Veggofavoriterna

Pizza
Tomatbas med vitlök. Toppa med exempelvis champinjoner, banan, zucchini, lök, fetaost, salta jordnötter och curry. Om man vill ha det matigare är ett hett tips att blanda i linser och rivna morötter i tomatbasen. 
 
Pesto som bas är också gott men det passar väldigt bra till kycklingen. Kycklig kan man ju dock byta ut och stoppa dit lite vitlök, lök, champinjoner, oliver, paprika och fetaost istället. Mums! 
 
 
Linsgryta
Finns hur många varianter som helst. Man kan tex hälla i krossade tomater i en kastrull (och eventuellt vatten och/eller tomatpuré) med linser. Sen är det ju alltid gott att tillsätta grovrivna morötter, kidneybönor (eller andra bönor) och kanske lite svamp. Och så kryddor på det som tex cayenne, tandoori, chilipulver och lite sånt eller så organo eller timjan eller kanske kanel till och med. Ååh, finns så många möjligheter. Linsgryta kan man dessutom äta till vad som helst (ännu fler möjligheter). Själv brukar jag koka pasta så det blir liksom pasta bolognese, men utan köttfärs. 
 
Använder mig alltid av röda linser men det är bara för att fastnat vid dem. 
 
 
Qournfärs
Om man nu vill ha en mer färsig köttfärssås utan köttfärs kan man använda qournfärs. Det finns ju sojafärs också, men själv gillar jag qournfärsen bättre. Taco är ju också en jättelätt grej att göra vegetarisk genom att använda qournfärs. 
 
 
Lasagne
Här kan man ju använda lasagneplattor eller göra zucchiniplattor. Istället för köttfärs är det gott att använda linser eller qournfärs, eller båda! 
 
 
Biffar
Väldigt enkla biffar kan man göra av kokta linser tillsammans med riva morötter, hackad lök och kryddor. Bara blanda ihop, forma till biffar och stek. 
 
Biffar av rivna morötter, palsternacka, rotselleri, hackad purjolök, ägg, lite riven ost och kanske lite citron och kryddor så som timjan och rosmarin. Blanda ihop, forma till små biffar och stek. 
 
Eller, min favorit i nuläget, rödbetsbiffar. Skala och riv råa rödbetor. Blanda rödbetsrivet med hackad lök, ägg, kryddor (till exempel chili, cayenne, paprika, tandoori, salt och peppar) och lite maizena (kan dock uteslutas). Klicka ner blandningen i stekpannan och stek i smör eller olja tills de är klara. Några minuter på varje sida beroende på hur tjocka man gör. Brukar göra så att det ryms 4-5 stycken i stekpannan och de är ungefär 1 cm tjocka. 
 
Alla biffar kan man äta till förslagsvis ris, potatismos eller ugnsrostade rotgrönsaker. 
 
 
Övrigt
Halloumiost är ju hur god som helst att steka. Gör en sallad mes couscous till. Annars kan man göra plättar med riven halloumi, zucchini och chili. 
 
Paj! Det är ju bara ösa ner vad som helst i pajskalet. Till exempel broccoli, spenat, coctailtomater och mögelost eller bönor, paprika, svamp och broccoli eller bara keso och rivna morötter. 
 
 
 
Det är bara fantasin som sätter stopp! Hade kanske varit bra med recept, men jag kör oftast utan... Mitt tips är att googla efter till exempel zucchini- och halloumiplättar om du är sugen på det. 
 
Tips på länkar med olika recept: 
 
 
Ett annat tips är att då man inte äter vegetariskt försöka dra ner på köttet ändå. Exempelvis om man gör en kycklingwok eller gryta, använd mindre kyckling än vanligt och ersätt istället med bönor eller linser. 
 
 
LYCKA TILL! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: sanna

Härligt! Veggo-tips uppskattas :)

2012-11-12 @ 19:40:08
Postat av: sanna

Härligt! Veggo-tips uppskattas :)

2012-11-12 @ 19:40:10
Postat av: Elin

Yeeey tack ;)

2012-11-12 @ 19:46:21
URL: http://aspecialmind.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
img{ border: 0px; }