På vift i Dar es Salaam

Jag har extremt många bilder så det kommer bli många inlägg med bilder från Tanzania. Bara om Dar es Saalam (Tanzanias största stad) blir det två.
Titta och njut av det fina Afrika!

Ibland måste man tvätta också...
Glass till lunch!


Vissa bilder tror jag kommer från Julias kamera.

Crazy fan

Jag verkligen älskar böckerna om Harry Potter. Min favorit är Ron Weasly som är hur härlig som helst. I filmerna spelas han av Rupert Grint som jag också gillar väldigt mycket. Han är min favorit i filmerna faktiskt. Men jag ligger nog i lä i att gilla Rupert Grint om man jämför med den här tjejen:

Helt galet! Skrattar varje gång jag ser den! Det är så sjukt när hon känner på Rupert ögonfransar och sedan luktar på fingrarna... HAHA!
.
Här möter hon Daneil Radcliff som spelar Harry Potter:
Hon blir helt till sig och låter som jag vet inte vad..
.
Här möter hon Emma Watson som spelar Hermione Granger:
Galet.

Bröllopsgäster

Mormor och jag var bjudna på bröllop idag. Vi hamnade på första raden så vi såg allt väldigt bra. Cermonin var kanske onödigt lång och jag fick svårt att sitta still. Sen så diggade jag inte brudens klänning vidare värst. Men hon var ju söt ändå. Alltid kul med bröllop.
Utanför kyrkan

Efterrätt till frukost

Världens bästa frukost åt jag idag. Turkisk yoghurt med mosade blåbär, hallon och banan. Så himla gott. Jag som brukar äta yoghurt och bär till efterrätt. Det är faktiskt godare än glass och bär.

Ett ögonblick ifrån att bären åkte av tallriken...

Igår var jag och mor på Tjejkvällen i Piteå. Hittade lite grejer som behövdes, men aldrig mer ska jag dit. Det var för mycket folk, ungefär som en mellandagsrea. Och jag hatar mellandagsreor. Hatar då det är kö till provrummen, kö till kassorna, expediterna är upptagna och man måste trängas bland massa människor man inte känner. Huva!
.
Ikväll eller i morgon kommer jag lägga upp bilder från Tanzania!

Vårtecken

Jag har sett en enda mygga här i Sverige och den bet mig på kinden. Myggor gillar mitt blod mer än allt annat. Det är ett mysterium hur jag kunde undgå malaria i Malawi...
Kanske inte syns så bra, men ett myggbett är det allt

På vift i Zambia

Kring första veckan i mars åkte Julia, Susanna och jag till Zambia. Vi började med huvudstaden, Lusaka, där vi i stort sett bara fixade visum till nästa resemål - Tanzania. Efter Lusaka åkte vi till Victoriafallen som var vårt första mål på resan (och det enda målet i Zambia).
Jag börjar med en bild från Malawis huvudstad Lilongwe. Laddade bara upp den för er som inte tror att det finns vägar, bilar och "vanliga" hus.


Några av bilderna från Zambia är nog från Susanna och Julia. Jag har alla bilderna blandade på min dator så ibland är det svårt att veta vems som är vems.
Julia i Lusaka



Vi gillade inte riktigt Lusaka. Fast vi såg inte så mycket av staden heller...


Matpaus!



Victoria falls



Vic falls



Vic falls



Vic falls



Vic falls. Gillar den här bilden bäst. Jag doppar foten precis ovanför fallet. Helt sjukt! Tänkte inte på det då, men det syns ju på bilden att fallet bara är några meter bort.



Vic falls



Susanna, Izumi och så jag i Livingstone. Izumi är en japansk volontär i Malawi.



I väntat på tåget som skulle ta oss till Tanzania.



Julia slänger ut mögligt bröd.



Då tåget stannade kom alltid lokalbefolkningen fram för att sälja mat.



Som ett safari var det! Vi såg zebror, vårtsvin, olika hjortdjur och giraffer!


Victoria falls var häftigt! Vi var där i slutet av regnperioden vilket betyder mycket vatten. Helt galet mycket vatten. Det var så mycket "vattenskum" att vi inte såg något på vissa ställen. Det var som att gå igenom världens största dusch. Jag hade regnjacka men blev ändå dyngsur. Kamerorna förvarade vi i en vattensäker säck. Ett hett tips om ni ska dit!
Tågresan till Tanzania tog tre dagar och två nätter. Vi åkte 1:a klass, men det var så gammalt, smutsigt och dålig standard att det inte ens existerar i Sverige. Jag kommer aldrig mer klaga på SJ. De svenska tågen är rena drömmen. Jag vaknade flera gånger på natten och trodde tåget skulle välta och vi skulle dö. Det kändes som om tåget körde utanför rälsen, alla ytterdörrar gick inte att stänga, toaletterna ska jag inte tala om och vi hade kackerlackor i kupén.

60 kg Moa och 70 kg Afrika

Nu har jag alla bilder på datorn så det kommer komma bilder allt eftersom här på bloggen. Jag börjar med bilder från då vi kom tillbaka till Sverige.

Julia och jag har precis landat på Kallax
Jag och Julia på Kallax, trötta och glada

Det första jag gjorde då jag kom hem var att äta frukost, även fast det var på eftermiddagen. Efter frukosten blev det middag. Mums!

Träffade så klart mormor!
Packade upp alla mina tyger...

...och alla mina trägrejer. Totalt tog jag hem 70 kilo från Malawi, Zambia och Tanzania.



Julia och jag höll ett föredrag för Odd Fellow-logen Cevia i Boden dagen efter vår hemkomst.



En vecka senare var det dags igen men denna gång med Susanna och Malin. Vi höll till i Älvsby folkhögskola och allmänheten var välkomna.


Måste säga att det är helt sjukt hur jag kunde få hem 70 kg. Tyvärr är luften så torr här så trägrejerna spricker. Det blir att ägna morgondagen till att smörja in allt.


Ånge alltså...

Skulle vilja uppdatera och lägga upp bilder från Malawi, Zambia och Tanzania men det går tyvärr inte. Problemet är att jag inte har mina bilder på datorn. Har mina vänners bilder och då jag överförde dem till datorn rymdes inte mina egna. Har beställt en extern hårddisk som borde vara här nu. Men icke det. Den har varit fast i Ånge i ett dygn nu.
Jaja, det är bara att vänta...

Äter så hälsosamt nu för tiden

Till middag lagade jag vegetariskt igen. Gjorde en "köttfärssås" utan köttfärs och utan tillsatt fett. Till efterrätt blev det Cheez Ballz och Lindts chokladägg. Man kan ju inte utesluta fettet helt...

Idag jobbade jag för första gången (i Sverige) på cirka åtta månader. Jag kände mig som en nybörjare i kassan, men kom ändå in i det ganska snabbt. Fast jag varit borta från kassan så länge (och i stort sett bara jobbar under somrarna) blev jag igenkänd av för mig okändingar. Kul.

Morsan handlade i min kassa, men jag tror inte hon gör om det. Jag hade nog för många åsikter. Varför köpte du inte de ekologiska äggen? Varför köpte du strössel? Vad ska vi med det till? Varför köpte du den grekiska yoghurten istället för den turkiska? Det är sånt man får ta när man är mamma och handlar fel saker.


Min morgondag:
- morgonpromenad
- jobba
- träffa brorsan
Morgonpromenaden kommer dock inte bli av, jag är alldeles för morgontrött för sånt. Men det ser ju bra ut att den står med på listan i alla fall.
Jag i Dar Es Salaam med min middag och frukost (bild från Julias kamera).


Den oändliga tårtan

Gjorde en tårta i lördags och den finns fortfarande kvar i kylen... Inte för att den är dålig och ingen vill äta utan den blev kanske i största laget.

Jag fick hjälp av Evelina och Julia med den snygga designen.
.
Igår åt vi falafel, bulgur, broccoli och yoghurtsås till middag. Snabbt, gott och nyttigt. Efter middagen hamnade vi dock i soffan framför Mästarnas mästare och 2 and a half men med en chipspåse. Chipsen var inte ens speciellt goda, men ändå så blev påsen tom.
Micke och maten


Ska nu äta lite tårta och sen ta i tu med dagen. Måste skaffa en ny internetdosa (mina gamla blev kvar i Malawi), äta mer tårta, krama Boris och träna lite.

Men jag tror banne mig att Australien ropar mitt namn

Nu har jag valt.
Umeå blev det... Jaja, det blir nog bra. Men det finns en liten röst inom mig som säger "Nej nej, åk till Australien istället!".
Jag har varit ute på vift ganska mycket och länge senaste året. Nu får det var nog med det och julen ska firas hemma för en gång skull.
Flytt till hösten då alltså...


I veckan sitter jag med mina svenska Malawi-vänner och jobbar med efterrapporter och sådant. På torsdag ska vi hålla ett föredag på Älvsbyns folkhögskola kl 19. Kom gärna förbi och lyssna på våra ljuva stämmor. Det är gratis!

På min gata i Namiyango

Fortsätter med bilder. Det går ju så sjukt snabbt att ladda upp bilder, bara ett få sekunder. Det är grejer det jämfört med 30 minuter som det var i Malawi. Jag blir ju så bortskämd här i Sverige alltså...
Dessa bilder är från mina sista dagar i Namiyango där jag bodde med min värdfamilj:
En flicka med vatten på huvudet utanför AYISE:s murar

Barnen på min gata

Gibson med min värdmammas systers baby (huset i bakgrunden)

Grannbarnen utanför vår port

Grannarna på andra sidan gatan

Min lillebror Victor

Min lillebror Joel


Min första flytt!

Min braiga värdfamilj flyttade till ett nytt hus sista dagen jag bodde hos dem. Eller de flyttade söndagen den 3:e april och jag åkte tidigt, tidigt på måndagen. Så jag hann sova i det nya huset! Häftigt, för jag har aldrig flyttat förr. Jag har alltid bott i samma gula trähus. Bodde ju i och för sig en månad i NZ, sex månader i detta hus och så bor jag även med min pojkvän här i Sverige men jag har aldrig flyttat mina grejer från gulhuset, alltså har jag aldrig flyttat tidigare.
 
Här är huset jag bodde i. Jag hade fönstret som är närmast på långsidan.



Möbler och min resväska åker upp på lastbilen



Mina möbler bärs ut


Jag är skitglad! (inne på mitt rum som börjar bli tomt)



Gibson monterade ner parabolen... (Parabol, hah, det trodde ni väl inte?)



Lunchpaus! Ingen har tallrik utan de äter nsima och någonting annat direkt från skålarna. Själv åt jag ris och köttfärssås från min egen tallrik och så passionsfrukter till efterrätt.


Nya huset och en av bilarna


Måste säga att jag tycker det gamla huset var mysigare. Men det kan ju också bero på att jag bodde där i sex månader och i det nya sov jag bara en natt (tre timmar). Det nya huset är i samma område så vi flyttade inte långt.

I miss my life in Malawi...

Födelsedagsfirande nummer 1

Då jag fyllde år, den 31:a mars, bodde jag i Malawi med Malawis bästa familj. Den var en skitbra dag och jag sammanfattar den nog bäst med ett bildregn.
Efter en bucket shower åt jag bröd med ägg på till frukost. Sverigeflaggan stod på bordet och min värdpappa sa "Grattis på födelsedagen" med engelsk brytning (han hade kollat vad folk hade skrivit till mig på fejjan och så läste han något som lät bra). Överraskad till tusen blev jag.


Här sätter jag grädde både på tårtan och mig själv.


Julia, Susanna och jag gick på marknader och letade Converse, men utan lycka denna gång.


Tjejerna bjöd mig på fika. Morotskaka och vaniljglass.


Jag bara älskar gungor!


Vi åt lunch hemma hos mig. Gibson bjöd oss på potatismos, köttfärssås och vitkålssallad. THANK YOU GIBSON! Yummie yummie, mmmm!


Alumbeni och jag gör glädjeskutt


Hoppelihopp med mina bröder Victor och Joel


Anna Klara, Susanna, Youjoung och Julia kommer hem till mig med tårta


Joel och jag


Mätta och glada

Efter att mina snälla vänner gått hem (förutom Julia som stannade till läggdags), familjen åkt till kyrkan, ett strömavbrott och familjen återvänt fick jag mer tårta.
Min fina värdmamma med den fina chokladtårtan


Alla sjunger...


...Happy birthday to you!


Jag blev så himla glad och överraskad alltså!


En superduperfödelsedag helt enkelt!
Thank you for my best birthday ever!

Födelsedagsfirande nummer 3

Igår fick jag min födelsedagspresent av Micke. Vi var först i Piteå och gick runt på stan. Det enda jag köpte var löparskor men Micke inhandlade lite mer till sin garderob. Till lunch delade vi på en kanelbulle, en krämbulle och en chocolate chip cheesecake. Nu efter Malawi, där jag drack te varje dag, har jag nu blivit en riktig tedrickare så det blev ett krav-märkt blåbärste för min del.

Micke envisas alltid med kanelbullar

Efter den hälsosamma lunchen åkte vi ut till Pite Havsbad där Micke bokat ett hotellrum med bastu. Bastu! Vi började med att bada i äventyrsbadet, men vattnet var så himla kallt. Inte alls som Malawisjön eller Indiska oceanen. Jag trivdes bäst i bubbelpoolen och i ångbastun. Tillbaka på rummet fortsatte vi på bastutemat och då vi var nog ångade gjorde vi oss klara för middagen (jag lämnade dock bastun på med öppen dörr för att sprida lite Malawivärme i det Sverigekalla hotellrummet.
Vi hade lite lyx på rummet och det känns väldigt naturligt för mig numera att bära fat på huvudet


Hade lite problem med att komma åt det goda bara

Middagsbuffén var sjukt god, jag åt tills jag nästan stupade. Underhållningen var också bra och jag måste säga att Malawi har mycket att lära inom service och mat.
Micke!


Jag hade en klänning som en skräddare sydde upp i Malawi. Och så mobilen i högsta högg...



Efterrätten var också i bufféform. Gissa vilken tallrik som är min!





Ja, det var en bra dag det!
Denna dagen har varit mindre bra. När jag skulle njuta av den goda hotellfrukosten får jag migränkänningar. Jag som inte haft migrän på i alla fall fyra år. Tog en Ibumetin och det började lugna ner sig, men har ändå känt av det hela dagen. Vi tog en sväng förbi Boris som var med morsan på utställning. De var duktiga och tog sig till final.
Gillar inte hundutställningar, men Boris var söt.

(födelsedagsfirande nummer 1 hade jag på min födelsedag i Malawi och födelsedagsfirande nummer 2 hade jag på min första Sverigedag hemma hos mor och far)

Hemma i Sverige

Igår kom vi hem till Sverige. Det kändes liksom "jaså". Grått och tråkigt. Det var så klart roligt att träffa familjen, pojkvän, släkt och hunden och äta god mat som jag saknat så himla mycket. Ändå känns det lite tråkigt. Här är allt som vanligt och det känns som om tiden i stort sett stått still.
Resan hem gick väldigt bra förutom att vi blev av med 5 av 7 bagage. Jag fick ett av mina bagage och Malin fick sitt. En och en halv väska har jag kvar i Johannesburg, men de borde komma fram idag. Den halva väskan delar jag med Julia, det är en väska men jag äger hälften av innehållet.
Är skönt att vara hemma, nyklippt och allt!

RSS 2.0