Lyxlördag

Jag blir alltid så bortskämd då Micke är här.
 
 
Det där var dock inte det enda jag åt... Tänkte så ni inte blir nervösa att
jag ska tyna bort. Man måste ju passa på då det bjuds på buffé liksom
 
 
 
Jag har dessutom skämt bort mig själv med mjukbröd med både mjuk- och hårdost i veckan. Ojoj, hur ska detta sluta? Det var inte ens så där gott som jag hade föreställt mig. Så jag ska snart återgå till mina hårdbröd med hummus, ägg eller keso igen. 
 
Och det bästa av allt! Dadadadaa! (med en dramatisk inlevelse) Jag är nu godkänd på organkemin som har hängt efter mig som dödens skugga.
 

Och det finns mat fulla kylen! Kan liksom inte bli bättre

Tentan är skriven, det kändes bra, extrakursens uppgift är inlämnad, har ägnat kvällen med middag och "mys" med Micke och några klassisar. Sjukt nöjd med dagen alltså.
 
Hoppas bara tentan gick vägen... Men ändå, glädjen går inte att sudda ut! 
 
 

Det löser sig

Tenta på fredag. Idag och imorgon kvar att plugga vilket betyder SKRIIK OCH PANIIIK! Ja, för jag kan liksom inget än... Åh herregud! 

Måste i princip lära mig allt idag för att sedan repetera det imorgon. Det kommer bli en lååång dag. Kul att jag har huvudvärk också, skitkul. 
 
 
 
Men egentligen blir jag aldrig sådär skrik och panikig utan jag blir mestadels lugn. För det löser sig ändå alltid på något sätt... En bra egenskap det där. 

Fäjjantipsen!

Facebook kan vara väldigt dåligt ibland men också väldigt bra och du kan välja hur bra du vill ha det. Blocka människor som skriver trams och gilla sidor som ger bra information. 
 
Mina sidtipsningar:
  • Köttskatt nu
  • Ekosvensson.se
  • Supermiljöbloggen
  • Miljö- och Energibloggen - Environment & Energy for Life
  • Veckans miljötips
  • Matens pris
  • En lagon dos grönt.se
  • KlimatSmart.se
  • Anti Scampi
  • Kooperation Utan Gränser
 
Tipsa gärna mig om bra saker att gilla!

Piffad macka och piffat fil

Jag kan inte få nog av god mat. Till middag/kvällsmål sitter jag nu och äter lingongrova (den med mer lingon och mindre socker) med ädelost i mjukostformat och fil med färska fikon och kanel. Har även smulat ner lite hårdbröd som tuggmotstånd. 
 
 
Och snart vankas korridorsfika och jag anade chokladiga cupcakes i köket... Vilken söndag, himmel och pannkaka! 
 

No bananas

Vitaminkick som frukost framför nyhetsmorgon. Åååh, vad jag tycker om frukostar!
 
 
Mixade hallon, svarta vinbär, nektarin, äpple, bladspenat och en kiwi (jag som skulle sluta äta kiwisar)
Keso och kvarg med massor av vaniljpulver som har stått i kylen några dagar och verkligen dragit åt sig
av vaniljsmaken. 
 

Känner dock fortfarande ett sug efter något mer så jag tror jag ska ta en sväng ut i köket och plocka på mig ett hårdbröd med hummus. Skulle sitta fint i magen.
 

Kvällstankar

Mina dagar slutar alltid med att jag sitter och tänker på Malawi. Det spelar ingen roll vad jag gör, tankarna kommer alltid.
 
Idag har jag haft en väldigt rolig dag med plugg, laserdome, middagsbuffé och inflytningsfest. Laserdome var grymt kul, men sen började jag tänka på hur sjukt det egentligen är. Där sprang vi runt i en mörk lokal och försökte skjuta så många som möjligt från andra laget då det någon annanstans i världen är familjer som splittras i krig och folk måste fly.
 
Tror dock jag var den enda med den tanken... Det var ju ändå en kul grej att göra, men jag börjar nästan må illa då jag tänker på det på det sättet. Det är en så sjuk värld vi lever i att jag blir mörkrädd.
 
Den där middagsbuffén var grymt god och det slutade med att jag hade fyra tallrikar framför mig. Åt som om jag inte sett mat förr. Och det är ju också helt snurrigt. Där sitter jag och vräker i mig när det är så många människor så jag inte ens kan räkna dem som svälter.
 
Hela denna dag kostade dessutom ganska mycket pengar med laserdome, ett par jeans, nytt IKSU-kort och middagsbuffé. Sådana där pengaslöseridagar mår jag verkligen inte bra av heller. Allt känns bara så himla dumt. Jag anser att jag är en fattig student, men ändå är jag bland dom rikaste i världen. Tänk vad många som inte ens skulle kunna drömma om att spendera så mycket pengar på en dag. Men värsta tanken av alla, tänk vad mycket nytta dessa pengar hade kunnat göra i till exempel Malawi istället för att slösas bort på något helt oväsentligt. 
 
 
Jag, helt ovetandes om dessa tankar 2010 (Bilden är tagen av Joel Larsson)
 
 
Bara en sådan där sak som att jag satt i skolan och pluggade på morgonen. Så sjukt många människor som önskar sig en utbildning mest av allt i livet och aldrig får den möjlighetet. 
 
 
Jag har liksom inte gjort något för att förtjäna allt detta och jag har inte behövt kämpa för något utan jag bara föddes...
 
Jag svär aldrig, men fy faan vad orättvist. 
 
 
Ja, men tillbaka till Malawi. Allt slutar alltid med att jag tänker på min Malawifamilj och på tiden jag tillbringade där. Det enda jag vill just nu är att åka tillbaka. Dagar som idag gör mig bara less på samhället jag lever i och jag vill bara härifrån. 
 
 
 
 
 

Moa goes vaxdocka

Denna vecka har varit helt galen med skola och plugg. Igår kom jag hem strax innan innan kl 22 och snörde i mig en bit vegatarisk pizza som var fruktansvärt god som kvällsmat. Ja, men det jag hade tänkt framföra var att det börjar bli riktigt kallt ute.
 
Lägg märke till mina fingrar som skiftar i gult och blått, speciellt det gula ringfingret. 
 
 På pizzan hade jag lök, banan, squash, champinjoner, curry, lite mozzarella och fetaost. Naaajjs! 
 

Hoppa aldrig frullen

Igår kände jag att jag hade lite extra tid på morgonen och slängde ihop en lyxfrukost. 
KRAV-märkt hårdbröd med omelett på tre (!) ägg. Smoothie gjord på hallon, blåbär, svarta vinbär, bladspenat, banan, äpple, tahini, linfrön och kvarg. Sjukt gott och magen blev sjukt mätt. 
 
 
Denna morgon råkade jag sova ganska mycket längre än vad jag tänkt så därför blev det en snabbfrukost, men ack så god ändå. 
Fil, kvarg, hallon, banan (hade inte tid att skiva den) och mina älskade havreringar
 
 

Suck

Skiter i det här. Har inte kunnat ladda upp bilder på hela dagen... 

Träning på lågfart, plugg på högfart

Känner mig slutkörd för tillfället. Har varit förkyld i över en vecka så jag har inte kunnat träna. Min vän är också förkyld så istället för att träna har vi satt ihop världens mest ambitiösa pluggschema. Åh herregud, fru gud och alla guds barn...
 
 
 
Idag hade vi vattenprovtagningar och analyser 8.30 till 16, sedan hem till min vän för att äta middag och plugga till 21. Gaah. Ändå hann vi inte allt vi hade på vårt schema. Ja, världens mest ambitiösa pluggschema utan tvekan. Förhoppningsvis hinner vi plugga ikapp i morgon. 
 
Därför är jag lite off. På typ allt. 
 
 

Men mögelost är ju också gott

Idag slog jag till med kyckling i maten, ja hej fadderittan och så blev det en kycklinggryta av det hela. Från början hade jag tänkt göra basen av typ soja och vitlök men det slutade med kvarg och kantareller. Saker bara händer och blir i köket. Kommer faktiskt inte ihåg sist jag lagade mat som inte var vegetarisk, har inte gjort det sedan jag kom hit till Umeå i alla fall. 
 
Till kvällsis bakade jag ett bröd i micron. Så himla snabbt, enkelt och gott. 
Blanda ihop 1 msk mandelmjöl, 1 msk havregryn, 1 msk frön (jag tog linfrön och solrosfrön), 1 krm fiberhusk
och 2 msk mjölk. Kleta ut på en tallrik och släng in i micron två minuter. Under tiden hinner du diska och
ta fram pålägg.
 
Jag lyxade till det hela med möglig ost. Den var tyvärr möglig då jag köpte den, ni kan nog se de vita prickarna. Har reklamerat den på deras hemsida och i väntan på svar äter jag den i brist på annat. 
 
 
 

Uppskjutarbeteendet hittade hit sådär lagomt till kvällen

Konstigt nog har jag varit ganska trött idag... Hm. Medan jag sitter här med vetekudden på axlarna och proppar i mig havreringar (tror snart halva paketet har hamnat i magen, det verkar liksom inte finnas något stopp där) och dricker te funderar jag på om jag ska läsa några sidor i ekologiboken innan jag somnar. Men nu börjar klockan bli så mycket så jag tror jag skjuter upp det till en annan dag... 
 
 
 
Frebaco Kvarns (ett svenskt familjeföretag som förädlar spannmålsprodukter från närområdet) havreringar är för övrigt de bästa flingorna som finns. Bara ett litet tips. 63 procent fullkorn och 8,5 procent kostfiber, men det nästan bästa av allt är att det inte är något tillsatt socker. Det bästa av allt är nämligen att förpackningen är utan innerpåse vilket annars bara är onödig plastanvändning. .
 
 
gif maker


Nattsuddare

 
Klockan är drygt 5 och jag har inte gått och lagt mig än... Herregud! Kom dock hem för en halvtimma sedan från en sittning, eller jag var ju inte där hela tiden men kvällen började där. Eller nä, inte ens det.
 
Mina små nollor vann i alla fall pris för bästa nollegrupp och vi phösare hade klart bästa spexet! Kul kväll för övrigt också, ja annars hade jag nog varit hemma tidigare... 

Moas propaganda

En av alla mina fan (HAHA) ville jag skulle skriva mer miljötips så här nedan kommer det ett. Just nu läser jag ekologi och geovetenskap i skolan vilket är väldigt intressant. Bilden jag har ritat här nedanför var med på en av föreläsningarna och finns även med i kurslitteraturen, men jag vill inte ta kort på bilden och lägga ut här ifall man inte skulle få göra så. Ritade därför av bilden själv och den är alltså inte skalenlig. 
 
 
Jag citerar från min kursbok: "I varje ekosystem smalnar den så kallade näringspyramiden med 90% i varje steg genom den stora energiförbrukning som varje funktionärsgrupp kräver för att upprätthålla livet och samspelet artfränderna emellan."
 
Ja, och hur ska jag förklara det lite bättre och lättare då? Jo men för varje steg så går 90 procent av energin förlorad. Tänk då vi som är där högst uppe i toppen, vad himla mycket energi det gått åt för den där köttbiten och vad lite energi vi får ut av den. Någon som förstår? 
 
Om ni inte gör det så kan ni i alla fall börja äta mer vegetarisk mat för det är liksom det som är slutsatsen. 

Grannfejden

Jag har haft en sån sjukt rolig kväll. Har skrattat så jag börjat gråta och nästan kissat på mig. Vi var några klasskompisar som hade surströmmingsmiddag på en balkong och herregud... Synd att det bara blev mobilbilder. 
 
Min vän som bor i lägenheten vi höll till i (eller på balkongen) fick i uppdrag att öppna surströmmningsburkarna. Han tog en hink med vatten och öppnade burken under vattnet så att det inte skulla spruta spad och bli mindre lukt. Det var bara det att hinken svämmade över och vattnet rann ut... Och det som inte fick hända hände, det rann ner på balkongen under. 
 
 
 
Det roliga var egentligen det att min vän vädrade sina illaluktande skosulor förra veckan och ena sulan blåste ner på balkongen under. Så nu har han verkligen terrat grannarna med illaluktande ting. 
 
Och än är det inte slut. Han spillde surströmmingsspad på byxorna också... Och då vi hade ätit klart stoppade vi resterna i en kompostpåse och lämnade den ute på balkongen och själva gick vi in. Satt inne i några timmar innan vi skulle hem och då tänkte vår vän följa med ner till sophuset och slänga surströmmingsresterna. Det var bara det att botten på kompostpåsen gick sönder och allt hamnade på balkonggolvet. Alltså jag skrattade så jag stod dubbelvikt och var tvungen göra ett besök på toaletten. Då jag lugnat mig hjälpte jag såklart till att städa upp. 
 
På hemvägen ringde jag en icke-surströmmingsätande klasskompis och berättade men hon hade lite svårt att förstå genom mina skrattsalvor. Åh herregud...
 
Sura fiskar och gul potatis. Mums! 
 
 

Ooolja

 

 


Up and down

Kommer ni ihåg dagarna då det var varmt och man gick runt i shorts och linne? Jag längtar redan till nästa sommar... Bor i fel land och man ska prata värme och dessutom i fel ände av landet. 

Sommarlängtan! 
 

Annorlunda frukost

3 vispade ägg, lite mjölk och salt. Smoothien innehåller hallon, äpple, nektariner, en skvätt mjölk, färsk
spenat och linfrön. 
 
 

Det tar tid att ta hand om nollorna...

Har visst varit lite off här sedan jag kom tillbaka till Umeå. Det har varit ganska mycket att göra med skola på dagarna och nollning/mottagning för 0:orna på eftermiddagarna/kvällarna. Har fått in lite träning och matlagning här och där också. 
 
Men gaaalet kul har det varit! Nu är det bara en vecka kvar av nollningen, den slutar på lördag med en finsittning. Blir faktiskt ganska skönt att det snart tar slut, känns som om jag har nog med att plugga 125%, träna på IKSU och vara gympatränare. 
 
 
Idag fyllde två av mina kompisar år så på morgonen innan de vaknat pysslade jag på med detta: 
 



Rakt utanför deras portar använde jag mig av färgglada gatkritor. Hade grymt tur med vädret att det inte regnade idag. Den ena, där jag inte skrev namn, förstod dock inte att det var till henne. Hon trodde det var läkarnollorna som hade hittat på något. Nej, nej, jag fyller år idag, men näe det är nog inte till mig... Suck
 
Båda blev i alla fall väldigt glada (ja, när hon förstod att det var jag och inte läkarnollorna som gjort det)!
 
 
 
 

Matvanor

Skype med Micke: 
Moa: Vi var ju till ICA MAXI idag och jag handlade helt vegetariskt. Köpte nästan bara frukt och grönsaker som lök, vitlök, svenska äpplen, rotselleri, purjolök, rödbetor, torra bönor och sånt. Det blev nästan helt veganskt till och med. Det vara bara kvargen och halloumin som inte var det...
Micke: Sluta, jag vill inte höra! 
 
Någon är visst rädd att jag ska bli vegetarian. För tillfället kallar jag mig själv för deltidsvegetarian om någon frågar. 
 
 
Då jag var på COOP Forum (COOP är mycket bättre på miljömärkning tycker jag) med mamma och pappa i fredags:
Mamma: Men köttfärs, det behöver du kanske.
Moa: Nej, jag äter inte det... 
Mamma: (då vi går förbi fisken) Lax då?
Moa: Nej, jag kan inte äta det... 
 
 
Kyckling äter jag dock fortfarande. Men mamma fick välja vilken sort och nu vågar jag inte ens läsa på förpackningen för jag misstänker att den är dansk. Äter också KRAV-märkt fisk, denna gång blev det kolja. 
 
Varför finns det inte KRAV-märkt kyckling? Eller finns det och har inte jag upptäckt det?
 

Bästa efterfesten

Efter utekvällen gick vi hem till en vän ovanligt tidigt (innan 12), men väl där stannade vi ändå till kl 02. Ja, där satt vi tre stycken och mumsade ritsenlimpa och drack vatten. 
 
 

Back in the game

Att komma tillbaka till rutinerna går så sjukt fort. Idag har det varit en vanlig dag i Moas Umeåliv. Proteingröt till frukost, gym på IKSU med Theres, laga vegetarisk mat och fylla flera matlådor och ta en tupplur. 
 
Det är bara plugget jag inte gjort. Precis som vanligt alltså. 
 
 
Är nu dags för att göra sig redo inför att träffa nollorna ute i regnet... Kul! 

RSS 2.0