna kändes väldigt inbrottsvänliga. Det fanns dock vakter, men de kan ju samarbeta med de som gör inbrott. Vi åt middag på en restaurang där vi också kvällspissade så vi slapp göra det där vi bodde. Jag sov gott i samma säng som Susanna. Det var lite varmt, men det gick ändå bra. Julia däremot hade hört någon rycka i vår dörr och blev lite rädd. Jag har det bra jag som sover som en sten.

 

På morgonen var det fortfarande inget vatten i toaletterna. Som tur var hittade vi en hink i duschen som vi fyllde och sedan fyllde toaletterna så vi kunde spola bort all skit som var där. Vi tog taxi till the Zomba Plateau. Det ligger ganska högt upp och det är jättefin utsikt. Vi bodde dock i en stuga i skogen utan utsikt. Men det var väldigt mysigt. Vi tog en ridtur på en timma och det var kändes i rumpan. Alla andra såg apor förutom jag, jag var så koncentrerad på hästen. Eftersom jag inte har ridit så följde en snubbe med mig på sidan om, till fots. Ibland tog han tag i hästen då han inte gjorde som jag ville. Då vi travade och galloperade sprang han på sidan om och det kändes så hemskt. Det var ett engelskt par som hade ridningen och det var som att deras arbetare var slavar.

 

Söndagen spenderades med en tre timmars vandring. Stora ryggsäckar, gråmulet väder, dimma och en himla träningsvärk i ben och rumpa gjorde vandringen mindre kul. Lunchen däremot var så underbar. Vi åt en dyr buffé, men det var så värt det. Till förrätt var det svampsoppa och bröd. Sedan fanns det sallad med en himmelskt god avokado, två sorters ris, potatis och en ultragod grönsaksgratäng med kokosmjölk. Kyckling i curry, biff i en god sås, fisk, ångkokta grönsaker, grillad kyckling och grillad biff. Dessutom var det även efterrättsbuffé!

Första omgången varmrätt.

Andra omgången varmrätt.

Första omgången efterätt.

Andra omgången efterrätt.

Tredje omgången efterrätt.

Fjärde och sista omgången efterätt.



Vad jag pysslar med på dagarna...

Jag har en svullen ömmande lymfkörtel i höger armhåla. Har haft den där i fyra dagar och den värker hela jäkla tiden. Börjar bli less. Skolan jag är på tycker jag inte om, så jag ska försöka slingra mig ur och börja med något annat istället.

Idag på morgonen:
Lärare: Så du ska ha Expressiv Art idag?
Jag: Ehm, näe.. Jag vet inte vad det är ens, så jag ska bara kolla på.
Lärare: Jasså...
Sedan så handlade lektionen om lokala sånger och danser. Yeah, som om jag hade kunnat undervisa det. Och för det första ska jag inte undervisa, jag ska bara vara en assistent till läraren. Men det fattar inte det.
Efter lektionen:
Läraren: Det är bara läsa i den här boken och säga vad som står. Gör det nästa lektion.
Jag: Meeeen...!

De förstår inte att man kan vara två lärare till 50 barn. Antingen vill de att jag ska undervisa och så kan de själva gå och göra annat eller så undervisar dom och sätter mig på en stol längst bak i klassrummet.

Barnen skriker och det är ingen ordning. Jises. Klassrummen är kalla, det finns inga lampor och inga fönsterrutor. Fönstrena är små gluggar, så det blir väldigt mörkt. Väggarna är tomma. Det finns ingenting i klassrummet förutom en svart tavla, bänkar och barn. Inga hyllor med pysselgrejer, jordglober, saxar, pennor. Ingenting.


Ett annat projekt jag är på heter Bahasi. Det är ett sorts barnhem. Jag var där igår och då var det 50 barn mellan 0 och 5 år och en lärare. Där fanns det inte heller någonting. Inga leksaker, ingenting på väggarna och ingenting. Det är bara stengolv och stenbänkar. Det luktar stall och jag vill verkligen inte sitta ner för det är så himla kallt.  Det finns inga toaletter så barnen går ut och kissar på marken. Inte lätt att hålla barnen sysselsatta när det inte finns något för dem att göra.

Nu ska vi i väg och kolla på andra skolor. Har tagit en vitamintablett, Ibumetin och vätskeersättning så då borde jag överleva dagen.

I morgon ska vi fem från Sverige till Zomba, som har varit huvudstaden. Vi ska stanna där över helgen. Ska bli kul bara jag slipper armhålesmartan.

Jag är från ett land utan betjänter!

Jag tänkte skriva ner några intressanta samtal från de senaste dagarna. Jag skriver på svenska eftersom min värdfamilj har hittat till bloggen via facebook och jag vill inte att de ska förstå vad jag skriver. Det är så himla skönt att ha ett annat språk än engelska som nästan ingen förstår ute i världen.

Hemma hos familjen
Värdpappan: Du kan bara lägga fram dina smutsiga kläder så blir de tvättade.
Jag: Tack, men jag kan tvätta själv.
Värdpappan: HAHAHAHAAHA, kan du tvätta!? HAHAHAHAHAA!!
Jag: Ehm, jo det kan jag...

En dag senare:
Värmamman: Lägg fram dina smutsiga kläder så tvättar någon åt dig.
Jag: Tack, men jag tvättar gärna själv.
Värdmamman: Va? Men har inte ni tvättmaskiner?
Jag: Ja det har vi, men jag kan ändå tvätta kläder för hand.

Det är nämligen så att de som bor här och har råd att anställa någon gör det. Till exempel i Julias familj finns det en betjänt, en nanny och vakter. Hos mig är det lite annorlunda, men de har hjälp som tvättar, lagar mat, tvättar bilen, etc. Eftersom de vet att jag kommer från Sverige som är ett rikt land, tror de förmodligen att jag inte behöver göra någonting själv.

Ett annat exempel: Hon som hjälper till med maten, vi kan kalla henne Anne, står och diskar.
Jag: Kan jag hjälpa dig med någonting?
Anne: Näe...
Jag: Men jag kan torka disken.
Anne: Du kan ju försöka...


Jase...


Bilder från dagen


Lunch! Och nej, vi försöker inte se roliga ut på bilden, utan det är så där vi ser ut.


Utsikten från vår lunchplats.


Inne på Carlsberg.


Spigg och öl!

Igår var det nära att jag spydde vid middagen. Det serverades nsima och spigg. Spiggen serverades i en tomatsås så egentligen smakade det som makrill. Men det var så himla äckligt att äta en hel fisk och tugga på huvudet. Jag hoppas jag inte får det igen, men så tur ska jag nog inte ha. Julia hade inte heller den mumsigaste middagen igår, hon fick inälvor från en get.

Frukosten idag var potatis. Bara potatis.

Idag har vi varit på Carlsberg. Vi fick en gratis rundtur och gratis öl efteråt. Det var några japanska volontärer som också var där, och det var deras tredje gång. När vi fick all öl tog japanerna fram chips, nötter, godis, kakor och godis. De tog det som en gratis fylla.

Det går inte att beskriva allt som händer här... Det går bara inte. Man måste vara med om det, se allting med egna ögon och möta alla trevliga malawier öga mot öga.

RSS 2.0