Helvetesblomman

      
    Rosor på bordet kan ju vara fint, MEN de är absolut inte bra för miljön och inte heller för människornas hälsa i odlingsområdet. Fast de flesta rosor som säljs i Sverige odlas ju i Kenya, så de där afrikanerna kanske man skiter i. Om rosorna istället hade odlats på samma sätt någonstans i Sverige där en kompis och släkting jobbar kanske man tänkt annorlunda. Och varför det? För att de är mer värda? 
 
 
I en artikel i Sydsvenskan från 2011-03-23 har de tagit upp lite om att rosen tär på miljön. Här är några utdrag från texten
 
"Många blommor importeras från Naivashasjön i Kenya där odlingarna sakta men säkert ödelägger det rika växt- och djurlivet." "Enligt mätningar gjorda för tre år sedan hade sjön minskat i storlek med en tredjedel jämfört med hur den såg ut 1982."
 
"Fiskare vittnar om att fisk i sjön dött av bekämpnings- och gödningsmedel som läckt ut eller dumpats från odlingarna."
 
"– Den här medvetna okontrollerade exploateringen kan bara jämföras med Aralsjön i Ryssland som torkade ut på 1970-talet, sade professor David Harper vid universitetet i Leicester i en intervju i den brittiska tidningen The Guardian för tre år sedan." "– Att det har gått så här långt är egentligen inte medvetet. Det bygger framför allt på okunskap, säger David Harper till Sydsvenskan." 
 
Läs gärna hela artikeln.
 
 
Så här skriver Naturskyddsföreningen

"En stor del av våra snittblommor fraktas med flyg från Sydamerika och Afrika och behandlas med gifter som sedan länge är förbjudna i Europa. Odlingarna är energi- och vattenkrävande. Undersökningar visar också på otrygga anställningar, långa arbetsdagar, låga löner samt hälsoproblem på grund av kemikalieanvändningen."

 

 

Så köp för all del antingen svenska blommor, ekologiska och/eller rättvisemärkta. Annars tycker jag man kan göra något annat för pengarna. 

 

 

Men varför har jag då röda rosor från Kenya på köksbordet? Jo, för att de stod och vissnade på lagret (var för fula för att säljas) och då tyckte jag de lika gärna kunde vissna hos mig istället för att bara kastas på en gång. 

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
img{ border: 0px; }